Jak rozšířit paměť iPhonu či iPadu?

79

„Lze k iPhonu připojit USB disk či jiné Mass Storage zařízení? Nemám rád Apple, protože nelze nijak rozšířit paměť.” Tyto a další podobné otázky jsem slyšel již nesčetněkrát. Mnoho lidí totiž při koupi nového jablečného zařízení volí nejnižší úložnou paměť, aby co nejvíce ušetřili peníze. Po čase však zjistí, že jim kapacita okolo 16 gigabajtů nestačí a hledají řešení.

iOS 9

Přesouvání souborů mezi iPadem/iPhonem a Macem/PC nikdy nebyla pohádka. Z počátku éry iPhonů jste měli k dispozici pouze službu iTunes. Časem přišel iCloud a také nějaké to šikovné příslušenství, které se nyní více než slušně rozrostlo. Když se tedy podíváme na dnešní trh, existuje hned několik způsobů, jak lze pohodlně přesouvat mezi iPhonem a USB diskem filmy, hudbu, dokumenty a další soubory.

Volba číslo jedna, jak snadno, efektivně a rychle rozšířit paměť svého zařízení je využití služeb iCloud. Když si založíte nové Apple ID máte k dispozici zdarma 5 GB úložného prostoru, s čímž si pro začátek snadno vystačíte. Díky iCloudu můžete snadno přistupovat ke svým fotografiím ze všech Apple zařízení včetně webových prohlížečů, můžete si ukládat dokumenty, poznámky, kalendáře, sdílet hudbu nebo si uchovávat všechna vaše hesla na jednom místě.

Apple irony

Osobně využívám iCloud na maximum. Již dávno mi základní úložiště nestačilo, a tudíž si platím 50 GB volného místa za 0,99 $ za měsíc, což je více než solidní cena za to, co všechno dostanu. Kromě toho používám také další cloudové služby typu Dropbox či Google Disk. Obecně lze říci, že všechny služby fungují velmi podobně, jen se odlišují v tarifech, synchronizaci a možnostech propojení.

Když cloud nestačí

Všechna datové úložiště mají však jednu podstatnou nevýhodu. K jejich používání potřebujete stabilní a pokud možno i rychlý internet, což nelze vždy úplně ovlivnit. Namátkou si vzpomínám na cestování vlakem a autobusem, kdy kolísalo nejen internetové připojení, ale i samotný signál. V takovou chvíli je někdy prakticky nemožné dostat se k obyčejnému dokumentu, natož k nějaké fotografii či hudbě. V tento moment tak na scénu nastupují různé gadgety, chytré flash disky a další příslušenství.

Leef iBRIDGE

Během několika let jsem vyzkoušel hned několik podobných zařízení, konkrétně jsem pak nejvíce byl spokojený s řešením od firmy Kingston a jejich výrobkem MobileLite Wireless G2. Svou práci více než dobře také odvedl iUSB port či novější zařízení Leef iBridge. Většina těchto zařízení pracuje na velmi podobném principu, avšak liší se ve způsobu použití. Existují totiž výrobky, které kromě přenášení obsahu umí vytvářet například vlastní Wi-Fi síť, streamovat film přímo z USB disku či fungují jako Power banky a ochranné kryty.

Multifunkční zařízení

Vybitá baterie v telefonu, mizerné Wi-Fi připojení v hotelu či přeplněná paměťová karta fotkami. To jsou jen některé komplikace, se kterými se pravidelně setkávám během cestování či práce v terénu. Z počátku jsem to řešil různými samostatnými gadgety, než jsem objevil řešení od společnosti Kingston Technology, která patří mezi významné výrobce počítačového příslušenství.

Kingston MobileLite Wireless G2

Zařízení Kingston MobileLite Wireless G2 se mi stalo skvělým pomocníkem, kterého nosím vždy při sobě když je potřeba. Tuto plastovou krabičku používám již od první generace a musím říct, že za tu dobu se značně vylepšila. Kromě toho, že bezproblémově umí přenášet data a soubory mezi iPhonem a USB klíčenkou, zvládá Kingston G2 vytvářet i Wi-Fi síť, dobíjet zařízení či funguje jako čtečka SD karet. K dispozici máte i aplikaci, která je pomyslným mozkem celého zařízení, kde snadno můžete streamovat filmy přímo z USB disku či si číst PDF soubory.

Kingston MobileLite Wireless G2 seženete v českých obchodech za více než slušných 1 300 korun, což je velmi solidní nabídka v porovnání s tím, co všechno zařízení nabízí. Pro mě osobně je to zařízení číslo jedna na poli rozšíření paměti pro iOS s přidanými funkcemi. Na letošním CESu byl dokonce představen nový model G3 a Kingston MobileLite Wireless Pro. Již teď se těším, až obě zařízení otestuji.

Velmi podobně funguje i řešení HyperDrive iUSBport 2, který se však u nás již neprodává a lze ho nalézt pouze v různých výprodejích. Zařízení však nahradil Hyper iUSBport Mini, který s přehledem zastane práci svého bratra, přičemž je lehce přenositelný a skladný. Samozřejmostí je sdílení souborů skrze USB disk, integrovaná baterie či vytvoření Wi-Fi hotspotu. Hyper iUSBport Mini je kompatibilní se širokou škálou přístrojů – od tabletů a smartphonů s iOS, Android až po notebooky a stolní počítače.

iUSB port

Hybridní flashdisk

Trochu jiný způsob práce a přenášení souborů pak také nabízí firma Leef a jejich hybridně elegantní flashdisk iBridge. Ten můžete zakoupit v různých variantách, tedy v kapacitě od 16 do 256 GB.

Leef iBRIDGE

iBridge je v podstatě docela obyčejný flashdisk s tím rozdílem, že má na sobě dva konektory, přesněji řečeno jedním z nich je klasický USB 2.0 a druhým je Lightning. Stačí si tedy jen z počítače nahrát na tento disk nějaká data – hudbu, dokumenty, filmy, obrázky a následně si je snadno můžete otevřít, jak na iPhonu, iPadu či iPodu Touch.

Díky zahnutému tvaru iBridge pak můžete i snadno své zařízení držet v rukou a přitom se koukat na film. Flashka totiž nikde nepřekáží ani nevyčuhuje. Samotná aplikace je pak dostupná v App Store zdarma a podle mého názoru je i velmi stabilní.

Naprosto identické řešení pak také nabízí zařízení od společnosti PhotoFast a jejich i-FlashDrive HD druhé generace. Oproti iBridge však nabízí pouze kapacitu 16 nebo 32 GB, což je značně omezující. Samotné zařízení pak není ani nijak hybridní, ale vypadá jako obyčejný flashdisk s USB na jedné straně a Lightning konektorem na straně druhé. Stejně jako u iBridge tak i zde vše ovládáte skrze stejnojmennou aplikaci, která je hlavní centrálou všeho dění.

Kryt, externí baterie a uložiště v jednom

Ano, čtete správně. Existují i zařízení, která fungují jako obyčejný kryt iPhonu a zároveň dobíjejí zařízení a fungují jako externí úložiště. Řeč je o krytu od společnosti Mophie a jejich Space Pack. Ten je k dostání i pro nové iPhony, tedy 6S/6S Plus. Na výběr pak máte ze dvou kapacit, a to 32 nebo 64 GB.

Mophie Space Pack

Mophie Space Pack je přitom velmi jednoduchý. Stačí ho jen nasadit na telefon jako jiný obyčejný kryt, přičemž okamžitě získáte externí paměť a zhruba padesát procent energie. Namátkou mohu konstatovat, že například pro iPhone 6S Plus je připravena externí baterie s kapacitou 2 600 mAh, což není vůbec špatné. Mophie Space Pack samozřejmě seženete i pro starší iPhony.

Další vychytávky

Existuje mnoho dalších chytrých gadgetů a vychytávek, například iSafe Drive Lite, který funguje na podobném principu jako Leef iBridge, tedy jeden konec zasunete do telefonu a přenášíte soubory jako s klasickým USB diskem. Každé zařízení přitom nabízí různé kapacity

iSafe Drive Lite

Za zmínku stojí i SanDisk Connect Wireless Media Drive 64GB, který funguje identicky jako řešení od Kingston jen s tím rozdílem, že SanDisk je zabalen do elegantního hliníkového těla a dokáže streamovat videa až do pěti zařízení najednou a obsahuje interní paměť. Na druhou stranu je podstatně dražší, než již zmíněný Kingston MobiLite Wireless.

SanDisk

Jaké zařízení tedy zvolit?

Myslím si, že ať už vyberete nebo používáte jakékoliv zařízení, jistě mi dáte za pravdu, že nikdy nevíte, kdy se vám můžete hodit. Osobně používám iPhone 6 Plus 128 GB, tedy nejvyšší možnou kapacitu a i přesto velmi rád a často využívám různé vychytávky pro další rozšíření paměti. Nejenže tak šetřím mobilní data, ale častokrát je to efektivnější, než soubory tahat přes cloud či email.

Kingston MobileLite Wireless G2

Kdybych si měl zvolit jedno zařízení z výše vyjmenovaných, byl by to rozhodně Kingston a jeho MobileLite Wireless G2, který mi přijde naprosto bezproblémový, intuitivní a zároveň z pohledu pořízení velmi levný. Výhodou je také to, že umí hned několik věcí najednou a vejde se prakticky do kalhot či bundy.

Diskuze ke článku
Malcolm
A neni jednoduše lepší si koupit mobil,který podporuje paměťové karty?? Mobil za 3000kč a budu mit na stejne nebo více paměti než na IPhone, ješte abych kupoval za tisice naky disky na Iphona :-D
jarda
Koupit za 30 000,- iphone kvuli vetsi pameti ani nahodou! Koupim mobil za 7000, + pamet. Kartu 64gb za 700 a jsem vysmatej. A mam kvalitu i vyuziti srovnatelnou s iphonem. Kvalitnich mobilu do 10 000,- cela rada.
karel
kvůli těmto problém mi ten americkej krám za nehorázné peníze nesmí do baráku.
sdfasdf
Nevlastním apple zariadenie a o praktickosti takéhoto riešenia si myslím svoje. Ale rozhodne pre niekoho veľmi užitočný článok, takýchto by malo byť viacej. Chválim redakciu a dúfam, že s podobnými článkami budú pokračovať čo najviac ( samozrejme pre rôzne zariadenia, nie len iOS )

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze