Kde končí člověk a začíná stroj? Google chce nositelnosti ovládat jinak

Kde končí člověk a začíná stroj? Google chce nositelnosti ovládat jinak
Fotografie: Google
  • Sluchátka nebo hodinky by šlo ovládat prostřednictvím okolní kůže
  • Podobný systém už existuje a má ho Sony

Vedle nízké výdrže je slabým místem nositelné elektroniky i její snadné a přesné ovládání. Malé rozměry neumožňují implementovat mnoho prvků a hlasové příkazy nejsou v mnoha případech použitelné. Chytré hodinky nebo sluchátka tak mnohdy plně nevyužijí svůj potenciál. Patent Googlu zveřejněný na nl.letsgodigital.org naznačuje, že by se tento problém dal obejít vskutku zajímavým způsobem.

Googlle patent
Gesta v blízkosti ucha by mohla upravovat hlasitost nebo přeskakovat skladby.

Namísto samotného přístroje by k jeho ovládání sloužila okolní kůže. U hodinek byste si tak nemuseli prstem clonit malý displej, plně bezdrátová sluchátka pak mohou zůstat bezpečně usazená v uchu, zatímco upravujete hlasitost pohybem prstu po tváři.

Patent pojmenovaný jako „Kožní rozhraní pro nositelná zařízení: Fúze senzorů pro zlepšení kvality signálu“ působí jako ze sci-fi. Faktem ale je, že už je technologie komerčně dostupná. Poklepáním na kůži lze ovládat například futuristická sluchátka Sony LinkBuds. U Googlu by se tak daly ovládat jeho plánované chytré hodinky, případně další generace sluchátek Pixel Buds. Jako u všech patentů ale i zde platí, že mezi podáním přihlášky může být značná mezera a ke komerčně dostupné realizaci nemusí nakonec vůbec dojít.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze