Acer Iconia Tab 8 W
recenze

Acer Iconia Tab 8 W

Cena na prvním místě
12

Osmipalcový tablet s Windows 8.1 vás může stát necelé 4 000 Kč. Cena je to opravdu hezká a Acer Iconia Tab 8 W s ní zaujme nejednoho zájemce. Bude ale takto levný tablet použitelný i v praxi? Jedná se o skvělý poměr ceny a výkonu v malém zařízení na cesty, nebo pouze o tablet s atraktivní cenou a zároveň omezujícími kompromisy?

Každý chce co nejvíce za co nejméně. Druhý aspekt je v tomto případě naplněn, ale zvládne Acer i něco nabídnout? Hardwarem se přibližuje nedávno testovanému tabletu Pipo W2f, který příjemně překvapil, dočkáme se i nyní překvapení s ještě o 500 Kč atraktivnější cenou?

Obsah balení

  • tablet
  • nabíjecí adaptér
  • USB kabel
  • stručný návod
Obsah balení

Technické parametry Acer Iconia Tab 8 W

Kompletní specifikace
Konstrukce214 × 128 × 9,8 mm, 370 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 8" (1 280 × 800 px)
Fotoaparát2 Mpx (1 600 × 1 200), , video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetIntel Atom Z3735G, CPU: 4×1,8 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémWindows 8.1
Akumulátor4 600 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 4:17 hodin
Dostupnostlistopad 2014, 3 990 Kč

Acer Iconia Tab 8 W – videopohled

Design a konstrukce: z vyšší cenové kategorie

Iconia Tab 8 W je sice levný, ale na první pohled byste to do něj neřekli. Při pohledu na přední stranu zaujmou úzké rámečky kolem displeje a celkově elegantní design. To se Aceru opravdu povedlo a tablet se bude hezky vyjímat i v ženských kabelkách. Problém nebudou mít ani dámy s menší rukou, komplikace by neměla dělat ani hmotnost 370 gramů. I díky tenkým rámečkům a především rozměrům 214 × 128 × 9,8 mm se Acer dobře drží.

Acer Iconia Tab 8 W

Tablet je vyroben z plastu, ale nikdy nic nevrže, ani se neprohýbá. Konstrukce působí až nečekaně jistým dojmem. Čelní strana mimo displeje nabídne pouze 2Mpx fotoaparát. Pod displejem se nachází pouze nápis Acer a volné místo. Jedná se tak o další tablet, který hardwarové tlačítko zcela opomíjí, a myslím si, že je to škoda. Místo se tím neušetří a často by se hodilo.

Překvapeni budete i na zadní straně. Ta je sice plastová ale bílá barva ve spojení s drobnými vroubky je dobrou volbou. Tablet s ní vypadá dobře a nezařadili byste jej do té nejnižší cenové kategorie.

Boky přístroje jsou strohé a nabídnou základ v podobě tlačítek na ovládání zvuku, zapnutí, 3,5mm jacku, slotu pro microSD kartu a microUSB. Vhod by určitě přišlo i microHDMI.

Celkový vzhled vůbec není špatný a Acer Iconia Tab 8 W bychom klidně zařadili do vyšší cenové kategorie. Acer prostě ví, že cena a vzhled prodávají. Jak je to ale uvnitř?

Displej: rozlišení není vše

8palcový IPS displej nabídne rozlišení 1 280 × 800 pixelů. To znamená jemnost 189 bodů na palec. Není to sice mnoho, ale rozlišení neomezuje. Podání barev není špatné, ale často jej zkazí nerovnoměrné podsvícení, kterého si na první pohled nemusíte všimnout. Na slunci by se hodila automatická regulace jasu i výkonnější podsvícení. Obojí bohužel chybí. Na dobré úrovni jsou ale pozorovací úhly. Chválit musíme i za solidní oleofobní vrstvu, jež u levných tabletů nebývá zvykem. Naopak klasický nedostatek v podobě větší mezery mezi samotným displejem a dotykovou plochou odstraněn nebyl.

Zvuk: neurazí

Zvukový výstup neurazí, ale ani nenadchne. Hlasitost je dostatečná, basová složka stejně jako u většiny jiných tabletů chybí, ale zvuk je čistý a na video, případně i celovečerní film dostačující. Pro lepší kvalitu je nutné připojit sluchátka. S nimi již nebudete o nic ochuzeni.

Baterie a výdrž: nenasytné Windows

O co nejdelší chod se postará Li-Pol baterie o kapacitě 4 600 mAh. Při našem testu streamování 720p videa na 50% jas a 50% zvuk do sluchátek vydržel Acer Iconia Tab 8 W pracovat pouze 3 hodiny a 31 minut. To je jen o 7 minut déle, než Pipo W2f. Za zhruba stejnou dobu, konkrétně 3 hodiny a 14 minut, se Acer nabije z 0 na 80 %, do 100 % si ještě hodinu a tři minuty počkáte. Iconia Tab 8 W je maximálně jednodenní tablet a ani celý den často nezvládne. Při kancelářské práci se často zpotí, hardware se zahřívá a i nenáročnou práci zvládne pouze 4 , maximálně 5 hodin při úsporném nastavení.

Acer Iconia Tab 8 W

Hardware: na práci i zábavu

Uvnitř tabletu se nachází čtyřjádrový Intel Atom Z3735F o frekvenci 1,33 GHz s možností přetaktování až na 1,83 GHz. O grafický výkon se stará čip Intel HD a 1 GB RAM, jenž je největší slabinou. Acer Iconia Tab 8 W se často zadýchá i u méně náročné aplikace, více aplikací téměř nezvládá. Práce je značně omezena a nejednou otestuje vaši trpělivost a nervy. Připravte se i na nenadálé ukončení aplikace nebo i restart samotného systému. Na data vám z 32 GB zůstane 17,9 GB. Paměť je možné rozšířit microSD kartou až do velikosti 32 GB.

Iconia Tab 8 W zvládne jen ty nejjednodušší herní tituly. Celkový výkon bohužel omezuje RAM. Znát je to i v benchmarcích. Výsledek CineBench 11.5 je slabých 4,42 snímků za vteřinu v OpenGL pak jen 1 fps u CPU. Lépe jsme na tom v rychlosti samotného disku, který zvládal čtení až 159,6 MB/s a zápis 64,49 MB/s.

Operační systém a uživatelské prostředí: Windows 8.1 jak ho znáte

Uvnitř se nachází Windows 8.1 with Bing. Doplňku with Bing se netřeba obávat. Za předinstalovaný vyhledávač Bing v Inernet Exploreru dostanete MS Office 365 na jeden rok zdarma, a to je myslím férová nabídka. Žádné zásadní rozdíly tedy nenajdete a jedná se o operační systém, který většina z vás využívá i na svém PC. V praxi to přináší řadu výhod, především se nemusíte učit s ničím novým a můžete využívat software, na který jste zvyklí. Instalovat můžete jak aplikace pro klasickou pracovní plochu, tak samozřejmě stahovat moderní aplikace z Windows Store.

U této verze operačního systému využijete ovládání gesty, které známe již z Windows 8. Tažením z levé strany se přesunete do předchozí aplikace. Nedokončením gesta a vrácením prstu zpět k okraji zobrazíte běžící aplikace, tedy multitasking. Na 8palcovém displeji můžete pustit i dvě aplikace na jedné ploše. Posunem si lze měnit velikost oken a přizpůsobit dle vlastních požadavků. Přetažením ke kraji se vrátíte zpět k jedné aplikaci na obrazovce. Tažením ze spodní části aktivujete rozšiřující nabídku a stažením z horní části aplikaci vypneme. Pro další nastavení, případně vyhledání využijeme tažení z pravé části displeje.

Přizpůsobení i ovládání gesty rozhodně doporučujeme, ostatně vzhledem k chybějícímu Windows tlačítku nebudete mít na výběr. Prostředí v Modern UI je pohodlné a pomocí gest se ovládá pohodlně, stejně tak potěší i možnost pracovat se dvěma okny zároveň. Klasická pracovní plocha na Windows 8.1 už je na tak malou obrazovku nevhodná. Mnoho titěrných příkazů se zadává velmi špatně a snadno se přehmátnete, a to i když si položky zvětšíte. A to je další důvod, proč gesta používat. Pokud ale chcete, klasickou pracovní plochu používat můžete, například pro pokročilé práce se soubory v průzkumníku nebo Tablet s Windows 8.1 můžete také plnohodnotně připojit k Wi-Fi síti a snadno synchronizovat i s ostatními Windows 8.1 počítači.

Fotoaparát a videokamera: rozlišení nenahradíš

Zadní fotoaparát bez LED diody a s automatickým ostřením nabídne rozlišení 2 Mpx stejně jako přední. Celkové prostředí je jednoduché a přehledné, ale ani to nedokáže kompenzovat nedostatečné rozlišení. Fotografie jsou navíc často pořízeny s vyšší hodnotou ISO a v praxi následně nepoužitelné. Za dobrých podmínek ale fotoaparát odvede základní službu a s pevnou rukou a dobrým světlem si s ním i vyfotíte dokument.

Acer Iconia Tab 8 W

Video zvládá Acer nahrávat v rozlišení 1 280 × 720 pixelů s 30 snímky za vteřinu a ve formátu mp4. I v tomto případě je kvalita nízká.

U videohovorů oceníte i přední kameru. Ta dostačuje, ale kvalitní selfie od ní nečekejte.

Multimediální a organizační funkce: klasické Windows

Acer Iconia Tab 8 W nabídne plnohodnotné Windows a tak si můžete vše doinstalovat, není třeba hledat alternativy. Pokud vám na videa vyhovuje určitý přehrávač jednoduše jej nainstalujte. V moderním prostředí nabídne tablet samozřejmě e-mailový klient, kalendář a kontakty, vše s možností synchronizace s Microsoft, Google i dalšími službami. Nechybí také předinstalovaný Skype a další užitečné aplikace. Při přehrávání videa se nám při testu Acer několikrát zaseknul. Bohužel to nebylo přehrávačem, ale celkovou odladěností operačního systému.

GPS a datové funkce: když se šetří

GPS modul Acer nenabídne. Na cestách se s ním ztratíte, ledaže byste byli připojeni k Wi-Fi. Využít totiž můžete mapovou aplikaci s Bing, kde si můžete mapy prohlédnout, stáhnout si můžete také Here Mapy s možností stáhnout si mapy celého světa do paměti a k prohlížení off-line.

Datové funkce: základ

Acer Iconia Tab 8 W disponuje pouze Bluetooth 4.0 a Wi-Fi 802.11 b/g/n. Příjem signálu je průměrný a s připojením jsme neměli problémy. V tabletu chybí slot na SIM kartu, NFC, případně další datová komunikace. Při přenosu dat vám ale pomůže OTG kabel, který z microUSB udělá klasické USB 2.0.

Závěr: cena vždy až na prvním místě

Acer Iconia Tab 8 W se soustředí na cenu a vzhled. Tedy na parametry, které u široké veřejnosti nejvíce prodávají. Nejdůležitější je ale celková funkčnost, která pokulhává.

Acer Iconia Tab 8 W

Tablet uspokojí pouze ty nejméně náročné uživatele a zřejmě i oni pocítí nedostatky v podobě malé RAM, nekvalitního zpracování displeje a téměř nepoužitelného fotoaparátu. Prohřešky jsou tak velké, že je otázkou, zda je dokáže hezký vzhled a cena kompenzovat. Zapomenout nelze ani na nízkou výdrž baterie, to je ale nedostatek většiny Windows tabletů.

Cena a vzhled jsou ale hlavními přednostmi Aceru Iconia Tab 8. Výhodou je také Windows 8.1 umožňující nainstalování libovolné aplikace. Aplikace ale nesmí být náročná. Hledáte-li pohledný, malý a levný tablet s Windows, od kterého očekáváte pouze práci s e-maily a občasné spuštění prohlížeče nebo Facebooku, můžete Acer zařadit do svého hledáčku. Jinak ale spíše doporučujeme připlatit jen pár set korun za rychlejší konkurenci.

Konkurence

Námi testované Pipo W2f nabízí zdánlivě podobné technické parametry. 2 GB RAM a lepší fotoaparát ale v praxi znamenají obrovský rozdíl, který za příplatek 500 Kč rozhodně stojí. Tablet je svižný a spolehlivý. Navíc Pipo dodává k tabletu OTG kabel a kvalitní fólii na displej. Naopak horší je vzhled.

Také 1 GB RAM, menší interní paměť, stejný procesor i fotoaparát a cena ještě o 500 Kč nižší. Pokud hledáte co nejnižší cenu, vhodnou volbou by mohlo být Prestigio MultiPad Visconte Quad

Levnější je také Lenovo Miix 3 8. Tento model ale nabídne 2 GB RAM. Mnohé položky, včetně procesoru, následně sdílí a to nejen s Acerem, ale také s Pipo a Prestigio.

V dané cenové kategorii si rozhodně vyberete i u Android tabletů. Za stejnou cenu si můžete užít s Asusem MeMO Pad 7 ME176CX více zábavy a dlouho výdrž na baterii. Pouze na plnohodnotnou práci a PC software zapomeňte.

Konkurenci s Androidem má Acer i ve vlastních řadách. V naší recenzi si vedl dobře Iconia Tab 8, který nabídne displej s rozlišením 1 920 × 1 200 px a jemností 283 ppi. Dostatek je také výkonu, pochlubí se 2 GB RAM a výrazně kvalitnějším fotoaparátem. Mimo vyšší kvality je vyšší i cena, konkrétně 5 000 Kč.

acer-iconia-tab-8-w
Klady
  • Windows 8.1
  • design
  • cena
Zápory
  • chybí hardwarové tlačítko Windows
  • nestabilita a plynulost prostředí
  • malá výdrž baterie
  • nekvalitní fotoaparát
  • pouze 1 GB RAM
Diskuze ke článku
Dano
Win tablet s 1GB RAM je niečo ako Android tablet alebo telefón s 512 MB RAM. Je to celé na hrane použiteľnosti a ďalej nemá zmysel sa tým vôbec zaoberať. Keď to človek nekúpi ako "jednoúčelový stroj" na konkrétne jednoduché používanie tak sú to vyhodené peniaze.
mrtvá žížala
proc si Acer furt mysli ze dodava neco premioveho, lepsiho nez Lenovo,Asus apod. ? za domenku lidi nepriplati ani kacku. Po zkusenostech take souhlasim ze Gigo RAM je proste nekdy malo, zacinat by se melo na gigu a pul, to by zvedlo absolutne minimalne naklady ale zlepsilo chod cele tablety.
E
Kupoval sem v akci za 2999 kč což už stálo za ozkoušení. Používám pouze na konzumaci videí,seriálů,filmů,řešení mailů a bez problému. Akorát to podsvícení je fakt na prd jak to prosvítá.
ciciak
Řada Miix končí, nebo ne? Miix 3 je všeobecně horší než Miix 2. Nové Win8 tablety zatím nejsou v prodeji, to co je výprodej. Nejhorší je to u 8 palců. Nad 8 palců již pak jedině vzít notas.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze