JioPhone 2 nabízí QWERTY klávesnici a systém KaiOS jako Nokia 8110

2
JioPhone 2 nabízí QWERTY klávesnici a systém KaiOS jako Nokia 8110
  • Na indický trh míří zajímavý telefon zvaný JioPhone 2
  • Disponuje hardwarovou QWERTY klávesnicí a novým systémem KaiOS
  • Ve výbavě nechybí LTE, Wi-Fi, GPS nebo podpora instalace aplikací

Na současném trhu vládnou chytré telefony se systémem Android a někde daleko vzadu je na druhém místě iOS od Applu. O jiných systémech se v podstatě nemá smysl bavit. Windows 10 Mobile již jen čekají na definitivní vyhynutí, Tizen od Samsungu se většího rozmachu, alespoň co se telefonů týče, zřejmě nedočká. Dále zde samozřejmě ještě máme levné „hloupé“ telefony. A právě ty dostávají nový impuls, který by jim mohl pomoci přežít i v moderní době.

Oním impulsem je operační systém KaiOS, se kterým jste se mohli prvně seznámit v Nokii 8110 4G, kterou v redakci právě testujeme. Nový systém se však neomezí pouze na produkty společnosti HMD Global. Na indický trh nyní přichází telefon JioPhone 2, který je systémem KaiOS vybaven. Od Nokie se však JioPhone 2 zásadně liší. Na první pohled si všimnete hardwarové QWERTY klávesnice pod horizontálně umístěným 2,4palcovým QVGA displejem. Co se týče výbavy, zmiňme 512MB operační paměť či 4GB úložiště rozšiřitelné až 128GB paměťovou kartou. Systém jsme již zmínili, a tak dodejme, že je možnost instalovat další aplikace. Již od začátku nemá chybět WhatsApp či Facebook.

Jio JioPhone 2

Telefon podporuje dvě SIM karty a není mu cizí ani rychlé připojení skrze LTE. V tuto chvíli podporuje takřka výhradně pro nás nedůležitá pásma, což je logické, míří na indický trh. V další výbavě můžeme objevit přímo ukázkovou konektivitu. Nechybí Wi-Fi, Bluetooth, GPS nebo dokonce NFC. Uživatelé mohou počítat i s podporou VoLTE a VoWi-Fi. Hlavní fotoaparát je vybaven 2 megapixely, čelní kamerka pak nabízí základní VGA rozlišení. Baterie má velice slušnou kapacitu 2 000 mAh.

Na indickém trhu se JioPhone 2 bude prodávat za přibližně 44 dolarů, což je v přepočtu něco málo přes jeden tisíc korun s daní. Slušně vybavený základní telefon by jistě našel místo i na evropském, potažmo českém trhu. V tuto chvíli však není zřejmé, zda se jej někdy dočkáme.

Jio JioPhone 2

Rozměry? × ? × ? mm, ? g
DisplejTFT TN, 2,4" (320 × 240 px)
Fotoaparát2 Mpx
Procesor
PaměťRAM: 512 MB, úložiště: 4 GB, microSDXC
Akumulátor2 000 mAh