Nokia 1
recenze

Nokia 1

Základ, za který se připlácí
21

Snaha procpat smartphony i do nejnižších cenových kategorií s sebou v minulosti přinesla poměrně krutou daň. Nízká cena byla vykoupena slabým či zastaralým hardwarem, který mnohdy téměř znemožňoval používání telefonu. Naději však nyní přináší speciálně upravený Android Go. Právě ten využívá Nokia 1, která jakoby do dnešního světa vůbec nepatřila. Má skoro historický vzhled, zastaralou výbavu a podprůměrný fotoaparát. Má v dnešním světě vůbec místo?

Finská společnost HMD Global letos v únoru položila základní kámen svého portfolia představením Nokie 1. Jak číslovka naznačuje, jde o absolutní základ mezi chytrými telefony výrobce. Počítejte na dnešní poměry s malým displejem, malou kapacitou pamětí, nijak výkonným procesorem či neoslňujícím fotoaparátem. Přesto by měl telefon být jakousi branou do světa chytrých technologií, a to díky speciálně optimalizovanému Androidu Go a velmi nízké cenovce. Druhý bod však výrobce vůbec nesplnil a postavil svou novinku před v podstatě nesplnitelný úkol.

Nokia 1

Rozměry133,6 × 67,8 × 9,5 mm, 131 g
DisplejTFT TN, 4,5" (854 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx
ProcesorMediaTek 6737M, 4×1,1 GHz
PaměťRAM: 1 GB, úložiště: 8 GB, microSDXC
Akumulátor2 150 mAh, doba nabíjení: 1:58 hodin

Obsah balení

V malé krabičce se společně s telefonem nachází překvapivě spousta věcí. Kromě nezbytné koncovky nabíječky je to i datový kabel a dokonce také základní pecková sluchátka. Při vybalování narazíte i na nespočet manuálů a baterii, kterou tedy lze z telefonu vyjímat.

Nokia 1 – unboxing

Konstrukční zpracování: Výměnné kryty, nástup!

V úvodu jsme naznačovali, že Nokia 1 možná ani nepatří do dnešního světa. Prvním důkazem budiž samotný vzhled. Nokia 1 vypadá jako levné telefony s Androidem, avšak s datem narození kolem roku 2013. Na první pohled na vás dýchne všudypřítomný plast, což by však samo o sobě nebyl velký problém. Jde o obvyklý materiál používaný u základních smartphonů.

Nokia 1

Telefon jako takový je baculatý s poctivými rámečky. Působí možná trošku jako hračka. Eleganci nijak nepřidává ani bílý rámeček na kraji čelní strany. Nic nezachraňuje ani fádní tmavě modrá barva zadního krytu (výjimkou je alternativní červená verze). Zde naštěstí nastává zlom. Finové se rozhodli vzkřísit značku Xpress-On, za kterou se před dávnými lety skrývala rychlá a především snadná možnost výměny krytu. Ano, Nokia 1 se chlubí výměnným zadním krytem.

Telefon působí trochu jako hračka.

K dispozici jsou aktuálně dvě barevné varianty každém jednom balení (růžová se žlutou, nebo modrá s šedou, a to za necelých tři sta korun). Ve hře jsou i kryty tematické, stačí vzpomenout na dobu nedávno minulou. Zůstává však otázkou, nakolik bude Nokia 1 populární. Odnímatelný zadní kryt drží na svém místě opravdu velmi dobře a alespoň v tuto chvíli nemáme ke kvalitě konstrukčního zpracování výtek. Otázkou zůstává, co s bytelností udělá časté odnímání krytu. Již nyní kvitujeme matnou povrchovou úpravu, díky čemuž samotný kryt dostatečně odolává škrábancům a současně na něm neulpívají otisky prstů.

Po pravé straně se nachází bílá tlačítka pro regulaci hlasitosti a odemčení telefonu. Lehce vystupují nad okolní povrch a dobře se tisknou. Nabíjecí konektor hledejte na spodní hraně, jde samozřejmě o microUSB. Hudbu můžete diskrétně vstřebávat 3,5mm jackem na horní hraně. Závěrem tu máme zmínku o odolnosti. Ano, nespletli jsme, Nokia 1 se opravdu chlubí stupněm krytí IP52. To znamená, že pokud lehce zmokne, nemělo by jí to vadit. Rozhodně se s ní ale nekoupejte.

Líbilo se nám
  • bytelná konstrukce
  • výměnné kryty
Nelíbilo se nám
  • nudný vzhled

Displej: muzejní kousek

Displej Nokie 1 narostl jen na 4,5 palce a celkově je telefon příjemně malý a dobře padne do ruky. Samotný displej je typu TFT TN a nabízí nízké rozlišení 854 × 480 pixelů. Jemnost není nejlepší, avšak jde o menší problém celého displeje. Mnohem horší je čitelnost. Z úhlů bychom ještě mohli přimhouřit oko, avšak na slunci na displeji v podstatě nic neuvidíte. Nepomůže maximální jas a téměř ani druhá ruka. Překvapením může být přítomnost čidla pro regulaci jasu. To sice funguje dobře, ale čitelnost venku to nezachrání.

Nokia 1
Líbilo se nám
  • automatická regulace jasu
Nelíbilo se nám
  • nízké rozlišení
  • mizerná venkovní čitelnost

Zvuk: na vyzvánění stačí

Hlavní hlasitý reproduktor se nachází na zadní straně. Dnešní optikou jde o méně obvyklé umístění, které může přinášet nevýhody. Když telefon položíte na stůl, reproduktor samozřejmě z části utlumíte. Naštěstí hraje dost hlasitě a vyzvánění nemáte šanci přeslechnout. Na poslouchání hudby to však není. Na druhou stranu k takovým účelům ani telefon není určen. Výstup do sluchátek je vcelku průměrný.

Nokia 1
Líbilo se nám
  • hlasitá reprodukce
  • 3,5mm jack

Výkon hardwaru: jen pro nenáročné

Pokud bychom dnes hledali hardwarově nejslabší smartphone, Nokia 1 by byla žhavou kandidátkou. V jejích útrobách tepe čtyřjádrový procesor od MediaTeku taktovaný na 1,1 GHz. Připravena je pouze 1GB operační paměť, která je běžně ze dvou třetin využívána. Dále se dostalo na 8GB interní paměť, ze které však přes 5 GB zůstává volných pro vaše data. Jde o výhodu plynoucí ze systému Android Go, který jednoduše zabírá mnohem méně místa. Naštěstí nechybí podpora paměťových karet až do kapacity 128 GB. Ve výsledku nečekejte takřka žádný výkon. Náročné hry telefon vůbec neutáhne, sekají se však i ty méně náročné. Nokia 1 zkrátka není určena na nějaké velké hraní.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • podpora paměťových karet
  • dostatek reálného úložného prostoru
Nelíbilo se nám
  • slabý procesor
  • malá RAM

Výdrž baterie: i tři dny

Pod zadním krytem se schovává uživatelsky vyměnitelná baterie s kapacitou 2 150 mAh. To je více než dost s ohledem na malý displej i nijak výkonný hardware. Ve výsledku však přeci jen záleží, jak budete telefon používat. Pokud budete převážně jen na příjmu, občas mrknete na sociální sítě či na e-mail, počítejte takřka s třídenní výdrží. Tento režim telefonu perfektně vyhovuje a troufám si tvrdit, že i na takové skutečně nenáročné uživatele Nokia 1 cílí. Pokud však telefonu budete zatápět pod kotlem, vybijete jej klidně za jediný den.

Nokia 1

V našem testu výdrže, kdy telefon přehrával streamované video v kvalitě 360p, jsme dosáhli času 7 hodin a 34 minut. Nabití telefonu z nuly do plné kapacity zabere necelé dvě hodinky.

Líbilo se nám
  • vyměnitelná baterie
  • solidní výdrž

Konektivita: vše potřebné

I zcela základní telefon vám dnes musí umožnit přístup na internet, a to adekvátní rychlostí. Počítejte tudíž s plnou podporou LTE a Wi-Fi se standardy b/g/n. Nechybí Bluetooth 4.2 a vy sami se nikde neztratíte, neb se dostalo na GPS, která funguje dostatečně rychle a především přesně. Na internet se podíváte skrze předinstalovaný prohlížeč Chrome, který již od prvního spuštění šetří vaše data. Nejde o revoluční funkci, zapnout si ji můžete na jakémkoliv zařízení, jen na Nokii 1 je již zapnuta automaticky. Závěrem nesmíme zapomenout zmínit podporu dvou nanoSIM karet, které se vkládají do hybridního slotu.

Líbilo se nám
  • LTE
  • Bluetooth a GPS
  • podpora dvou SIM karet

Fotoaparát: v podstatě k ničemu

Nokia 1 dostala do vínku 5megapixelový fotoaparát a přisvětlovací LED diodu. Nezapomnělo se ani na automatické ostření, jinými slovy s telefonem nepořídíte i makro snímky. Prostředí je přehledné a nabízí jen několik základních voleb.

Nokia 1

Samotné fotografie jsou jedním slovem žalostné. Ano, telefon je relativně levný, ale i tak bychom očekávali alespoň slušné snímky za dne. Fotografie pořízené Nokií 1 však trpí nedostatečnou ostrostí a barevnou nevěrohodností. I na svou kategorii tak fotí jednoznačně podprůměrně. Snímky se hodí pouze pro prohlížení na displeji telefonu, jejich mizerná kvalita totiž vynikne i na sociálních sítí. Dostalo se sice i na čelní kamerku s 2megapixelovým rozlišením, avšak kamerka poslouží maximálně pro videohovory – selfies bychom pořizovat nedoporučovali.

Ukázkové fotografie
Ukázková fotografie z čelního fotoaparátu

Asi již tušíte, že po mizerných fotografiích si chuť nespravíte ani u záznamu videa. Výsledné pohyblivé obrázky se opět hodí maximálně pro zobrazení na displeji telefonu.

Nokia 1 (testovací video) – 720p, 30 FPS

Nelíbilo se nám
  • špatné snímky ve všech podmínkách
  • nekvalitní záznam videa

Software: Go, Nokia, Go!

V telefonu se nachází speciálně upravený čistý Android 8.1 Oreo, který se často nazývá zkráceně Android Go. Je to spása pro jinak tápající Nokii 1. Tato verze operačního systému je totiž lépe optimalizovaná pro slabší hardware, uvnitř se navíc nachází speciálně upravené aplikace s menšími nároky na paměť. Na první pohled nepoznáte výrazný rozdíl mezi klasickou a upravenou verzí aplikace, Google navíc spolupracuje s hlavními vývojáři důležitých aplikací, kteří rovněž nabízí speciální verze svých hlavních aplikací (Instagram, Skype a mnohé další).

Prostředí systému Android Go

Ve výsledku tak prostředí skutečně funguje a nedochází k zasekávání jako u jiných levných telefonů s klasickou verzí Androidu. Možná se divíte, ale prostředí není zasekané, nýbrž pomalé. Občas neskutečně pomalé. Základní chod potěší, vše běhá jak má. Otevírání aplikací je však zdlouhavé. Opravdu doporučujeme maximálně využívat speciální Go verze aplikací a případně Lite verzi Facebooku. Taktéž ukončení aplikací a návrat na domovskou obrazovku může být otázkou několika dlouhých vteřin. Již dlouho jsem si osobně tolikrát neprohlédl telefon ze všech stran – krátil jsem si tak čas při čekání.

Líbilo se nám
  • Android 8.1 v Go verzi
  • čisté prostředí
  • žádné zbytečné aplikace
Nelíbilo se nám
  • velice líné prostředí

Zhodnocení a konkurence: tudy cesta nepovede

Myšlenka přivést na svět základní telefon pro nenáročné či začínající uživatele nemohla přijít ve vhodnější dobu než s nástupem Androidu Go. V tomto ohledu skvělý nápad od zástupců Nokie. Telefon sice není nijak extra líbivý, avšak cílové skupině by to nemuselo nijak zásadně vadit. Ani nad výbavou bychom se nijak výrazně nepohoršovali. Telefon jednoduše funguje, volá, píše zprávy a hravě komunikuje s internetem. Snad jen ten fotoaparát by mohl být alespoň krapet lepší, dělá tu akorát ostudu.

V Nokii však veškeré naděje dokonale pohřbili cenou. Nokia 1 nastoupila na český trh za 2 499 Kč, což je zhruba o tisícovku více, než jaká cena by jí slušela. K dokreslení fatální situace poslouží i konkurence z vlastní stáje.

Po všech stránkách nesrovnatelně lepší Nokia 2 totiž stojí jen o málo víc. Ano, zanedbatelné tři stovky vám přinesou kvalitnější displej, výkonnější hardware, hezčí vzhled a lepší fotoaparát. Zde opravdu není nad čím váhat. I když...

Nokia 2

Rozměry143,5 × 71,3 × 9,3 mm, 161 g
DisplejTFT TN, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 212 8909, 4×1,3 GHz
PaměťRAM: 1 GB, úložiště: 8 GB, microSDXC
Akumulátor4 100 mAh, doba nabíjení: 2:38 hodin

Nokia má tak nahuštěné portfólio, že nemůžeme nezmínit ještě model 3. Ten vyjde o sto korun dráž než Nokia 1, tudíž o dvě stě korun levněji než Nokia 2. Jak správně tušíte, je z této trojice jednoznačně nejlepší. Abychom to shrnuli, zapomeňte, že existuje Nokia 1 a 2 a zabývejte se až Trojkou. Za 2,5 tisíce korun nabízí velmi slušnou výbavu.

Nokia 3

Rozměry143,4 × 71,4 × 8,7 mm, 140 g
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek 6737, 4×1,3 GHz
PaměťRAM: 2 GB, úložiště: 16 GB, microSDXC
Akumulátor2 650 mAh, doba nabíjení: 3:14 hodin

Levným Nokiím zatápí primárně Xiaomi, konkrétně model Redmi 5A. Stojí stejně jako Nokia 1, jenže má mnohem výkonnější hardware, lepší fotoaparát či kvalitnější displej. Ano, běží na něm starší Android, ale budiž mu to při jeho ceně odpuštěno.

Xiaomi Redmi 5A

Rozměry140,4 × 70,1 × 8,4 mm, 137 g
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 425 MSM8917, 4×1,4 GHz
PaměťRAM: 2 GB, úložiště: 16 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh

Ve výsledku tak nenacházíme sebemenší důvod, proč Nokii 1 pořizovat. Aktuálně je nesmyslně předražená a vyplatí se vzít nějaký konkurenční kousek, byť ponese stejné logo.

nokia-1
Klady
  • systém Android Go
  • bytelná konstrukce
  • vyměnitelná baterie
  • slušná výdrž
  • dostatečně velké úložiště a podpora karet
  • výměnné kryty
Zápory
  • nekvalitní fotoaparát
  • líné prostředí
  • nudný vzhled
  • vysoká cena
  • nekvalitní displej
Diskuze ke článku
Blue Sun
Blue Sun
Jeden duvod by se preci jen nasel: Nokia 1 je na dnesni dobu mala, primo mrnava. Ale obavam se, ze ani to ji nepomuze.
Ladislav Polický
Ladislav Polický
Mobilní odpad. Obdivuji trpělivost toho, kdo ho testoval. Dostal se mi do ruky tento mobil https://www.tomtop.com/p-pz0261b-eu.html za 2.100,- a ve srovnání s touto Nokií je to zázrak telekomunikační techniky. Nebo jinak, normálně to funguje i s doinstalovanými desítkami běžných aplikací. Vážně nerozumím, proč si Nokia takhle kazí pověst, kterou se snaží získat zpět.
Jan
Pro tuto nokii neni na trhu misto protoze Nokia 3 stoji na heurece stejně. takze nokia 1 je horsi vykon za stejnou cenu
Milan
Tak co je s těma NOKIEMA ŘADY N CO JSTE POŘÁD PSALY 30 DUBNA AŽ 2 KVĚTNA?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze