Potvrzeno: Satya Nadella je novým CEO Microsoftu

14

Microsoft dlouhou dobu hledal náhradu Steve Ballmera, který zastával funkci CEO. Mnohokrát se zdálo, že by se mohl vrátit i Bill Gates, ale tato informace se nepotvrdila a nyní tu máme nového CEO, kterým je od dnešního dne Satya Nadella. Zůstane vše při starém nebo máme očekávat změny?

Satya Nadella se narodil v roce 1967 a jak je i podle jeho jména jasné, pochází z Indie. Už to samo o sobě je novinkou, dosud Microsoft vedli pouze rození Američané. Jedná se Microsoft veterána, ve firmě totiž pracuje déle než 20 let a postupně stoupal po korporátním žebříčku vzhůru, až nyní dosáhl na metu nejvyšší. Do společnosti nastoupil již v roce 1992, poté co krátce pracoval ve společnosti Sun Microsystems. Ze začátku působil jako vicepresident pro výzkum a vývoj v divizi online služeb a zároveň vykonával funkci vicepresidenta pro podnikovou divizi.

Později se stal prezidentem divize Microsoft Server a podnikové nástroje, kde se stal jedním z hlavních hráčů v cloudové divizi. Divize cloudových služeb zaznamenala pod jeho vedením nárůst zisku z 16 miliard dolarů v roce 2011 na 20,3 miliard za minulý rok, kdy převzal vedení této divize.

Satya Nadella - CEO společnosti Microsoft

Mnoho lidí věří, že jeho technické know-how a dlouhodobé zkušenosti z něj udělaly kvalitního kandidáta na funkci CEO a že právě tyto zkušenosti vedly k tomu, že mu dala nakonec správní rada přednost například před takovým Stephenem Elopem, bývalým CEO Nokie, který byl rovněž vážným kandidátem. Nadella je rovněž sázkou na jistotu v tom smyslu, že nebude razantně restrukturalizovat firmu a že se bude držet směru, který nastolil ještě Steve Ballmer. Bude především dohlížet na dokončení transformace směrem k nové struktuře zařízení a služeb a na jejich integraci do společnosti. Plán jménem „One Microsoft“, který ještě stihl spustit Steve Ballmer, by měl pokračovat dle plánu a Microsoft prochází velmi zajímavým období a čekají jej největší změny za celou dobu jeho existence. Z modelu, kdy v rámci Microsoftu existovalo mnoho divizí, které vyvíjely produkty samostatně a komunikace byla omezená, by se nyní měla stát společnost s progresivním sdílením pracovních sil v rámci stejného zaměření. Stejný tým se tak bude podílet na implementaci určitých funkcí do Windows 8, Xboxu a Windows Phone 8 místo dosavadních oddělených týmů.

Nastává však otázka zda bude schopen řídit firmu efektivně a je dostatečně velký vizionář na to, aby mohl konkurovat velikánům, jako jsou Apple a Google v dnešní velmi dynamicky se měnící době mobilních zařízení. Nadella je kritizován nejvíce za to, že nemá příliš mnoho zkušeností s komunikací s investory, obchodem obecně a řízením prodeje produktů určených pro spotřebitelský trh, dosud totiž, jak je zmíněno výše, pracoval spíše na technologických pozicích nebo pozicích se zaměřením na podnikový segment.

V získávání zkušeností a zapojení do pracovního procesu pomůže Nadellovi sám Bill Gates, který odstoupil ze správní rady společnosti Microsoft a je pouhým technickým poradcem. Roli Billa Gatese ve správní radě převzal John Thompson, který pomáhal s odstoupením Steve Ballmera z funkce a vyhledáním jeho nástupce.

Nyní už nám nezbývá nic než čekat a sledovat, jaké změny se budou v Microsoftu dít.

Zdroje: neowin.net, microsoft.com, theverge.com

Diskuze ke článku
Smarter
Zůstane vše při starém nebo máme očekávat změny? Mame ocekavat zmeny. Microsoft ceka v roce 2014 hluboky propad a vlastne celou americkou spolecnost. W8 jsou propadak WP klesne v roce 2014 ke 2-3% celosvetove. Ballmer, Gates, Nadella, Elop a ostatni jsou uz prilis stary. Sve si odbyli v 90. letech. CEO takovyhle spolecnosti by nemel byt starsi 30 let. USA ceka konec demokracie a revoluce. Vsude chudoba a oni si za CEO dosadi Inda, sef BB je Cinan, CEO Pepsi C. je Indka, president cernoch. Desktopy se neprodavaj, chromebooky nahrazuji notebooky, koupyschopnost je mala, protoze se propousti a kdyz je, tak jen na ukor zadluzeni. Inu, bude to mit Nadella velice tezke, a ke vsemu ted jeste Cinani vydaji COS.
Martin
Furt lepší než rozcapenej Elop
Pf
Hlupaci, kteri tu predpovidaji konec MS, Windowsu a USA a vadi jim, ze MS vede Ind, by zaslouzili poradnou "pleskacku" po papuli.

a) z Indie je nejvice IT talentu, za poslednich 20 let, Indie zaziva "odliv mozku" v IT, a dalsich vedach. A prave do obrich mezinarodnich firem, kde se podili na vyvoji, atp, a ty jejich vedouci funkce postupem casu vyplynou z logiky veci. Kdo si myslite, ze je zodpovedny za vyvoj te Vasi modly Androidu a Chromu ? Sundar Pichai - Ind

Satya Nadella je neco podobneho


A propo Indie ma podobne lidi jak ta Vase zboznovana zk*rvena Cina, a stejny ne-li vetsi potencial, jen se o no tolik nemluvi

b) o tech prodejich se nema cenu vyjadrovat, Chromebooky rozhodne netahnou, je to vykrik do tmy nekolika malo procent zoufalcu, a novinaru, kteri nemaji o cem psat. kterym ke stesti staci Gmail, Fejsbuuuk, a Guuugl plus a tim to hasne

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze