Jak si správně změřit tlak pomocí chytrých hodinek Huawei Watch D?

Jak si správně změřit tlak pomocí chytrých hodinek Huawei Watch D?
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Huawei Watch D fungují jako zmenšená verze klasického tlakoměru
  • Měření je přesné a nevyžaduje žádné dodatečné kalibrování
  • Výsledky se ukládají do hodinek, ale i aplikace Huawei Zdraví

S překotným vývojem technologií, především pak z populární kategorie wearables, jsme svědky nových druhů funkcí zaměřených na zdraví uživatelů. Nejnovějším přírůstkem v této oblasti jsou pak Huawei Watch D, které lze považovat za první chytré hodinky s opravdovým tlakoměrem, pouze ve zmenšené podobě. Kromě měření krevního tlaku zvládají i monitoring okysličení krve, teploty zápěstí, ale také EKG.

Pravidelné měření je nejlepší

Ať už se jedná o krevní tlak, EKG, okysličení krve či tepovou frekvenci, je klíčem k co nejlepším vypovídacím hodnotám pravidelný monitoring. Zatímco například u tepové frekvence je standardem kontinuální (tedy nepřetržité) měření, v případě EKG či krevního tlaku je z fyziologických důvodů vyžadováno, aby měření probíhalo vědomě pod dohledem uživatele. Pravidelný monitoring může vést nejen ke zjištění zajímavých údajů o našem zdraví, ale také poslouží k předcházení případných nemocí díky včasné detekci, která může hrát klíčovou roli.

30 % Čechů si za posledních 6 měsíců nezměřilo tlak

Právě měření krevního tlaku je podle průzkumu společnosti Huawei podceňované. Obecně platí, že arteriální tlak je vhodné měřit co nejčastěji, nejméně pak alespoň jednou za půl roku. Podle průzkumu však 30 % respondentů (bez ohledu na pohlaví) během posledního půl roku svůj krevní tlak nezkoumalo. Nejméně často pak krevní tlak monitorují respondenti ve věku 30 až 40 let.

Měření krevního tlaku pomocí chytrých hodinek Huawei Watch D je přitom velmi podobné klasickému manžetovému tlakoměru, je však pohodlnější, neboť není potřeba hledat tlakoměr ani si nasazovat manžetu. V ideálním případě se má tlak měřit ráno, na což hodinky umí upozornit, případně mohou připomínat měření tlaku dle preferencí uživatele. Následně se uživatel posadí, přidrží ruku s hodinkami v úrovni srdce a zhruba půl minuty zůstane v klidu, aniž by mluvil či křížil nohy přes sebe. Výsledek je dostupný přímo v hodinkách, ale rovněž v aplikaci Huawei Zdraví, kde lze sledovat trendy v čase a získat další údaje. Velkou výhodou Huawei Watch D je, že měří se stejnou přesností jako klasické tlakoměry, není potřeba je kalibrovat ani řešit cokoliv dalšího.

V případě monitoringu EKG probíhá měření obdobně, je tedy nutné si vyhradit zhruba půl minuty času, zůstat v klidu a mít přidržený prst druhé ruky na hodinkách tak, aby elektrokardiogram mohl správně fungovat a monitorovat srdeční rytmus. Výsledky měření EKG lze pak vyexportovat také v podobě PDF, které můžete v případě potřeby ukázat například vašemu doktorovi.

Huawei Watch D

Konstrukce46 × 30 × 10,7 mm, 21 g, odolnost: IP68
Pásekumělý, vyměnitelný: ne
DisplejAMOLED, 1,64" (456 × 280 px)
SystémHarmonyOS, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 5.0, ne, ne
Akumulátor160 mAh, nabíjení: proprietární kolébka
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze