Intel v Barceloně představil nejvýkonnější procesor Atom

Na výstavě MWC v Barceloně se nepředstavují jen nové smartphony a tablety, Intel vyrukoval z celým novým ekosystémem a řadou produktů, kterými zlepší kvalitu svých služeb a přinese uživatelům něco více. Těšit se můžeme například na novou platformu Atom SoC, zařízení Intel XMM s LTE či tablety z rodiny Intel Inside.

Celá prezentace se opírala o tři základní body - SoC platformu s procesorem Atom (neboli Clover Trail+), vůbec první LTE řešení pro více režimů a pásem, a nakonec víceplatformovou iniciativu Bay Trail s procesorem Intel Atom.

Atom SoC

Důležitým krokem pro Intel byla zcela nová platforma Atom SoC pro špičkový výkon a vysokou výdrž baterie vašeho chytrého telefonu. Dvoujjádrové 32nm procesory Intel Atom - Z2580, Z2560 a Z2520 - jsou dostupné v kmitočtech až 2,0, 1,6 a 1,2 GHz. Procesory jsou také vybaveny technologií Intel Hyper-Threading pro co nejpraktičtější využití jednotlivých jader.

Nová platforma, specificky vytvořená pro chytré telefony, je také osazena grafickým čipem Intel Graphics Media Accelerator s jádrem, podporujícím až 533 MHz s turbo režimem. Intel garantuje až trojnásobný výkon pro 3D hry a plynulé hardwarově urychlované video v rozlišení 1080p. Za zmínku stojí i optické funkce, jako je podpora dvou kamer (s primárním fotoaparátem až s rozlišením 16 Mpx), panoramatické snímky, sekvenční fotografování, rozpoznání tváře v reálném čase či HDR fotografování.

Platforma Atom podporuje displeje s rozlišením 1900 x 1200 pixelů a zároveň nabídne podporu pro větší displeje tabletů, postavených na operačním systému Android 4.2 Jelly Bean. Nechybí podpora Intel Wireless Display Technology a HSPA+ s rychlostí 42 Mpbs.

Intel XMM

XMM 7160 je velmi zajímavým novým modemovým zařízením, které bude fungovat v různých pásmech, režimech a regionech. Jedná se o nejmenší a nejúspornější řešení podobného druhu s podprou pro LTE, DC-HSPA+ a EDGE. Globální modem s RF architekturou podporuje až 15 LTE pásem a umožňuje úspornou konfiguraci či globální roaming v jedné SKU.

„Intel XMM 7160 je vysoce konkurenceschopné 4G LTE řešení, které dle našeho očekávání splní potřeby vznikajícího globálního trhu se sítěmi 4G,” prohlásil Hermann Eul a dodal: „Nezávislí analytici ukázali, že naše řešení je skutečně špičkové ve světovém měřítku a já jsem přesvědčen, že nám otevře nové možnosti uplatnění v telekomunikačním průmyslu. Očekává se, že počet připojení přes LTE se v následujících dvanácti měsících zdvojnásobí na více než 120 milionů a rovněž věříme, že právě naše řešení poskytne vývojářům a poskytovatelům služeb ty nejlepší nástroje a díky tomu budou moci nabídnout skutečně vynikající uživatelský komfort. Na základě tohoto řešení chce Intel rozvíjet nabízení nových pokročilých funkcí, které budou časově sladěny s uváděním 4G sítí.”

V současné době Intel prodává modem pro jeden režim, vícerežimové modely budou uvedeny na trh v první polovině roku.

Atom Z2420

Jedním z neméně důležitých kroků je nabídnout větší uživatelský komfort mobilním uživatelům v rozvíjejících se zemích. Právě pro tyto účely byla představena platforma Intel Atom T2420, která byla odhalena už na výstavě CES. Od té doby byly již oznámeny mobilní telefony od výrobců Acer, Lava a Safaricom. V Barceloně byl společností Etisalat Misr ve spolupráci s Intelem oznámen vývoj chytrého telefonu Etisalat E-20 s Intel Inside. Ten se objeví na egyptském trhu v dubnu letošního roku a bude se jednat o první takový telefon na Blízkém východě a v Severní Africe.

Také výrobce Asus představil nový tablet s platformou Atom Z2420 a operačním systémem Android. Jde samozřejmě o FonePad.

Zdroje: TZ Intel

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze