Jak fotí Samsung Galaxy K Zoom? (test fotoaparátu)

19

Do redakce nám na testování dorazil nejnovější zástupce třídy fotomobilů a to sice Samsung Galaxy K Zoom s operačním systémem Android a velice atraktivně vyhlížejícím fotoaparátem. Ten se chlubí parametry, jako je např. 10× optický zoom, optická stabilizace obrazu nebo BSI CMOS senzor. Jak ale Galaxy K Zoom fotí doopravdy?

Fotomobil od Samsungu podruhé

Samsung Galaxy K Zoom je již druhým telefonem od Samsungu, který se snaží kombinovat operační systém Android a co nejlepší fotografické vlastnosti. Galaxy K Zoom vychází z letošního modelu Galaxy S5, nicméně je vidět, že se na výbavě celkem znatelně šetřilo a spíše odpovídá loňské Galaxy S4. Rozhodně to však nebylo na škodu, ušetřené náklady totiž mohly být investovány mnohem lépe – do fotoaparátu.

Oficiální snímky Samsung Galaxy K Zoom

Ten je totiž hlavním lákadlem modelu Galaxy K Zoom a je prakticky jisté, že případní zájemci budou pokukovat právě po fotoaparátu. Samsung Galaxy K Zoom případným zájemcům přichystal slušnou výbavu, v jejíž čele stojí 20,7Mpx fotoaparát s objektivem, který nabízí 10× zoom, ohniskovou vzdálenost 4,4-44 mm a světelnost F3,1-F6,3. Kromě toho však potěší také vnitřní výbava, která obsahuje například 6jádrový procesor Exynos, 4,8" HD Super AMOLED displej, 2 GB RAM nebo 8GB vnitřní paměť.

Samsung Galaxy K Zoom je dostupný ve třech barevných variantách

Co se pak konstrukce týče, tak je hned na první pohled jasné, že se jedná o Samsung. Čelní pohled prozrazuje výrobce naprosto zřetelně. Se svými rozměry 137,5 × 70,8 × 16,6 mm se pak Samsung Galaxy K Zoom řadí ke skutečným tlouštíkům, ale vzhledem k přítomnosti mechanického objektivu mu tento neduh dokážeme odpustit. Menší pochopení však máme pro celkovou hmotnost, která se vyšplhala na 200 gramů. Tento fotomobil tak v kapse rozhodně ucítíte.

Samsung si však rozhodně mohl dát více záležet na konstrukci. Především zadní kryt rozhodně nesedí tak, jak bychom si představovali a na několika místech nepříjemně povrzává. Konstrukce je jinak kompletně plastová a hlavní pozornost k sobě stahuje především opravdu velký modul fotoaparátu na zádech přístroje. Nyní však již k samotným fotografickým vlastnostem.

Při dobrém světle jsou snímky ze Samsung Galaxy K Zoom velmi povedené
Vyfocení ostrého textu se nám často povedlo až na několikátý pokus

Kvalitní objektiv a vysoký zoom

Samsung Galaxy K Zoom hned na první zaujme výrazným objektivem, který je také pravděpodobně hlavní chloubou tohoto fotomobilu. Nabízí například 10× optický zoom, zabudovanou optickou stabilizaci obrazu a dokáže pracovat s ohniskovou vzdáleností 4,4-44 mm. Například zoom pracuje u Samsungu opravdu velmi dobře, což si můžete prohlédnout na snímcích níže. I při maximálním přiblížení není problém zachytit vcelku ostrý obraz rovnou „z ruky“, což je vlastnost, za kterou Samsung vděčí právě optické stabilizaci.

10× optický zoom u Galaxy K Zoom odvádí skvělou práci, ve spolupráci s digitálním zoomem se dostanete až na 20× přiblížení

V čem však Samsung Galax K Zoom ztrácí, to je světelnost objektivu. Ta je totiž na nejkratším ohnisku vysokých F3,1 a na nejdelším pak dokonce F6,3. Výsledek je takový, že ačkoliv Samsung použil kvalitní BSI CMOS snímač, tak fotografie za horších světelných podmínek mohou být často rozmazané a trpí vysokým šumem. Rozhodně bychom uvítali alespoň F2,0 na nejkratším ohnisku. V tomto ohledu rozhodně může Samsung ještě zapracovat, protože objektiv je stejný, jako u loňského Samsung Galaxy S4 Zoom. Přesto však Samsung podává výsledky, které jsou naprosto srovnatelné s běžnými levnějšími kompakty v mnohých oblastech je dokonce překonává.

Přiblížení na hodnotách 1×, 3×, 6× a 10×
Zoom pracuje u Samsung Galaxy K Zoom opravdu dobře

Samsugng Galaxy K Zoom si například dobře rozumí s makro fotografiemi. V podobných případech pak jistě využijete spoustu užitečných režimu, díky kterým dokáže Samsung zachytit opravdu velmi dobré detaily na velmi krátkou vzdálenost. Běžné kompakty často nepodávají ani zdaleka tak dobré výkony, jako Samsung Galaxy K Zoom.

Dokonce i s bleskem dokáže Samsung zachytit povedené fotografie zblízka

Díky operačnímu systému Android naleznete ve fotomobilu Samsung Galaxy K Zoom také spoustu užitečných přídavných funkcí, které často nenajdete ani u dražších fotoaparátů. Máte na výběr z mnoha fotografických režimů, jako jsou například sport, panorama nebo HDR, dále širokou nabídku barevných efektů, nastavení ISO nebo expozice a mnoho mnoho dalšího. S nastavením si tak můžete opravdu vyhrát a dostat tak ze Samsungu Galaxy K Zoom opravdu maximum.

K dispozici jsou také různé režimy – například Panorama nebo HDR

Porovnání Samsung Galaxy K Zoom s fotoaparátem Canon PowerShot G15

Mnoho uživatelů, kteří uvažují o koupi fotomobilu, často zvažují, zda pro ně nebude lepší pořídit si klasický kompaktní fotoaparát a k němu klasický telefon. Proto jsme se rozhodli porovnat testovaný Samsung Galaxy K Zoom s digitálním fotoaparátem Canon PowerShot G15. Tento digitální fotoaparát se řadí mezi nejkvalitnější kompaktní fotoaparáty a tak jsme byli velmi zvědaví, jak si Samsung povede v přímé konfrontaci proti hlavnímu rivalovi – kvalitnímu digitálnímu fotoaparátu.

Samsung Galaxy K Zoom, Canon PowerShot G15
Interiér, umělé osvětlení
Interiér, umělé osvětlení
Exteriér, denní světlo
Exteriér, denní světlo
Exteriér, denní světlo
Exteriér, denní světlo
Exteriér, denní světlo
Detail, denní světlo
Detail, umělé osvětlení

Při porovnání fotografií je okamžitě patrné, že světelnost objektivu Galaxy K Zoom zde činí asi největší rozdíl. Canon PowerShot G15 se totiž pyšní skvělým objektivem se světelností F1,8-F2,8, což je proti F3,1-F6,3 u Samsungu rozdíl několika tříd. Všimnout si toho můžeme například u fotografií z interiéru, ale samozřejmě také při focení za horších světelných podmínek nebo s bleskem. U Samsungu můžeme sledovat vysokou hladinu šumu, který se telefon snaží trochu softwarově upravovat, bohužel však na úkor ostrosti a detailů. Při focení v exteriéru je pak patrné, že Canon má mnohem lepší podání barev

U portrétu si pak můžete všimnout velkého rozdílu v práci s hloubkou ostrosti. Zde Samsung svůj úkol zcela nezvládl a přesně to je další z mnoha detailů, proč fotomobily stále nedokáží plně nahradit kvalitnější kompakty. U fotografie s bleskem si opět můžeme všimnout rozdílných barev, které Canon podává mnohem věrněji. Potěší však, že Samsung si ve tmě dokáže osvětlit scénu červeným světlem tak, aby dokázal spolehlivě zaostřit.

Samsung Galaxy K Zoom, Canon PowerShot G15
Portrét, umělé osvětlení
Fotografie bez blesku, slabé osvětlení
Fotografie s bleskem, slabé osvětlení
Fotografie s bleskem, tma

Noční snímky, zoom a blesk

Samsung jsme otestovali také v horších světelných podmínkách, kde se bohužel naplno projevuje jeho největší slabina. Úroveň digitálního šumu je v případě špatného osvětlení opravdu vysoká a softwarové snahy šum zredukovat ubírají fotografiím i poslední zbytky detailů. Nenadchl nás ani xenonový blesk, který svým výkonem za běžnými kompakty vcelku zaostává.

Naopak dobře opět fungovala optická stabilizace, díky které bylo možné i za horších světelných podmínek v rozumné míře použít i zoom, vzhledem k nízké světelnosti objektivu na maximálním ohnisku však celkovou kvalitu fotografií nemůžeme nijak pochválit. Nicméně toto je disciplína, ve které vám prakticky žádný obyčejný kompakt nepodá lepší výsledky.

Na krátkou vzdálenost (cca 2 m) si blesk poradí slušně, na delší však už nestačí (cca 6 m)
Díky optické stabilizaci je možné i za horších světelných podmínek používat zoom; vlevo vždy 1× zoom, vpravo 10× zoom

Zhodnocení: ještě je na čem pracovat

Do závěrečného zhodnocení jsme si nechali obecné dojmy z výsledků, které Samsung Galaxy K Zoom podává. Rozhodně je vidět, že Samsung stále vylepšuje svou řadu fotomobilů a pokrok od minulé generace je opravdu znatelný. Nicméně stále je na čem pracovat. Samsung Galaxy K Zoom by si vzhledem ke kvalitnímu snímači rozhodně zasloužil například objektiv, který by mu propustil více světla. Stejně tak jsme se setkávali s problémy s ostřením, kdy se ostrý snímek podařilo zachytit až na několikátý pokus. Na fotografiích si také můžete všimnout do značné míry vybledlých barev (asi vás nepřekvapí, že na Super AMOLED displeji telefonu fotky vypadají mnohem živější) a často jsou snímky jakoby zamlžené.

Samsung Galaxy K Zoom

Celkově však musíme vyzdvihnout optickou stabilizaci, která pracuje velmi dobře a je to znát například při natáčení videa. Stejně tak oceňujeme kvalitní 10× optický zoom, velmi dobré výsledky za dobrého osvětlení a především pak množství zajímavých funkcí, režimů a efektů, které Samsung Galaxy K Zoom uživatelům nabízí. A přesně tím by se měli případní zájemci řídit. Samsung Galaxy K Zoom vám v žádném případě nenahradí kvalitní kompakt. Nicméně dovedeme si jej představit jako ideální druhý telefon, který si budete brát s sebou například na výlety s rodinou a podobně.

I v takových případech se však nabízí otázka, zda konkurenční fotomobily, které nemají mechanický objektiv a přesto podávají srovnatelné nebo dokonce lepší výsledky, nejsou nakonec lepší volbou. Od zařízení podobné konstrukce, rozměrů a zaměření jsme zkrátka čekali něco víc. U Samsungu Galaxy K Zoom tak jeho velmi dobrý objektiv se skvělým zoomem a fotoaparát s mnoha zajímavými parametry a čísly plní především marketingovou funkci. Papírové parametry jsou totiž jedna věc, reálné využití poté věc druhá.

Technické parametry Samsung Galaxy K Zoom

Kompletní specifikace
Konstrukce137,5 × 70,8 × 16,6 mm, 200 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 4,8" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát20,7 Mpx (5 184 × 3 888), xenonový blesk, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetCPU: 6×1,7 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor2 430 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostčerven 2014, 12 990 Kč
Diskuze ke článku
Jura
Pěkná recenze. Co Samsung Galaxy K Zoom přesně vystihuje, je pěkně napsáno v posledním odstavci. Samsung prostě doufá, že udělá produktu pěkný marketing a stane se z něho tím pádem nejlepší fotomobil. Realita je ovšem jiná. Stačí se podívat na velikost čipu a je vše jasné. I Nokia N8 z roku 2010 je na tom výrazněji lépe než novinka Samsung Galaxy K Zoom. Myslím si, že není potřeba více dodávat.
Pozn.: Bavíme se o kvalitě výsledných fotografií, ne o zoomu. Tam je na tom Galaxy K Zoom díky objektivu lépe.
bozi_pravda
další křáp od šmašuntu. už s tím běžte do zadnice
Mega flex
Lidi chcete slyšet pravdivé informace? Poslouchejte rádio Svobodný vysílač CS: http://www.svobodny-vysilac.cz
milda
Kdo to s fotomobilním focením myslí vážně, má už dávno lumii 1020

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze