Kruh se uzavřel. Vivo znovu vynalezlo odnímatelný modul fotoaparátu

1
Kruh se uzavřel. Vivo znovu vynalezlo odnímatelný modul fotoaparátu
Fotografie: Mark Chan, unsplash.com
  • Půjde vysunout a následně odejmout
  • Je složen ze dvou částí spojených kloubem
  • Má vlastní baterii a komunikuje přes Wi-Fi

Vzpomenete si ještě, jak začínalo fotografování v mobilech? Ještě než se objevily první integrované snímače v v Nokiích se Symbianem, přišel Sony Ericsson se svým legendárním modelem T68. K tomu se fotoaparát připojoval pomocí externího modulu, jak lze vidět na následujícím videu zhruba od šesté minuty.

Bylo to drahé a hlavně nepraktické, proto není divu, že integrované fotoaparáty velice záhy zvítězily na plné čáře. Přesto však myšlenka snímače oddělitelného od těla velkého přístroje stále žije. Jednou ji možná uvidíme coby součást pera S Pen u Samsungů, možná dříve přijde na trh telefon Vivo, který pracuje s obdobnou myšlenkou.

Vivo patent

Na patentových nákresech zveřejněných letsgodigital.org můžete vidět modul fotoaparátu, který ve výchozím postavení splývá s tělem smartphonu. Následně jej lze lehce vysunout a používat jako dnešní „periskopy“. V posouvání lze pokračovat až do úplného odejmutí. Samotný fotoaparát je pak složen ze dvou částí spojených kloubem. Lze ho tak snadno postavit a fotografovat z různých míst. Horní část obsahuje fotočipy, ta spodní pak baterii a Wi-Fi modul pro bezdrátový přenos snímků a ovládání fotografování.

Vivo patent

Ve světle jiných patentů tento nezní nijak šíleně, naopak si lze představit možnosti jeho využití. Líbil by se vám takto vybavený telefon, nebo raději dáte přednost integrovanému řešení?

Diskuze ke článku
Juraj Slezák
Juraj Slezák
sony take fotoaparaty oddelitelne zo serie RX mali tiez, ku xperii Z sa dalo pripojit dokonca aj k telefonu k specialnemu obalu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze