Máte starý iPhone? Apple vás nechá stáhnout starší verze aplikací

16

Zdá se, že Apple dovolí uživatelům starších zařízení s iOS stahovat i nižší než aktuální verze aplikací, které jsou často příliš náročné na starší hardware. To by byla dobrá zpráva nejen pro vlastníky všech starších zařízení, ale stejně tak pro vývojáře, kteří by na starší verze systémů nemuseli brát ohledy.

Když si koupíte nový telefon, tak vás ani nenapadne, že by na něj některé nejnovější aplikace nešly nainstalovat. Jenže jak plyne čas, tak vycházejí nové verze systému i aplikací. Ještě nějakou dobu se váš telefon drží, systém aktualizuje, aplikace zvládá, když najednou přijde zlom. Zjistíte, že další verzi systému už nedostanete. Většinou za to může chybějící HW, přílišná náročnost na výkon nebo prostě vyprchání podpory (čímž vám výrobce dává jasně najevo, že si máte koupit nový telefon). Něco podobného nyní čeká starý iPhone 3GS, který nedostane iOS 7. Můžete si říct, že se vám systém alespoň nebude sekat a poběží stále plynule. Má to ale i další nevýhody - jak budou vývojáři své aplikace aktualizovat pro nový iOS a budou využívat nových funkcí, tak se pro vás stanou nedosažitelné. To ale nyní Apple vyřešil. Snad.

Apple iPhone 3GS už iOS7 nedostane, starší aplikace si ale zřejmě stáhnete

Pokud vlastníte starý iPhone a nemůžete si stáhnout některé aplikace, které dříve bylo možno stáhnout, tak to zkuste znovu. AppStore vám totiž nabídne ke stažení starší verzi aplikace než je ta aktuální. Tedy tu, která byla poslední kompatibilní s vaším systémem a zařízením. To zjistil jeden z uživatelů Redditu, který se pokusil stáhnout Instagram na svém iPodu Touch 2. generace. Od Applu se to zdá jako rozumný krok, který dovolí uživatelům starých zařízení používat svůj telefon nebo tablet tak, jak byli vždy zvyklí. Vývojáři se tak nebudou muset stále ohlížet na omezení starých verzí systému. Sice si tak uživatelé neužijí nové funkce a uživatelský zážitek nebude napříč zařízeními konstantní, ale stále je to lepší než nefunkční nebo zpomalená aplikace. Otázkou zůstává, zda se tato možnost bude týkat všech aplikací nebo jen několika vybraných.

Narazili jste na něco podobného v AppStore? Dejte nám vědět do diskuze pod článkem.

iOS iPod Touch 2

Zdroje: reddit.com, theverge.com, pocket-lint.com

Diskuze ke článku
Adam Eichler
Adam Eichler
Tohle jsem potřeboval tak před dvěma lety.
Ondřej Deingruber
Ondřej Deingruber
ou jéé, konečně dostanu na můj zastaralý ipod 2g nějáké aplikace!
Michal
Vyštrachal jsem své staré 3G, nainstaloval zmiňovaný instagram, ale hlásí mi to chybu - mám si stáhnout, respektivě aktualizovat instagram. To samé mi to dělá s aplikací Viber.
Lidius
Konečně zpět i na iPhone 3G whatsapp;) tohle ale měli udělat uz daaaavno. Lepší ale teď než nikdy;)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze