Jak funguje variabilní clona 50Mpx fotoaparátu Mate 50 Pro s 10 úrovněmi nastavení?

Jak funguje variabilní clona 50Mpx fotoaparátu Mate 50 Pro s 10 úrovněmi nastavení?
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Světelnost lze upravit v neobvykle širokém rozsahu f/1.4 až f/4.0
  • Variabilní clona má vliv na efekt rozostření, množství světla, které dopadá na snímač, ale také na ostrost snímku

Huawei Mate 50 Pro je v současnosti nejlépe vybaveným vlajkovým smartphonem čínského výrobce, který se na našem trhu začne již v listopadu oficiálně prodávat. Jedním z největších lákadel novinky je přitom primární 50Mpx RYYB snímač s proměnlivou clonou v rozsahu f/1.4 až f/4.0, což je v říši smartphonů naprostý unikát. Jak ale vlastně variabilní clona funguje a k čemu je vůbec dobrá?

Clona je důležitý hráč

Není pochyb o tom, že nejvíc pozornosti z fotovýbavy Mate 50 Pro vzbuzuje právě proměnná clona 50Mpx senzoru, která má doposud nevídaný rozsah f/1.4 až f/4.0. Platí přitom, že i v případě smartphonu určí nastavená clona množství světla, které dopadne na snímač, ale také lze pomocí ní upravit efekt hloubky a rovněž má vliv na ostrost snímku. Pokud budete fotit na automatiku, rozhodne mobil o nastavení clony za vás – nutno podotknout, že tuto oblast zvládá velmi dobře, vše však můžete převzít i do vlastních rukou, k čemuž tato technologická vychytávka doslova vybízí.

V režimu Clona lze kontrolovat světelnost ve čtyřech krocích (f/1.4, f/2.0, f/2.8 a f/4.0) a v režimu Pro dokonce v deseti úrovních. Domnívám se, že režim Clona bude většině uživatelů plně dostačovat. Při nastavení světelnosti na f/1.4 se dočkáte měkčího a velmi pěkně vypadajícího pozadí, což vypadá velmi efektně například u snímků pokrmů na talíři, ale samozřejmě také v mnoha jiných scénářích. Jaký má vliv změna clony na bokeh efekt, to se můžete sami podívat i na přiložených fotografiích.

Ukázky snímků pořízených v režimu Clona, kde lze nastavit světelnost mezi f/1.4, f/2.0, f/2.8 a f/4.0 (viz ukázky)
Ukázky snímků pořízených v režimu Pro, kde lze nastavit světelnost v deseti úrovních, a to mezi f/1.4 až f/4.0, viz screenshot

Dva režimy s možností kontroly

Tento směr inovace navíc dává velký smysl, neboť digitální rozmazání pozadí navzdory výkonným procesorům a pokročilým algoritmům stále není u smartphonů vždy zcela dokonalé. Nízká clona, která vpustí více světla, je samozřejmě rovněž přínosná u večerních/nočních snímků, které mají i díky skládání pixelů RYYB (zelené nahrazují dva žluté) vysokou kvalitu, o čemž se budete moci přesvědčit v naší podrobné recenzi, která vyjde již zítra.

A jak clona funguje z hlediska konstrukce? Na první pohled se jedná o sestavu miniaturních plátů, které se dokážou rozevřít a zavřít (v již zmíněných deseti různých polohách), a tím změnit vlastnosti snímku. Pro lepší představu si můžete prohlédnout i přiložené video.

Huawei Mate 50 Pro

Rozměry162,1 × 75,5 × 8,5 mm, 205 g
DisplejAMOLED, 6,74" (2 616 × 1 212 px)
Fotoaparát50 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 8 Gen1+, 1×3,19 GHz + 3×2,75 GHz + 4×2 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GB, nanoSD
Akumulátor4 700 mAh
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze