Investoři tlačí na Microsoft, aby zrušil Xbox, Bing a Surface

64

Gates a Ballmer drželi nevýdělečné projekty Microsoftu nad vodou a snažili se přinášet služby zákazníkům, i když se jim to vždy finančně nevyplatilo. Nový CEO Satya Nadella ale stojí před rozhodnutím, zda některé divize prodat a zaměřit se hlavně na byznys, který stále vydělává. K tomu ho nutí i někteří investoři. Jak se nakonec rozhodne?

Ještě než jsme znali jméno nového CEO Microsoftu, kterým se nakonec stal Satya Nadella, tak se spekulovalo o více různých lidech. Jedním z horkých favoritů byl i Stephen Elop, bývalý CEO Nokie. Server Bloomber přišel s informací, že by se jako skutečný CEO po zvolení zaměřil na zeštíhlení společnosti a pravděpodobně by prodal herní divizi Xbox a dosud nerentabilní vyhledávač Bing. Jenže Elop vybrán nebyl a funkci CEO získal Satya Nadella, o čemž jsme vás informovali v tomto článku. Znamená to, že je s podobnými úvahami o osekání společnosti konec? Investoři jsou jiného názoru.

Nadella

Hned po nástupu Nadella do funkce vyšlo najevo, že dva velmi významní investoři Microsoftu tlačí na společnost, aby se zbavila neperspektivních a nevýdělečných produktů a zaměřila se čistě na prodej kompletního softwaru pro byznysové zákazníky. Nový CEO se tak dostal do těžké situace. Ballmer a Gates věřili, že se společnost musí rozrůstat a nemůže zůstat omezena pouze na sféru byznysu. Právě proto drželi i nevýdělečné části společnosti. Ballmer navíc za poslední roky částečně reorganizoval společnost a jeho mottem bylo „zařízení a služby“. Jenže Ballmer už není ve vedení a je tu šance na změnu kurzu.

Pro ilustraci si pojďme ukázat, co vlastně říkají čísla. I minulý rok pokračoval trend, ve kterém zisk divize Windows klesá. V roce 2011 vykázala zisk 12,3 miliard dolarů, o rok později to bylo 11,6 miliard dolarů a v roce 2013 už jen 9,6 miliard dolarů. Zájem upadá hlavně mezi uživateli, zatímco sféra byznysu zůstává silná. Na neprodaných tabletech Surface vykázala stejná divize téměř miliardovou (v dolarech) ztrátu. A konečně vyhledávač Bing, který sice ztrátu oproti minulému roku snížil, ale stále je v červených číslech. Konkrétně vykázal ztrátu 1,3 miliard dolarů.

V tuto chvíli je těžké odhadnout, jak se Nadella zachová. Máme ale náznaky, že se spíš bude držet ve šlépějích svých předchůdců. V první řadě je to email, který rozeslal svým zaměstnancům a zmínil v něm: „Náš průmysl nemá respekt k tradici. Pouze k inovacím.“ A je velmi těžké si představit, že by osekal všechny nevýdělečné produkty Microsoftu, zaměřil se pouze na byznys a nazval to inovací.

Microsoft

Druhým náznakem je povolání Gatese zpět do Microsoftu. Nadella pozval zakladatele zpět přímo do společnosti, aby mu pomáhal v rozhodnutích ohledně produktů. Co to konkrétně znamená ale neuvedl. Sdílnější nebyl ani sám Gates, který potvrdil účast a zasnil se nad budoucností jednotného OS, které člověka provází všude. Nakonec přiznal, že i balík Office má ještě dlouhou cestu před sebou. Nadella je ve společnosti už 22 let a s rozhodováním má už zkušenosti, ale čekají ho jistě bolestivé změny. S tím mu může právě Gates pomoci, protože je ve firmě považován za jakéhosi boha, a pokud nějaké rozhodnutí posvětí Gates, tak by s ním Nadella u zaměstnanců neměl mít problém.

Microsoft je ale proslulý tím, že co nemá prodejní potenciál, to do prodeje ani nejde. Přesto, že firma utrácí velké sumy za vývoj experimentálních technologií. Minulý rok do vývoje investoval přes deset miliard dolarů, ale nic experimentálního se ke konzumentům stejně nikdy nedostalo. To by mohla být zajímavá cesta – více se zaměřit na vize a ukázat, že Microsoft není staromódní a těžkopádný gigant, ale dokáže vidět a formovat budoucnost.

Zdroje: washingtonpost.com, techcrunch.com

Diskuze ke článku
Mat007
Surface je super. Podívejte se na toto video kde je vysvětlenou o kolik víc Surface nabízí než třeba nějaký iPad http://www.youtube.com/watch?v=blhvo3Idoew#t=3 .
Petr Bárta
Petr Bárta
Od kdy je Xbox nevýdělečný ?????
Milan Kutaj
Milan Kutaj
MS by mal byť rozhodne viac inovatívny. Aj napriek tomu, že proti Win8 nič nemám, je to rýchly a stabilný OS, ale to prostredie je neskutočne nekonzistentné.
Ďalšia vec je WP. Stále v mnohých veciach zaostáva a jeho vývoj je pomalý.
Surface s Bingom by skutočne mali ukončiť a z tých experimentov niečo priniesť na svetlo sveta :)
Ghouless
Surface je dobrý projekt, jen má lehce přestřelenou cenovku v kombinaci nechutě lidí utratit peníze za něco kvalitního. V záplavě čínských shitů a Sencorů s Androidem, kteří prodejci tlačí vpřed se těžko prodává něco s cenovkou 12K+... WP s příchodem v8.1 už nic zásadního chybět nebude a kdo si nepotrpí na omalovánky či předražený style, s WP neprohloupí. Xbox One je koncipován jako centrální multimediální zařízení, což většina konzumentů v záplavě hateů a porovnání výkonu PS4 nějak přehlíží... A Bing? Holt Google tu byl dříve, vývojem rychle předstihl tehdejší Yahoo a stal se natolik oblíbeným a prorostlým, že se asi už nikdo v tomto segmentu neuchytí, což ale není dobré aby jedna fa. měla celosvětový monopol...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze