Jak fotí Sony Xperia S: srovnání s iPhone 4S, Galaxy S II a Nokií N8

34

Pravidelně pro vás srovnáváme výkony fotoaparátů nejnovějších telefonů. Nejnovějším subjektem našeho srovnání se stala nová Xperia S od Sony, kterou jsme postavili proti několika kvalitním fotomobilům. Jak ve srovnání s ostatními nové Sony fotí?

Sony Xperia S je klíčovým telefonem pro Sony v roce 2012. Kromě nového originálního designu, NFC, dvoujádrového procesoru a mnoha novinek přináší také 12 Mpx fotoaparát s nahráváním Full HD videa. My jsme již podrobně vyzkoušeli, jak nová Xperia S fotí. Nyní snímky z jejího fotoaparátu porovnáme se stálicemi z nejvyšších pozic mezi dobře fotícími telefony - Nokií N8, Samsungem Galaxy S II a Apple iPhonem 4S. Jak v souboji nové Sony dopadne?

TIP: se stejnými fotomobily jsme porovnali také novou Nokii Lumia 800. Podívejte se, jak si vedla.

Srovnávané telefony

Sony Xperia S

Hlavní hvězdou letošního srovnání bude nová Xperia S od Sony. Vyslouží si ale ostruhy či spíše ostrouhá? Láká na 12 Mpx rozlišení, natáčení full HD videa a zaujme také samostatnou spouští fotoaparátu na boku telefonu, což je v dnešní době stále vzácnější prvek. Xperia S také exceluje v rychlosti startu fotoaparátu a pořizování fotografií, zaujme také speciálními režimy pro 3D fotografii či panorama. To vše jsme podrobně prověřili v našem zvláštním článku. Kromě fotografických schopností zaujme nová Xperia S špičkovým HD displejem s nejjemnějším zobrazením z dnes srovnávaných telefonů a dvoujádrovým procesorem.

Přečtěte si recenzi Sony Xperia S

Sony Xperia S

Apple iPhone 4S

Druhý nejmladší zástupce dnešního srovnání se představení dočkal na podzim 2011. Ačkoliv nejnovější model Applu nevyvolal zcela pozitivní reakce vzhledem ke stejnému designu s předchozím modelem, všichni ocení perfektní rychlost prostředí iOS 5, velmi jemný displej nebo 8 megapixelový fotoaparát s automatickým ostřením a LED diodou.

Přečtěte si recenzi Apple iPhone 4S

Apple iPhone 4S

Samsung Galaxy S II

Velmi populární model korejského výrobce oslavil své první narozeniny a na jaře bude představen jeho nástupce. Přesto jeho obliba neklesá. Přičítat ji můžeme výborné výbavě, které vévodí dvoujádrový procesor, Super AMOLED Plus displej, tenké tělo nebo Android. Galaxy S II navíc patří mezi nejlépe fotící telefony. Nabídne 8 megapixelový fotoaparát s automatickým ostřením a LED diodou.

Přečtěte si recenzi Samsungu Galaxy S II

Samsung Galaxy S II

Nokia N8

Nenajde se snad nikdo, kdo by neznal Nokii N8. Na trhu se vyskytuje téměř rok a půl a stále patří mezi nejprodávanější modely výrobce. Jejími přednostmi je kvalitní kovové tělo, velmi dobrá výbava, ze které jmenuji například praktický mini HDMI konektor a pro někoho klíčový operační systém Symbian. Tím největším trumfem je ale 12 megapixelový fotoaparát s automatickým ostřením a vzácně vídaným xenonovým bleskem.

Přečtěte si recenzi Nokie N8

Nokia N8

Srovnání parametrů fotoaparátů

Sony Xperia S Apple iPhone 4S Samsung Galaxy S II Nokia N8
Rozlišení fotoaparátu 12 Mpx (4000x3000 px) 8 Mpx (3264x2448 px) 8 Mpx (3264x2448 px) 12 Mpx (4000x3000 px)
automatické ostření ano ano ano ano
Přisvětlení LED dioda LED dioda LED dioda Xenonový blesk
Hardwarová spoušť ano ne ne ano
Světelnost F 2,4 F 2,4 F 2,65 F 2,8
Vyvážení bílé ano ne ano ano
Stabilizace obrazu ano ne ano ne
Rozlišení natáčeného videa 1080p 1080p 1080p 720p

Níže už přinášíme srovnání snímků. Úplně vlevo je vždy Sony Xperia S, dále v pravo následují vždy Apple iPhone 4S, Samsung Galaxy S II a zcela vpravo je umístěna Nokia N8. Nezapomeňte, že díky nové galerii fotografií můžete fotografiemi procházet šipkami na klávesnici či u krajů obrázků. Nechybí rovněž praktická lupa, abyste mohli prozkoumat fotografie v detailu. U každého snímku navíc v záhlaví naleznete popisek, ze kterého telefonu fotografie pochází.

Test 1 - exteriér - dostatek světla

Také v našem porovnávacím testu Xperia S potvrdila to, co jsme zjistili už ve zvláštním fototestu tohoto přístroje. Celkově lze Xperii S pochválit společně s Nokií N8 za nejvěrnější podání barev. Potěší kvalitní optika, která poskytuje snímky s nerozmazanými okraji (na rozdíl například od Galaxy S II, jak je ze srovnání vidět) a přirozeným podáním kontrastu (na rozdíl například od Apple iPhone 4S). Pochvalu si Xperia S zaslouží také za nejmenší množství šumu, patrném na modré obloze. Naopak už tradičně nejvíce šumí Apple iPhone 4S, který i za hezkého počasí produkuje snímky se zvýšením množstvím šumu. Nové Sony má naopak rezervy ve vyhodnocování expozice a oproti konkurentům horší dynamický rozsah. Xperia S často některá místa přepaluje a snímky jsou obecně světlejší, než by bylo vhodné. Na poslední sadě fotografií se stromy lze dobře porovnat úroveň detailů, která u Xperie S není i přes vyšší rozlišení lepší, než v případě Galaxy S II a iPhone 4. Na vině je několikrát omílaný postprocessing a přílišná komprese fotografií. Nejprokreslenější větvičky naopak u stejné sady fotografií zřetelně poskytuje více než rok a půl stará Nokia N8.

Fotografie z exteriéru - Sony Xperia S, Apple iPhone 4S, Samsung Galaxy S II, Nokia N8

Test 2 - exteriér - blízké předměty

V případě záběru bližších předmětů si můžeme všimnout vkusného jemného rozmazání pozadí v případě Xperie S a Nokie N8 a věrného podání barev obou těchto fotomobilů. Naopak iPhone 4S a Galaxy S II poskytují ostré popředí i pozadí. Opět si lze všimnout přirozenějších barev u Xperie S a N8 a tradičního přibarvování u iPhonu 4S. Galaxy S II navíc například v případě fotografie sena špatně vyvážilo bílou.

Test 3 - exteriér - slabé osvětlení

Jakmile je osvětlení horší, Xperia S si zdaleka nevede tak dobře. V horších světelných podmínkách má občas problém správně zaostřit a snímky kvůli nepříliš citlivému postprocessingu a přílišné kompresi ztrácejí detaily. Ve druhé sadě snímků však Xperia S poskytuje dobré výsledky. Stabilně výborné snímky v těchto podmínkách na první pohled nabízí iPhone 4S, ale po přiblížení snímků odhalíme ztrátu detailů a výrazný šum. Na pohled ne tak poutavé, ale v detailu kvalitnější fotky než iPhone 4S nabídne Galaxy S II i Nokia N8.

Test 4 - exteriér - protisvětlo

Xperia S ani Nokia N8 si nevedli nijak dobře v případě scény s výrazným protisvětlem. Opakovaně nejlépe si v těchto podmínkách vedl Apple iPhone 4S.

Test 5 - exteriér - noc

Zde přichází kámen úrazu pro Xperii S. V těchto podmínkách má opakovaně problém správně zaostřit a kvůli postprocessingu a vyšší kompresi se ztrácí detaily. Nejlepší výsledky v těchto podmínkách poskytuje Apple iPhone 4S (ale s výrazným šumem) a Nokia N8.

Test 6 - interiér

V interiéru se opět projevuje horší podání detailů u Xperie S, jejíž snímky sráží postprocessing a komprese. Ostatní fotomobily zpracovávají snímky citlivěji. Na první sadě fotografií lze názorně porovnat šíři záběrů jednotlivých fotomobilů. Nejširší záběr poskytuje Nokia N8 a Samsung Galaxy S II, nejužší záběr bohužel naopak nabídne Xperia S.

Test 7 - makro

Makro je tradičně silná parketa Samsungu Galaxy S II a bolavým bodem Nokie N8, která umí ostřit až od větší vzdálenosti a nelze s ní pořídit tak pěkné makrosnímky. Špatně si nevede ani Xperia S, na etalon v podobě Galaxy S II však v této disciplíně nemá. Naopak potěší hezkým bokehem (specifickým rozmazáním pozadí), které je společně s Nokií N8 nejvýraznější.

Test 8 - tmavý interiér s bleskem

Při snímku s vynuceným přisvětlením pomocí blesku si Xperia S nevedla vůbec dobře. U snímku došlo k výrazné ztrátě detailů a fotografie je také poměrně tmavá. Apple iPhone 4S sice poskytl ostrý snímek, který je však kvůli vysoké ISO citlivosti plný šumu, v důsledku čehož došlo ke ztrátě detailů. Špatně si naopak nevedl Samsung Galaxy S II ani Nokia N8, která díky silnějšímu xenonovému blesku mohla i přes svůj méně světelný objektiv zvolit kratší expoziční čas, což ji dovolilo se i přes vyšší ISO vyvarovat nepříjemného šumu.

Test 9 - interiér s umělým osvětlením bez blesku

V případě snímku bez blesku je situace již lepší, Xperia S ale stále neposkytuje příliš velké množství detailů a konkurenti jsou na tom o něco lépe.

Jak si vedla Xperia S?

Z výše uvedeného je vidět, že Xperia S doplácí na malý čip s vysokým rozlišením. Za dobrých světelných podmínek produkuje stejné, ne-li možná nejlepší snímky mezi dnes testovanými fotomobily. Jakmile ale slunce zajde nebo nastanou ještě horší světelné podmínky (večer, interiér a podobně), Xperia S ztrácí.

Videoukázky

Níže jsme si pro vás přichystali ještě srovnání videa natáčeného mobilními telefony. Všechny telefony natáčejí v rozlišení 1080, až na Nokii N8, u které se kvůli nižšímu výkonu musíme spokojit pouze se 720p rozlišením.

Videoukázka 1 - exteriér

Videoukázka 2 - špatně osvětlený interiér

Jak ve srovnání s dalšími fotomobily hodnotíte výkony Sony Xperie S vy?

Diskuze ke článku
stepo
To je vazne skoda:-( vzdyt sony(ericsson) mel vzdycky nejlepsi fotoaparaty v mobilech. Proc si to musi sony takhle hloupe kazit? Vazne by me zajimalo proc to vlastne dela,? Proc tam se.e tu hnusnou kompresi?? Jinak si ale myslim ze fotky ale produjuje lepsi nez treba htc one x!!
Lukáš
Mě by právě zajímalo spíše srovnání s HTC One X místo N8.
milk
Moc vám fandím a jsem rád že děláte to co děláte.Vaše recenze mě mockrát odradily koupit si něco s čeho bych neměl radost.A pořád čekám na něco co by mě zaujalo například HTC One X tvrdilo jak má dobré fotky, což není asi pravda podle recenzí.A právě proto jsem i zrušil objednávku a bylo mi to trapné,naštěstí ho neměli ještě na skladě.Raději si ještě počkám a uvidím.Taky jsem se těšil i na noví iPhone 5, tak snad bude konečně ten pravý.
tomáš
One X by z těhle mobilů skončil hodně mizerně jelikož fotí a hlavně natáčí hrozně..... takže u HTC fakt nevím co sledovaly s tou reklamní kampaní na svůj fotomobil když to je porád katastrofální hmmm...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze