Japonci odmění olympijské sportovce starými mobily a elektronikou. Po recyklaci

Japonci odmění olympijské sportovce starými mobily a elektronikou. Po recyklaci
  • Celkem se vybralo 80 tisíc tun elektroniky
  • To zahrnuje 6,2 miliónů telefonů
  • Veškeré cenné kovy na 5 tisíc medailí byly získány recyklací

Záhy po skončení posledních olympijských her oznámila další pořadatelská země – Japonsko – že chce získat cenné kovy na výrobu medailí pouze z recyklace staré elektroniky. To se skutečně povedlo a usatoday.com přináší zajímavá čísla o celé akci.

Sběr vysloužilé elektroniky proběhl za pomoci místních samospráv mezi dubnem 2017 a březnem 2019. Za tuto dobu se podařilo sesbírat 80 tisíc tun vysloužilé elektroniky, přičemž součástí tohoto objemu bylo neuvěřitelných 6,21 miliónů mobilních telefonů, které zase pomáhal ve svých prodejnách shromažďovat mobilní operátor NTT Docomo. Z tohoto množství se pak podařilo získat 32 kilogramů zlata, 3 500 kilogramů stříbra a 2 200 kilogramů bronzu.

Z těchto kovů bude vyrobeno celkem 5 tisíc kusů medailí, které budou vyrobeny podle návrhu Junichi Kawanishiho, který zvítězil mezi čtyřmi stovkami dalších. Podařilo se naplnit záměr, aby byly všechny drahé kovy získány pomocí recyklace. V historii to však není poprvé, podobného závazku bylo dosaženo už při zimních hrách ve Vancouveru v roce 2010.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze