Kuriozita nebo chyba? Kalendář WP8 stále obsahuje Lorem ipsum

13

Dnes se možná dozvíte jednu zajímavost o operačním systému Windows Phone 8, o které jste neměli ani ponětí. Týká se zobrazení událostí ve standardním systémovém kalendáři, respektive v jeho měsíčním náhledu. Myslíte si, že zobrazuje skutečné texty událostí? Mýlíte se.

"Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua..."

Říká vám něco tento latinský text? Používá se už několik století jako výplňový text, když potřebujete někde něco napsat a ještě přesně nevíte, co to bude. Hojně se používá například při tvorbě webových stránek, aby měl klient představu, jak bude vypadat celkový design.

HTC 8X

Microsoft tento výplňový text použil před dvěma lety ve svém novém mobilním operačním systému Windows Phone 7. Najdete ho v měsíčním náhledu kalendáře, kdy se tento text zobrazuje místo skutečných názvů událostí. Mezi uživateli tento fakt vzbudil trochu nevoli, nicméně díky menšímu rozlišení displeje (800 x 480) to nebylo až tak do očí bijící a drtivá většina uživatelů si toho nikdy nevšimla. Šlo totiž hlavně o to, ukázat v náhledu měsíce, kolik se události se v kterém dni nachází. Nic nezměnila bohužel ani aktualizace na Windows Phone 7.5 (Mango), měsíční náhled vypadal pořád stejně.

Kalendář ve Windows Phone 7.5

Očekávali jsme, že v nejnovějších Windows Phone 8 dojde konečně k nějaké změně, ale dočkali jsme se zklamání. Během našeho testování HTC 8X jsme zjistili, že měsíční náhled je stále stejný, jako před dvěma lety, opět ty samé texty z Lorem ipsum. Díky podpoře HD rozlišení je už tento text čitelný mnohem lépe, než ve verzích 7 a 7.5, o čemž se sami můžete přesvědčit na následujícím screenshotu.

Kalendář ve Windows Phone 8

Jediné, co "sedí" je počet událostí k danému dni, pokud jich máte více, zobrazí se pod sebou příslušný počet řádků náhodných textů Lorem ipsum.

A jak jsou na tom náhledy měsíčního kalendáře telefonů na ostatních platformách? iOS na iPhone zobrazuje v měsíčním náhledu kalendáře u jednotlivých dnů pouze tečku, pokud den obsahuje nějakou událost. Samotné události pro daný den jsou vidět v seznamu pod tímto kalendářem. Kalendář v OS Android (bez různých grafických nadstaveb) zobrazuje indikace událostí formou drobných různobarevných obdelníčků a čar, texty samotných událostí se ale zobrazí až po rozkliknutí konkrétního dne. Symbian je na tom podobně jako iPhone, v měsíčním náhledu je pouze trojúhelníček, pokud den nějakou událost obsahuje. Samotné události jsou v seznamu pod kalendářem.

Android, iOS, Symbian

Vadí vám, že místo textů v měsíčním náhledu kalendáře Windows Phone 8 je použitý náhodný text nebo jste to dosud ani nevěděli? Měl by to Microsoft jednou pro vždy napravit a zobrazovat skutečné události? Doporučíte ostatním čtenářům nějaké alternativní aplikace, které to umí?

Diskuze ke článku
Komar006
Tak to me poser :) Stejne ale WP8 vede a cekam na Lumiu 820 :)
Víťa
Reseni z iOS by se pro WP8 hodilo, mista je pod mesicnim prehledem dost. Lumii 920 si koupim sobe i manzelce a budeme doufat, ze to Microsoft dodela :-).
Jirka
Proč se to řeší? Při otevření kalendáře se otevře denní náhled,tak proč to někoho irituje :)
ms
aby to nebylo droidu líto, že mu chybí prosinec :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze