Lenovo ThinkPad 8: troufalý konkurent iPadu mini naživo (CES 2014)

2

Lenovo se pustilo na tenký led a zároveň troufale stále více proniká do segmentů tabletů, kde stále není příliš silné. Nejnovějším počinem v podobě ThinkPadu 8 se pouští přímo proti iPadu mini. Novinka zaujme plnohodnotnými Windows 8, kvalitním displejem nebo inovativním krytem. Podívejte se na naši fotogalerii, videopohled a přečtěte si první dojmy.

Preview nového malého tabletu jste si na mobilenet.cz mohli přečíst již minulý týden, nyní přinášíme také stručné první dojmy. ThinkPad 8 na nás udělal dobrý dojem, lze jej pasovat do role malého profesionálního tabletu, který zastane mnohem více práce, než jeho osmipalcoví konkurenti s Androidem nebo iOS. Disponuje totiž plnohodnotným systémem Windows 8.1, ve kterém lze kromě prostředí Modern UI spouštět i aplikace klasické pracovní plochy, což je pro mnoho lidí stěžejní.

Lenovo ThinkPad 8 – první pohled z CES 2014

Lenovo svůj tablet zabalilo do stále oblíbenějšího 8palcového těla, které je však o poznání větší, než u konkurence, a to právě kvůli plnohodnotnému Intel Bay Trail procesoru a větší baterii. Tablet je se svými 8,8 milimetry o něco tlustší než je v této kategorii zvykem, ne však o moc a v praxi je větší tloušťka výhodou pro pohodlnější a jistější držení. Vyšší hmotnost už ale pocítíte, i v ruce působí tablet těžším dojmem vzhledem k velikosti. Na vině bude zejména vetší a těžší akumulátor, který musí udržet tablet s klasickým x86 procesorem naživu 8 hodin.

Povedl se 8,3palcový displej. S FullHD rozlišením je hezky jemný, potěší živými, ale přitom věrnými barvami a dobrými pozorovacími úhly. Zatímco prostředí Modern UI je pro takto jemné displeje přizpůsobené, řada lidí bude mít problém s aplikacemi klasické pracovní plochy, jejichž písmo i ovládací prvky jsou titěrné. Ano, vše lze zvětšit, poté ale nastanou problémy s kompatibilitou u některých aplikací a zobrazení u jiných aplikací není vůbec jemné kvůli dopočítávání. Celkový běh prostředí je velmi svižný, v Modern UI na nic nemusíte čekat a optimalizace je dobře zvládnutá.

Na zadní straně zaujme svítící ikonická červená LED v logu Thinkpadu. Tento odkaz z laptopů jednoduše nesmí chybět ani zde. Co ale potěší více, je nápaditý magnetický kryt, který se nacvakne na delší stranu tabletu a chrání displej. Tablet lze díky němu postavit do režimu stanu a lépe tak prezentovat například fotografie. Originální vychytávkou je skládací cíp obalu v místě, kde se nachází zadní fotoaparát. Ten je krytem chráněn, chcete-li fotit, stačí cíp ohnout a fotit. K dokonalosti krytu však chybí ještě možnost tablet naklonit pro pohodlnější psaní o zhruba 20 stupňů, jako to umí například kryt u iPadů.

Cenovka startuje na 399 amerických dolarech, což je v přepočtu 9 800 Kč i s DPH a budou k dispozici varianty s 32GB, 64GB a 128GB vnitřní pamětí. V prodeji bude jak verze pouze s Wi-Fi, tak s 3G/LTE. V USA se začne tablet prodávat již tento měsíc. Kdy se dostane k nám, zatím není známo.