Microsoft chce zlepšit touchpady v noteboocích s Windows 10

3

Touchpady jsou věčně diskutovaným kusem hardwaru, zvláště pak u notebooků s Windows. Microsoft se rozhodl do všeho vložit ruku a na světě je tak „Precision Touchpads“, tedy požadavek na notebooky s Windows 10, který má zajistit vyšší standard touchpadů a dodnes byl pro výrobce volitelnou záležitostí.

Touchpad

Každý notebook je jiný a jiný je tedy povětšinou i touchpad. Pokud se vrátíme do doby před 10 lety, vzpomenete si jistě na nepoužitelné, dosti nepřesné touchpady u notebooků s Windows, které většina z nás ignorovala a raději si k zařízení připojila myš.

TIP: Recenze Microsoft Surface Pro 4 – Úspěšný a nedostupný

Microsoft má ale svou softwarovou technologii „Precision Touchpads“, která by měla zajišťovat vysoký standard pro touchpady, výrobci mají ale na výběr, zda technologii využijí či ne. Microsoft se na konferenci WinHEC vyjádřil, že by touto technologií chtěl vytvořit zcela nový požadavek na notebooky s Windows 10.

Precision Touchpad rozhodně není žádnou novinkou, ale Microsoft ji sám využívá například u coveru pro Surface Pro 4 a Surface Booku. Stejně tak jí používá i Dell u řady XPS, kde najdeme jedny z těch lepších vstupních zařízení.

Microsoft

TIP: Recenze Dell XPS 13 (2015) – Elegantní pracant bez rámečků

Co by tedy znamenal takový požadavek od redmondských pro výrobce notebooků? Nebudou mít jinou možnost, než nasadit Precision Touchpads, tedy v případě, že na noteboocích poběží Windows 10. Lepší otázka je, co to vlastně znamená pro společnosti jako Synaptics či Elan? Ve výsledku nic moc. Precision Touchpads je hlavně o softwarovém ladění s některými základními pokyny hardwaru. Jediné negativní hledisko tedy spočívá v menším využití softwarové optimalizace přímo od těchto společností.

A kdy že by technologie Precision Touchpads měla zasáhnout výrobce? Microsoft to prozatím plánuje pro všechny notebooky, které vyjedou z továrny již po Creators Updatu Windows 10. Updatu se dočkáme na jaře příštího roku a následně by tedy měly přijít první notebooky, které budou mít povinně technologii Precision Touchpads.

Zdroje: m.windowscentral.com, twitter.com

Diskuze ke článku
Milan Kutaj
Milan Kutaj
Tak to by bolo skvelé! Na niektorých notebookoch sú tie touchpady takmer nepoužiteľné.
Michal Blaha
Michal Blaha
Nikde jsem se v článku nedočetl, co to vlastně je, takže se mám těšit na nový touchpad, ale co to umí nenapíšou.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze