Leef iBRIDGE
recenze

Leef iBRIDGE

Rozšiřitelná paměť s elegancí
13

Příplatek za iPhone nebo iPad s větší úložnou pamětí je opravdu vysoký, takže lidé často volí tu nižší variantu. Později se ovšem může dostavit problém s nedostatkem místa. Funkční řešení přináší Leef v podobě elegantního hybridního flashdisku iBRIDGE, který přichází ve variantách od 16 do 256 GB a je dostupný i na našem trhu.

Pokud si chcete koupit nějaké iZařízení, tak se příliš nesmíte ohlížet na cenu, která bude asi vždy o trochu vyšší, než je běžné u konkurence. Obzvlášť, pokud se rozhodnete, že potřebujete více úložného prostoru pro svá data. To cena jinak stejného zařízení roste opravdu rychle. Nebudeme nyní řešit proč tomu tak je. Možná se kvůli tomu ale rozhodněte koupit si levnější variantu a problém s místem vyřešit jinak. A těch možností se nabízí hned několik.

Leef iBRIDGE

Kapacita navíc

Jednou z možností rozšíření paměti je využití služeb iCloud, kam můžete svá data „bezpečně“ ukládat. Potřebujete k tomu ale přístup k internetu a slušný datový balíček, protože u stahování a nahrávání obrázků, hudby nebo dokonce videí k FUPu jistě šetrní nebudete. A svá data můžete potřebovat i jindy než jen v blízkosti Wi-Fi. V takovém případě byste mohli využít služeb nového zařízení iBRIDGE od Leef.

To je v podstatě docela obyčejný flashdisk s jedním naprosto zásadním rozdílem. Má dva konektory. Jedním je USB 2.0 a druhým Lightning. Hádáte správně, z počítače si na flashku nahrajete data – obrázky, hudbu, dokumenty nebo videa – a pak si je snadno otevřete i na svém iPhonu (5 a výše), iPodu Touch (5. generace) nebo iPadu (4 a novější). Uživatelům Androidu to možná bude připadat trochu zvláštní, ale správa souborů a jejich přenášení na externí zařízení není u iOS zařízení úplně jednoduchá záležitost.

Leef iBRIDGE

Na obrázcích si můžete povšimnout lehce zvláštního zahnutého tvaru. Výhodou je, že díky tomu můžete iPhone pohodlně držet v ruce a připojené zařízení by vám nemělo příliš vadit. U iPadu 4 jsem se trochu bál a na první pokus šel iBRIDGE připojit trochu s obtížemi. A to hlavně proto, že je iPad silnější než iPhone. Nemusíte se ale bát, flashdisk má v kloubu vůli, takže ho nakonec zvládnete připojit. Celkově může iBRIDGE působit trochu baculatým dojmem a dnešní flashdisky jsou jistě mnohem menší, ale určitě se nedá říci, že by byl nějak abnormálně veliký. Také musíte brát v potaz to, že se prodává i ve variantě 256 GB. Jestli něco skutečně zamrzí, tak je to absence konektoru USB 3.0 a použití starého standardu 2.0. Zařízení by také mělo být vodotěsné.

Leef iBRIDGE
Test rychlosti čtení a zápisu přes USB z počítače

Film nebo fotky

Abyste mohli zařízení využívat, tak budete potřebovat nainstalovat oficiální aplikaci. Ta je velmi jednoduchá, ale rozhodně je praktická. Výhodou je, že hned po připojení se vám ukáže dialogové okno s výzvou ke spuštění aplikace. To rozhodně usnadňuje práci. V ní najdete několik položek – přenos souborů, prohlížení obsahu, fotoaparát a nastavení. Kromě toho můžete nastavit automatickou zálohu dat, takže se vám třeba automaticky budou vaše fotky zálohovat i na iBRIDGE.

Leef iBRIDGE

Zařízení se dá využít několika způsoby. Jedním způsobem je, že budete konzumovat obsah, který si připravíte na počítači. Pustit si na iPadu film, který máte v počítači, je docela náročná záležitost. Můžete si ho nechat streamovat přes VLC nebo ho můžete konvertovat do správného formátu a přes iTunes si ho nahrát do tabletu. A asi bychom našli další způsoby. Rozhodně nejjednodušší se mi nyní jeví možnost přetáhnout film na iBRIDGE a přes aplikaci si ho pohodlně pustit. Má to nevýhodu – přehrávač v aplikaci nepodporuje titulky. Vyřešit by to měla možnost „přehrát v jiné aplikaci“. Stejně si můžete prohlížet fotky, dokumenty (Office, PDF…) nebo přehrávat hudbu ve vestavěném přehrávači, který je plně dostačující.

A obráceně

Nejvíce místa vám v zařízení budou zabírat pravděpodobně fotky. Obzvlášť pokud jedete na dovolenou, kde třeba ani nebudete mít přístup k internetu. Abyste se nenudili, tak budete mít pár her, nějakou hudbu a po pár dnech focení bude paměť plná. To se dá dobře vyřešit s iBRIDGE, které dovoluje soubory nejen přesouvat, ale fotit můžete rovnou do externí paměti. A to díky aplikaci, která v sobě obsahuje funkci fotoaparátu.

Leef iBRIDGE

Má to drobnou nevýhodu. Fotoaparát nedisponuje téměř žádnými možnostmi. Nelze použít tlačítko regulace hlasitosti pro spoušť, při zamčené rotaci se fotka otočí špatně a kromě možnosti zapnout blesk tu nenastavíte vůbec nic. Aplikace neumí ani natáčet video. Tento fotoaparát tak bude velmi nouzovým řešením, ale použít se dá. Ručně si můžete z telefonu přesunout akorát fotografie. K hudbě, videím a dalším souborům se nedostanete. To ale samozřejmě není chyba iBRIDGE.

Závěr

Leef iBRIDGE přináší velmi zajímavé řešení rozšíření paměti. Přichází v několika variantách od 16 GB po 256 GB. Rozhodně ale nejde o levné řešení. Nejlevnější verze stojí přibližně 1 500 Kč a za 128 GB zaplatíte už pět tisíc korun. Výhody jsou ale nesporné. Rychle můžete dostat soubory z počítače do iPhonu či iPadu, přehrajete si film, hudbu nebo přehrajete fotografie. Konečně budete moci říct kamarádovi: „Dej mi to na flashku, já si to stáhnu do iPhonu.“ Ne vše je ale růžové – focení přes aplikaci má své mouchy, k filmu si nepustíte titulky a vedle Lightningu je tu pomalé USB 2.0. I tak se ale jedná o zařízení, které najde své uplatnění. A to i přes vysokou cenu, která vás ale nakonec může vyjít lépe než příplatek za větší paměť v telefonu/tabletu.

Klady
  • elegantní vzhled
  • jednoduchá a funkční aplikace
  • možnost zálohy
  • spousta podporovaných formátů
Zápory
  • starší USB 2.0
  • vyšší cena
  • primitivní aplikace fotoaparátu
  • video nezvládne titulky
Diskuze ke článku
Fish
Ac mam Apple rad, tak v tomhle je otg u androida neprekonatelny
Lukáš
Jedno z možných, ale stále krkolomných řešení. On ten příplatek za větší paměť není zas takový aby sebou člověk musel tahat tohle. Z obrázků je také patrné, že může dojít k poškrábání přístroje od konektoru usb, počítám, že nelze používat dohromady s ochrannými kryty co jsou na iphone a ipad.
Slavo Dzuričko
Slavo Dzuričko
Muzete svoje dáta "bezpečne" ukladať na icloud :D tie úvodzovky ... Pobavilooo :D
camilo
zlate otg u droida. chjo. apple ma kopu veci zjednodusenych(uhol pohladu, dost som sa natrapil nez somnastavil ipad mini, vseobecne nastavenia su zlozitejsie ako u droida) ale je asi lepsie si priplatit za ipad / iphone z vacssou pamatou ako pripajat a odpajat tot udelatko. aleb ked cestujem mam stale u seba nbook tak uz jeden divjas s wifi + na share kariet /hdd sa mi tam uz zmesti...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze