Kingston MobileLite Wireless G2
recenze

Kingston MobileLite Wireless G2

Všeuměl do kapsy
8

Nároky na kapacitu úložiště ve smartphonech a tabletech se neustále zvyšují. Většina z nich sice nabízí slot pro microSD, ale ani to nemusí stačit, a USB OTG bývá spíše výjimkou. Zajímavá bezdrátová čtečka Kingston MobileLite Wireless G2 nejen zpřístupní přes Wi-Fi SD karty, flashdisky a další externí disky, ale poslouží i jako hotspot a powerbanka. Jak si vedla v našem testu?

Americká společnosti Kingston Technology patří mezi významné výrobce počítačového příslušenství. Specializuje se především na výrobu paměťových modulů a dalších flash pamětí, jako jsou USB flash disky, SSD disky nebo paměťové karty.

Kingston MobileLite Wireless G2
Oficiální fotografie Kingston MobileLite Wireless G2

V její nabídce však najdete i pro tyto paměťové karty čtečky. Kingston MobileLite Wireless G2 však jde mnohem dál. V českých internetových obchodech ho pořídíte za zhruba 1 300 korun, ale za to dostanete skutečně multifunkční zařízení. Vyplatí se ale skutečně a je tak použitelné, jak se na první pohled jeví?

Specifikace Kingston MobileLite Wireless G2
Podporované karty SD, SDHC, SDXC a microSD/microSDHC/microSDXC (s přibaleným adaptérem)
Porty microUSB, USB, RJ-45
Podporované systémy souborů FAT, FAT32, NTFS, exFAT
Wi-Fi 802.11g/n se šifrováním WPA2
Režimy Wi-Fi Access point, Wireless bridge
Podporované formáty pro prohlížení a přehrávání MP3, WAV, m4V, mp4 (H. 264), jpg, tif, pdf
Akumulátor Li-ion 4 640 mAh /3,8 V
Udávaná výdrž 13 hodin
Nabíjení externích zařízení Ano
Podporované operační systémy Windows 8.1, Windows 8, Windows 7 (SP1), Windows Vista (SP2), Mac OS X v.10.6.x+, Linux v.2.6.x+
Podporovaná mobilní zařízení iPad 2, iPad 3, iPad 4, iPad mini, iPad Air, iPhone 4/4S/5, iPod touch, Kindle Fire, Kindle Fire HD, Android (4.0+)
Rozměry 129,14 × 79,09 × 19,28 mm
Hmotnost 171 g

Bezdrátová čtečka Kingston MobileLite Wireless G2 je zabalená v pestré krabičce, která má pod flipem přichyceným suchým zipem okénko, pod kterým uvidíte samotné zařízení. V krabičce, která má na dně natištěný jednoduchý návod, naleznete kromě něj už jen kabel USB-microUSB a SD adaptér pro microSD.

Design a konstrukce: jako dva telefony na sobě

Čtečka MobileLite Wireless G2 má podobu kompaktního kvádru se zaoblenými rohy. S rozměry 129,14 × 79,09 × 19,28 mm si jí můžeme představit jako dva smartphony na sobě. Navíc je i se svými 171 gramy vcelku lehká. To vše jí předurčuje, aby se stala vaším společníkem na cestách.

Ve svém vzhledu kombinuje výrazný bílý pás, který se táhne kolem dokola po jeho bocích s černou horní a spodní stranou. Na horní straně uprostřed je navíc vyvedeno bílé logo Kingstonu. Spodní strana je opatřena drobnými nožičkami a dvěma lesklými plochami, na kterých jsou vyvedené základní údaje o přístroji.

Nás však mnohem více zajímají boky přístroje. Na čelní straně je vlevo trojice diod, které signalizují, co čtečka právě dělá. První slouží pro indikaci stavu baterie a při nabíjení nebo vybíjení bliká. Druhá signalizuje zapnutou Wi-Fi a třetí zda jste připojeni k internetu. Napravo od diod je umístěný vypínač. Ten je sice lehce utopený, ale i tak se dobře tiskne. Krátkým stiskem přístroj zapnete, delším pak zapnete i bezdrátové moduly. Vedle něj je drobný otvor, ve kterém se skrývá tlačítko pro reset systému. Dále pak už je zde pouze microUSB konektor a zbytek čelní strany zabírá výrazný nápis s názvem přístroje.

Zatímco pravý bok je úplně prázdný, protější stranu obsadily slot pro SD kartu, do kterého však pomocí přibaleného adaptéru můžete použít i microSD, a klasické USB. To využijete nejen pro připojení flashdisku, ale i při použití čtečky jako powerbanky, kdy se přes něj nabíjí přibalené zařízení. Posledním konektorem je RJ-45 na zadní straně. Do něj zasunete ethernetový kabel vedoucí od modemu nebo jiného zdroje internetu a rázem se tak z MobileLite Wireless G2 stane hotspot.

Kingston MobileLite Wireless G2

Po konstrukční stránce jsem byl s MobileLite Wireless G2 spokojený. Je vyrobený z tvrdých na pohled kvalitních plastů, které mají s výjimkou spodní strany, lehce matnou úpravu. Ačkoli i tak na těle ulpívají otisky prstů, nejsou aspoň příliš viditelné. Dílenské zpracování je pak příkladné. Všechny části dokonale lícují a nikde nic nevrže ani při silnějším stisku.

Hardware: čtečka i hotspot

Hardwarovou výbavu reprezentuje již zmiňovaná čtečka paměťových karet a konektory. Uvnitř se pak skrývá Wi-Fi modul ve 802.11g/n se zabezpečením WPA2 a funkcemi Access point a Wireless bridge. Wi-Fi modul je poměrně citlivý a signál je stabilní. Při testu rychlosti jsem naměřil ve smartphonu BenQ T3 na downloadu 18,52 Mb/s, upload 8,61 Mb/s a PING 12 ms. Pro srovnání při připojení k domácí bezdrátové síti, která funguje přes bezdrátový router TP-LINK TL-WR542G jsem naměřil download 10,58 Mb/s, upload 1,56 Mb/s a PING 14 ms.

Stejně bezproblémové bylo bezdrátové připojení i při streamování videa. Ani při současném připojení dvou smartphonů s Androidem jsem při streamování FullHD videa nezaznamenal žádné problémy. Na obou telefonech se video přehrávalo bez jakýchkoli záseků.

Baterie: až dvě nabití telefonu

Integrovaná Li-ion baterie má kapacitu 4 640 mAh, což by při použití jako powerbanky mělo vystačit na 1,5 až 2 dobití telefonu. Nabíjení je přitom poměrně rychlé. Nabití Nokie Lumie 530 s baterií, která má kapacitu 1 430 mAh to trvalo hodinu a 26 minut, zatímco při dobití ze sítě to trvalo 2 hodiny 53 minut.

Akumulátor slouží především k poskytnutí energie samotnému zařízení a měl by vystačit na 13 hodin nepřetržitého provozu. V praxi vydržel při testu při připojení k telefonu přes Wi-Fi, kdy zařízení sloužilo jako hotspot přibližně 15 hodin, takže papírové údaje nejsou zas až tak daleko od pravdy. Při běžném používání v režimu čtečky tak dlouho kontinuálně připojeni pravděpodobně nikdy nebude. Čtečka poslouží spíše nárazově, když chcete například zazálohovat data z telefonu nebo si prohlédnout fotografie z SD karty, ale nemusíte se obávat, že byste při streamování videa nedokoukali ani ten sebedelší film.

Aplikace: bez ní se neobejdete

Jako hotspot můžete Kingston používat s libovolným zařízením, které je vybaveno Wi-Fi. Stejně tak poslouží přes kabel i jako čtečka k počítači s Windows 8.1, Windows 8, Windows 7, Windows Vista (SP1, SP2), MacOS X 10.5.+ a Linux 2.6.+. K tom, abyste však mohli využít všechny funkce, však potřebuje aplikaci. Ta je k dispozici pro iOS 7.0 a vyšší, Android 4.0 a vyšší včetně upraveného Androidu od Amazonu. Majitelé smartphonů s Windows Phone však mají bohužel smůlu.

Škoda, že výrobce nepřidal na krabičku QR kód odkazující na obchod s aplikacemi. Instalaci by to minimálně zjednodušilo. Odkazy na všechny obchody s aplikacemi najdete na stránkách výrobce nebo si jí můžete najít sami, když do vyhledávání v obchodě zadáte „Kingston MobileLite“.

Po prvním spuštění na vás nejprve čeká několik stránek s jednoduchým obrázkovým manuálem, jak čtečku používat. Rozhraní aplikace je přitom velice spartánské. Na úvodní obrazovce se zobrazují paměti zařízení. Kromě interní paměti a karty v telefonu se zde po připojení objeví i čtečka, která je pojmenována stejně jako Wi-Fi „MLWG2-0F1E“.

Po kliknutí na název zařízení se objeví další obrazovka rozdělená do čtyř záložek. Přes první se dostanete ke konkrétní SD kartě a připojenému USB zařízení. Po zbylými záložkami jsou huby s obrázky, videi a hudbou ze všech připojených zařízení.

Obrázky, videa i hudbu, ale i dokumenty v PDF otevřete přímo ve čtečce nebo přes vaše aplikace v telefonu. Všechny soubory pak můžete libovolně kopírovat a přesouvat nejen mezi telefonem a médii připojenými ke čtečce, ale i mezi USB flash diskem a SD kartou, což je praktické například pro fotografy. I u takového kopírování se nicméně neobejdete bez telefonu. Soubory můžete i mazat, poslat emailem nebo sdílet přes Facebook a Twitter.

Úplně vpravo je zástupce kontextového menu, které má tři položky – hledání, nastavení a nápovědu. Nastavení aplikace je rozděleno do několika částí. V první části „Drive“ je název, který je možné po kliknutí na něj změnit, stav baterie čtečky, jenž je však jen velice přibližný, automatické vypnutí, verze firmwaru a restartování čtečky.

V části „Drive Connection“ si zapnete viditelnosti v dostupných sítích, kanál a můžete si zde zapnout i šifrování. Připojení se týká i část „WiFi Network Connection“, kde si zapnete automatické připojení, ale můžete se připojit i k další Wi-Fi. To je důkazem, že čtečka funguje i jako Wi-Fi Bridge. Můžete být zároveň připojeni k čtečce a přes ní i k vaší domácí bezdrátové domácí síti.

Předposlední položkou menu je „Mobile 3G Dongle“. Pokud máte 3G USB modem, tak ho připojením do USB čtečky můžete využít jako zdroj internetu. To je poměrně zajímavá a šikovná funkce, kterou využijí například majitelů tabletů. Funkčnost této funkce jsem nicméně nemohl otestovat, protože jsem neměl modem k dispozici. Poslední položka menu nastavení je už jen informace o verzi aplikace.

Hodnocení: pro Android a iOS se vyplatí

Pokud bychom brali Kingston MobileLite Wireless G2 pouze jako čtečku mohla by se cena, která se v českých internetových obchodech pohybuje v průměru kolem 1 300 korun, poměrně vysoká. Kingstonu se však podařilo do kompaktní krabičky vměstnat celou řadu užitečných funkcí, které oceníte nejen doma, ale i na cestách.

Kromě zpřístupnění USB flash disků a SD karet i na smartphonech a tabletech, které nejsou vybaveny USB OTG, vám poslouží i jako přenosný Wi-Fi hotspot a to, jak při připojení k LAN, tak i v kombinaci s 3G donglem. Díky dvojici Wi-Fi modulů, kdy se přes jeden připojíte z telefonu ke čtečce a druhým k další Wi-Fi síti nejen, že nepřijdete o připojení k internetu přes Wi-Fi, ale i si jednoduše prodloužíte jeho dosah. Potěší i možnost využít jí i jako powerbanku, byť uložená energie slouží primárně k jejímu provozu.

Kingston MobileLite Wireless G2

Během testování mě potěšil kromě kvalitního dílenského zpracování bezproblémový chod. S povděkem jsem kvitoval, že čtečku nerozházelo ani současné připojení více zařízení a nijak se to neprojevilo na kvalitě přenosu streamovaného videa. Naopak vytkl bych jí, že k využití všech funkcí se neobejdete bez mobilní aplikace a to ani, když kopírujete z připojené SD karty na připojený flash disk. Stejně tak bych výrobci vytkl, že aplikace je pouze pro iOS a Android. V každém případě bych však majitelům zařízení s Androidem a iOS její zakoupení rozhodně doporučil. Pro ostatní však nebude mít smysl.

Konkurence

Kingston MobileLite Wireless G2 má v podstatě jedinou srovnatelnou konkurenci v dalším modelu od Kingstonu, který nese označení MobileLite Wireless. Tato čtečka nabízí srovnatelné funkce až pro tři připojené zařízení, ale je menší. Její rozměry jsou 124,8 × 59,9 × 17,3 milimetrů a hmotnost pouhých 98 gramů. Menší rozměry však mají za následek i menší kapacitu vestavěné baterie, která je pouze 1 810 mAh, což by mělo vystačit jen na pět hodin provozu. Cena MobileWireless se pohybuje kolem 800 korun.

Kingston MobileLite Wireless
Klady
  • nabíjení externích zařízení
  • solidní výdrž v režimu hotspot
  • LAN
  • dvojice Wi-Fi modulů
  • kvalitní konstrukce
Zápory
  • nepřesné udávání výdrže
  • chybí aplikace pro Windows Phone
  • nutnost aplikace
Diskuze ke článku
nobodz
neskúšali ste pripojiť ext. disk ?
Madoxxx
V podporovaných mobilních zařízeních není uveden iPhone 5S...ten to nepodporuje? Na přesouvání např. fotek z iPhonu do tohoto zařízení je potřeba nějaká speciální aplikace?? Díky
KONY
Ext.disk mám 1TB a není s ním žádný problém.
Milan
Ahoj, lze s tim dobit i zarizeni, ktere potrebuje vystup 2.1 mAh? Samsung galaxy note 10.1.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze