Virtuální realita na YouTube? Nový formát se jmenuje VR180

Virtuální realita na YouTube? Nový formát se jmenuje VR180
  • Nový formát bude podporovat více platforem
  • Zaměří se především na to, co se děje před vámi
  • Zatím neexistují kompatibilní zařízení

Pokusy YouTube zprostředkovat obsah pro virtuální realitu nejsou zdaleka nové. Už dříve jste zde mohli nalézt obsah uzpůsobený například pro Google Cardboard, stereoskopické 3D videa nebo 360° videa. To všechno chce nyní Google smést ze stolu, respektive to zakomponovat do nového formátu s názvem VR180. Jeho hlavní výhodou by měla být otevřenost a kompatibilita napříč platformami. Prozatím je kromě Cardboardu a Daydreamu od Googlu podporován také PlayStation VR. Další předností by měla být snadná tvorba takovýchto videí běžnými uživateli, i když zařízení podporující natáčení ve VR180 se teprve začnou objevovat tuto zimu.

YouTube

A jaké jsou hlavní přednosti nového formátu? Video se soustředí především na to, co se nachází před vámi. Pomocí stereoskopického 3D pak zvýrazní vzdálenost jednotlivých objektů, takže blízké předměty se zdají být skutečně blíž než ty vzdálené. To vše bude v budoucnu možné i při streamování videa, stejně tak by k jeho zpracování neměly být potřeba žádné dodatečné nástroje.

Jak to celé vypadá v běhu si můžete prohlédnout na videích v tomto playlistu. Jak vidno, je myšleno i na uživatele bez patřičného vybavení, ti však budou ochuzeni o speciální efekty.

Zdroje: youtube.googleblog.com, vr.google.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze