Lenovo vylepšilo svůj nejlepší ultrabook ThinkPad X1 Carbon

1

Na konferenci CES 2014 uvedlo Lenovo čtvrtou generaci svého nejlepšího ultrabooku ThinkPad X1 Carbon. Jedná se o 14palcový počítač, který je vyrobený z uhlíkových vláken a v rámci možností dokáže nahradit i klasický stolní počítač.

Nový ThinkPad X1 Carbon váží pouhých 1,27 kg a tak se jedná o nejlehčí 14palcový ultrabook, který se sériově vyrábí. Lenovo toho docílilo využitím uhlíkových vláken, která jsou lehčí než hliník nebo hořčík. Vylepšený model obsahuje novou klávesnici s adaptivním horním řádkem kláves, který je dotykový a přizpůsobuje se určitým aplikacím, taktéž zmizel Caps Lock na jehož místě se objevil Home a End.

Vylepšen byl i IPS displej, který má nyní vyšší rozlišení 2560×1440 pixelů a disponuje technologií ColorBurst, jenž vylepšuje barvy, přítomná je i dotyková vrstva. Ovšem bude na výběr i varianta bez dotykového displeje, ovšem s nižším HD+ (1600×900 pixelů) rozlišením a taktéž se nejedná o IPS, ale pouze o TN panel. Technologie Rapid Chargé umožňuje nabít počítač na 80% kapacity baterie pod jednu hodinu a výdrž při chodu na baterii je až 9 hodin, což je o více než u předchozí generace.

Oficiální fotografie

Uvnitř počítače tikají procesory Intel Core a je možnost si vybrat i model Core i7 s Intel HD Graphics 5000. Procesoru asistuje až 8 GB velká operační paměť typu DDR3 a jako úložiště slouží SSD o maximální velikosti 512 GB. Systémem jsou Windows 8.1, přičemž lepší volbou bude varianta s dotykovým displejem. V počítači se také může nacházet LTE modul, vše záleží na zákazníkovi a on rozhodne co v počítači potřebuje.

Lenovo do počítače zabudovalo také WiFi standardu 802.11ac, Bluetooth 4.0 je již standardem, ovšem NFC již není u ultrabooků tak běžné. Z konektorů zde máme podporu pro ethernet, 2× USB 3.0, HDMI v plné velikosti, miniDisplayPort a dockovací konektor. Cena ani dostupnost nebyly zatím oznámeny, ovšem cena bude podobná jako u současného modelu, čili 40-60 tisíc Kč. Zajímavé bude sledovat reakce uživatelů na novou klávesnici, jelikož změny v rozložení jsou opravdu razantní.

Zdroje: notebookreview.com, engadget.com, gadgets.ndtv.com