Inovace i tradice: první pohled na Sony Xperii 10 V a její ikonický design

První dojmy
20
Inovace i tradice: první pohled na Sony Xperii 10 V a její ikonický design
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Designově se Xperia 10 V neliší od předešlé generace
  • Novinkou jsou stereo reproduktory či vyšší jas displeje
  • Během testování se zaměříme i na fotovýbavu, která byla rovněž vylepšena

Letošní „desítková“ Xperia si zachovala štíhlou siluetu loňské 10 IV i 60Hz OLED displej bez výřezu či průstřelu, přesto několik změn přináší. Jaké jsou naše první dojmy z cenově nejdostupnějšího smartphonu japonského výrobce současnosti?

Balení dle poslední módy

Obdobně jako vlajková Xperia 1 V, i Xperia 10 V dorazila v environmentálním balení ze speciálního materiálu, který si vyvinula sama společnost Sony a lze jej velmi snadno recyklovat. Kromě telefonu a legislativou vyžadovaných příruček se v něm již nic dalšího nenachází, adaptér i kabel si tak musí zákazník obstarat sám.

Sony Xperia 10 V

Parádní rozměry a ještě nižší hmotnost

O drobných rozdílech mezi Xperií 10 IV a Xperií 10 V jste se mohli dočíst již v podrobném představení, jedná se mimo jiné i o 50 % vyšší jas displeje. Skutečně můžeme potvrdit, že na první pohled (i pocit po uchopení telefonu do dlaně) nelze pozorovat žádné změny. Kromě podlouhlého tvaru tak zůstává zachován design fotomodulů, ale třeba také matná povrchová úprava zad.

V testovaném zeleném provedení to přitom Xperii 10 V velmi sluší a celý telefon působí bytelně, nijak se neprohýbá ani nevydává žádné zvuky, i když zkoušíte tuhost konstrukce. Rovněž k umístění vypínacího tlačítka či kolébky ovládání hlasitosti nelze mít žádných výtek. Čtečka otisků prstů se pak ukrývá ve vypínacím tlačítku, které je oproti zbytku rámu nepatrně zapuštěné, takže jej lze snadno nahmatat. Škoda jen, že čtečka nepatří k nejrychlejším, všimli jsme si totiž, že se mnohdy potřebuje na malou chvíli „zamyslet“, než dojde k odemknutí telefonu. Toto chování budeme sledovat a vyjádříme se k němu ještě v podrobné recenzi.

Stran barevného provedení stojí za zmínku i možnost si telefon sladit se sluchátky Sony WF-C700N, a to ve všech barevných provedeních, tedy levandulové, šalvějově zelené, bílé a černé. Sluchátka WH-CH520 pak bylo možné získat zdarma v rámci předprodeje.

Stereo reproduktory i lepší fotovýbava

Jednou z výraznějších novinek Xperie 10 V je přítomnost stereo reproduktorů, které u předešlých modelů scházely. Celkově však kvalita zvuku naše očekávání nijak nepřekonala, neboť je přednes poměrně plochý a v dané cenové relaci lze rozhodně najít i lépe hrající smartphony. Velkou výhodou je na druhou stranu přítomnost 3,5mm jacku, který pomalu není standardem ani u cenově dostupnějších telefonů.

Během testování se rozhodně hodláme zaměřit i na fotovýbavu. Konkrétně primární senzor o velikosti 1/2" má nově 48 Mpx. Je tedy větší nejen fyzicky, ale také má 4× vyšší rozlišení a umí skládat 4 pixely do 1. Větší fyzická velikost senzoru by se pak měla pozitivně projevit například u snímků pořízených za zhoršených světelných podmínek, na což se zaměříme v samostatném fotočlánku. Chválíme rovněž přítomnost optické stabilizace.

Ptejte se, co vás zajímá

V průběhu testování nové Xperie 10 V se můžete ptát na vše, co vás ohledně této novinky zajímá. Na vaše dotazy odpovíme rovnou v komentářích, případně v podrobné recenzi.

Sony Xperia 10 V

Rozměry155 × 68 × 8,3 mm, 159 g
DisplejOLED, 6" (2 520 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx
ProcesorQualcomm Snapdragon 695, 2×2,2 GHz + 6×1,7 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor5 000 mAh
Diskuze ke článku
Petr Šilhan
Petr Šilhan
Kdyby nasadili aspoň SD 7 Gen, takhle to bude jenom líná lemra..
Jaroslav Paleček
Jaroslav Paleček
Můžu se zeptat, jaká je rychlost nabíjení?
Jaroslav Paleček
Jaroslav Paleček
Chtěl bych se zeptat, jestli se dají doinstalovat profesionální fotografické aplikace jako má Sony Xperia I? Dá se propojit SD karta s vnitřním úložištěm, jako u pradávné Sony Xperia L? Výdrž na nabití by měla být opět skvělá, že?
Martin Hejl
Martin Hejl
Mě by zajímalo, jestli umi "tap to wake". Na Sony prodejně jsme to v menu nenašli, na xperii 5 to bylo. Pak jestli ma always on...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze