Jaguar a Land Rover s Intelem připravují nový monitorující systém řidiče

Zastoupení automobilek Jaguar a Land Rover ve spolupráci se společností Intel vyvíjí nový monitorovací systém. Jde o systém snímající oči a tváře řidiče, který má předejít nehodám způsobeným nepozorností, únavou či mikrospánkem.

Automobilky Jaguar a Land Rover spojily své síly se společností Intel. Společným cílem je chytrý systém, který by zabránil nehodám vzniklých z důvodu nepozornosti nebo únavy řidiče. Představený byl již na letošním mezinárodním veletrhu CES. Celý systém se jmenuje Driver Monitor System (DMS) a již z názvu je patrné, jak systém funguje. Jde o monitorování řidiče pomocí senzorů v palubní desce, kde jsou sledovány především oči řidiče a pohyby jeho obličeje. V případě nepozornosti či únavy je řidič systémem upozorněn. Systém je plně funkční i při vrhání stínů na tvář řidiče nebo při použití slunečních či dioptrických brýlí.

Jaguar a Intel

Systém DMS by do budoucna mohl spolupracovat i ostatními systémy v automobilu. V případě, že by řidič nekoukal na dění před vozidlem, by DMS předalo tuto informaci například systému nouzového brzdění, které by tak na případnou překážku reagovalo daleko dříve. Automobilky Jaguar a Land Rover již nyní pracují na nové generaci head-up displeje, kde bychom se mohli dočkat využití celého čelního skla, což by opět snížilo množství pohledů jinam, než na dění před vozidlem.

Zdroje: newsroom.jaguarlandrover.com, newsroom.intel.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze