LG Optimus Black v redakci: první dojmy nejen z NOVA displeje

18

Ve školícím centru AC Academy LG Electronics CZ jsme se mohli setkat s novým smartphonem LG Optimus Black. Jeden z nejtenčích smartphonů na světě na nás zapůsobil nejen svou konstrukcí, ale také jasným NOVA displejem. Je opravdu tak skvělý jak LG prezentuje? Přečtěte si článek o prvním setkání s touto novinkou.

LG Optimus Black je průkopníkem na poli dotykových displejů, přesněji vážnou konkurenci elitních technologií Super AMOLED, Super LCD, Clear Black a jiné. Jak v porovnání s nimi obstojí? Bude důstojným soupeřem. A jak si celkově tato novinka vede? Čtěte dále naše první dojmy.

Nové LG Optimus Black se v několika příštích týdnech dostane na pulty tuzemských obchodů za doporučenou cenu 9 990 ,- Kč včetně daně. Novinka nebude suplovat nejvyšší třídu high-end zařízení, ale chce oslovit vyšší střední třídu.

Technologie dotykového displeje NOVA v plné své kráse

To je kvalita

V posledních letech jsem značně skeptický, pokud slyším, že novinka je tvořena celoplastovými kryty. Ihned totiž nabývám dojmů, že se bude jednat o rozvrzaný plasťák, nekvalitní plasty. Optimus Black ale začíná měnit mé pohledy na plastové zpracování a potažmo dílenské zpracování těchto zařízení. Po prvním uchopení mě opravdu mile překvapila velmi nízká hmotnost, kompaktní rozměry a především samotná tloušťka zařízení pouze 9,2 mm. Opatrně jsem začal zkoumat jakým zpracováním se může pochlubit? A odpověď byla pozitivní. Setkal jsem se opravdu a nebudu přehánět se špičkovým zpracováním, příkladným lícováním krytů a celkově použitými kvalitními plasty. Málokteré zařízení vyhotovené pouze z plastových materiálů se může pochlubit tak výborným dílenským zpracováním. Například Xperia arc se má co učit.

Optimus Black (technologie NOVA) vs Optimus E720 (technologie TFT)

Optimus Black (technologie NOVA) vs Optimus 2X (technologie IPS) vs E720 (technologie TFT)

Jaký je NOVA displej?

Asi nejsilnější zbraní novinky je premiéra nové technologie displeje NOVA. Tato technologie má pro koncového uživatele být přínosem v podání mimořádně jasného displeje s dosud nevídanou hodnotou jasu, výbornými zobrazovacími schopnostmi a nižší energetickou náročností údajně až o 50% oproti TFT/IPS displeji. Avizované schopnosti nejsou jen mluvením do větru. Setkal jsem se s mnoha zařízeními a musím potvrdit, že výrobci LG se povedl opravdu velký kus práce a dokázal vyrobit dotykový displej, jehož podání jasu opravdu nemá široko daleko konkurenci. Tuto vlastnost lze nejvíce ocenit na přímém slunci, kdy čitelnost je bez jakéhokoliv kompromisu prostě skvěláá. Navíc osvětlení displeje lze regulovat dokonce ve třech oblastech - manuální nastavení jasu, automatické nastavení jasu a automatické nastavení jasu v úsporném režimu. Dotykový displej je úhlopříčky 4" s rozlišením 480 x 800 bodů.

Optimus Black (NOVA) vs Optimus 2X (IPS)

Optimus Black (NOVA) vs Optimus 2X (IPS)

Rychlý, rychlejší, nejrychlejší

Novinka běží na operačním systému Android 2.2, bohužel. Nicméně výrobci se povedlo samotné prostředí dobře optimalizovat, reakce jsou velmi svižné a plynulé. Během prozatímních krátkých hrátek s telefonem jsem se nesetkal s prodlevou, zpomalením nebo softwarovými vadami. O plynulé reakce se postará i přítomnost procesoru OMAP 3630 taktovaného na frekvenci 1 GHz. Paměť RAM je o velikosti 512 MB, přitom pro běžný chod je vyčleněno 372 MB paměti. Zbytek paměti je vyhrazen grafickým operacím. Jediným slabším místem, kde můžeme postřehnout pomalejší reakce, je oblast fotoaparátu, kde při pořízení snímku od zmáčknutí spouště fotoaparátu uplyne nějaká ta sekunda, než dojde k samotnému pořízení snímku. Asi se ptáte, co aktualizace na 2.3 Gingerbread? Výrobce přislíbil aktualizaci na období letních prázdnin.

Dílenské zpracování by mohlo být příkladem pro ostatní zařízení, jenž mají plastové kryty

Maličkosti, které stojí za povšimnutí

Výrobce oproti Optimusu 2X, který se pyšní stejnou verzí operačního systému Android 2.2 přichystal řadu menších inovací a vylepšení. Všimnout si můžeme například jiného uspořádání widgetů a jiné struktury. Notifikační lišta prošla změnou, funkce pro deaktivování překlopení displeje ustoupila funkci pro deaktivaci/aktivaci datových sítí. V hlavním menu si můžeme všimnout ikonky odkazující přímo na aktualizační službu. Další kapitolou jsou gesta. O tom, že výrobce to myslí s gesty v této novince opravdu vážně, svědčí klávesa "G", která slouží k aktivaci gest, kterých je celá řada. O gestech ale i dalších novinkách se rozepíšeme více v samotné recenzi. Dále nemohu přehlédnout výkon samotného reproduktoru umístěného na zadní straně. Jeho výkon je obdivuhodný, samotný zvukový projev je poměrně dobrý a především jeho hlasitost výborný. Nevzpomínám si, kdy jsem testoval zařízení, které by mělo tak výkonný a celkem i kvalitní reproduktor.

Displej je bez sebemenších problémů dobře čitelný i na přímém slunci

Vyletí ptáček

Společnost LG se u posledních modelů drží trendu, nač spoušť fotoaparátu. Z mého pohledu toto řešení není zrovna nejšťastnější. Přeci jenom jakékoliv jiné, alternativní řešení nenahradí odjakživa zaběhlé řešení klasické mechanické spouště fotoaparátu. Už jen z pohledu ergonomie kritizuje absenci spouště. Pořizování snímků je tak za pomocí pouze softwarové spouště. Jak si 5 MPx fotoaparát vede v praxi? Především nabídne bohaté možnosti nastavení jako nastavení citlivosti, rozlišení, detekce obličeje, efekty a další volby. Jak jsem již zmínil v jiné části, při pořizování snímů se setkáme s menší prodlevou mezi zmáčknutím spouště a vyhotovením snímku. Obrazová kvalita je slušná ale nenadchne. Snímky nabídnou slušné detaily, potěší především velmi dobrý kontrast a barevné podání. Občas se i při slunečném počasí vyskytuje vyšší míra hladiny šumu. Makro snímky jsou zklamáním. Při jejich pořizování se mi málokdy podařilo pořídit ostrý makro snímek či novinka neuměla správně zaostřit, a to ani ve vzdálenosti 10 - 20 cm.

Snímky disponují slušnou ostrostí, zvláště barevné podání stojí za zmínku

Celková kvalita ale pokulhává, Optimus Black není nijak dobrý fotograf

Prý výborná výdrž

Před samotným předáním telefonu pro účely testování jsme slyšeli sliby zaručující výbornou výdrž díky přítomnosti silné baterie 1 500 mAh spolu s dotykovým displejem, který má nízké nároky na odběr energie. Bohužel samotnou výdrž nyní nemohu subjektivně zhodnotit, přeci jen mám novinku u sebe teprve několik málo hodin. Baterie se zatím drží podle prvních poznatků velmi dobře a v porovnání s Optimusem 2X výrazně lépe. Lze tak očekávat reálnou výdrž při větším zatížení kolem 1 až 1,5 dne.

Za Optimus Black hovoří sympatické rozměry, nízká hmotnost a tloušťka 9,2 mm, která se jen tak nevidí

Tak co na něj říkám?

LG Optimus Black porovnávám i s LG Optimus 2X. Vypíchnout musím mimořádně působivé kvalitní dílenské zpracování, nízkou hmotnost 109 gramů a tenké tělo pouze 9,2 mm. Dále na mě zapůsobila samotná rychlost a celková odladěnost uživatelského prostředí. Největší pozornost na sebe ale strhává technologie NOVA, která patří mezi nejlepší technologie v dotykových displejích, které lze v současnosti nalézt. Mimořádně vysoký jas oceníme především na ostrém slunci či za jasného počasí. Na více informací se můžete těšit na recenzi, kterou pro vás chystáme. Mezitím se nás můžete na cokoliv zeptat přímo zde v diskuzi, na Facebooku, Twitteru nebo e-mailem a my se budeme snažit vám odpovědět. Co vás zajímá?

Diskuze ke článku
Jirka
Dobrý den, udělali jste mi moc velkou radost!! LG Black je mým vážným favoritem a Vy jste zatím jediní, kteří ho už mají na testování.
Docela by mě zajímala výdrž a stabilita telefonu....
A kdy zhruba může vyjít recenze?

Díky, Jirka
Jirka
Jo a displej je ze skla, nebo u plastu?
smejk
Dobry den, zajimalo by me, ci displej NOVA nema prilis syte barvy, tak jako Super AMOLED, kde ma ta prilisna prebarvenost vadila a tahala zrak.
Dale by me zajimalo, z jake technologie vychazi NOVA displej (LCD, LCD IPS, Super AMOLED)?
Dik
robertos
Design se povedl výborně. Opravdu vypadá moc hezky. Přesto bych do něj asi nešel. LG mi v poslední době zklamaly, ale když už, tak bych vybral tento model.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze