Lenovo a Yi Technologies představili kamery pro VR180

Lenovo a Yi Technologies představili kamery pro VR180
  • Lenovo Mirage Daydream a Yi Horizon VR180 jsou určeny pro video formát VR180
  • VR180 od Googlu cílí na levnější zařízení pro virtuální realitu

Loni v červnu přišel Google s novým video formátem VR180 pro virtuální realitu, který je primárně určený pro levná zařízení typu Cardboard nebo Daydream. Hlavním omezením proti již rozšířeným 360° videím je přitom poloviční rozsah otáčení. Zabíraná scéna zabírá pouze 180°. Díky tomuto omezení je však přehrávání videa méně náročné na výpočetní výkon a také nepotřebujete pro tvorbu obsahu tak drahé vybavení jako pro natáčení kompletního 360° videa.

Na právě probíhajícím veletrhu CES 2018 představil Google ve spolupráci se svými partnery Lenovo a Yi Technology první kamery pro spotřebitelský trh, které dokážou ve VR180 natáčet. Kamery Lenovo Mirage Daydream a Yi Horizon VR180 jsou jednoduchá zařízení, která byla navržena, abyste je pouze namířili a točili.

Obě kamery jsou vybaveny jsou dvojicí 13Mpx senzorů, které mají objektiv typu rybí oko. Pod kapotou Lenovo Mirage Daydream se pak skrývá Snapdragon 626 s 2 GB RAM a 16 GB úložištěm, které můžete rozšířit pomocí microSD karty. Integrovaná 2 200mAh baterie, která se nabíjí přes USB-C, pak stačí až na dvě hodiny záznamu.

Yi Horizon VR180 má proti Lenovu výhodu v podobě dotykového 2,2palcového displeje na zadní straně. Jeho rozlišení je sice jen 640 × 360 pixelů, což není mnoho, ale vzhledem k úhlopříčce je to na náhled dostatečné. Displej je navíc otočný, takže ho můžete využít i pro pořizování selfies.

Kromě pořizování obrázků a videozáznamů můžete z kamer streamovat i živé video přímo na YouTube Live. Obě kamery jsou vybaveny Wi-Fi a Lenovo navíc nabídne i verzi s LTE, takže sdílení nebo živé vysílání obsahu je relativně snadné. Jak Lenovo, tak Yi pracují s aplikací VR180 companion app od Googlu pro nahrání a zobrazení obsahu.

Obě kamery by se mohly objevit na trhu již během jara. Jejich přesná cena je zatím neznámá. Podle Lenova by se však v případě Lenovo Mirage Daydream měla pohybovat pod 300 dolary (necelých 8 tisíc korun včetně DPH). Na letošní rok slibují kamery pro VR180 pro spotřebitelský trh i LG a Panasonic. Druhý jmenovaný stejně jako společnost Z Cam přitom již nabízí kamery s VR180 pro profesionály.

Zdroj: vr.google.com, 9to5google.com, engadget.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze