In-app nákupy v aplikacích a hrách tvoří 76% zisku celého App Store

3

Myslíte si, že nejvíce peněz vydělávají v App Store aplikace, které si uživatelé musí koupit? Jste na omylu, zcela suverénně je válcují aplikace, které jsou zdarma a nabízí nějakou formu in-app nákupu.

Možná vás to překvapí, ale hlavním zdrojem příjmů vývojářů a potažmo i App Store (70% dostanou vývojáři, 30% Apple) nejsou placené aplikace, které si uživatel jednou koupí a pak už do nich nemusí investovat. Mnohem větším "zlatým dolem" jsou takzvané freemium tituly, kdy aplikace či hra je zdarma a uživatel si dokupuje obsah pomocí nákupů v aplikaci.

Podle studie společnosti Distimo generovaly in-app nákupy například v únoru 2013 celých 76% zisku v App Store. Meziročně je to slušný nárůst o 23%, v únoru 2012 činily in-app nákupy 53%. Podíl in-app nákupů se ještě liší v různých zemích, například v Asii činí in-app nákupy až 90% zisku s průměrem 3 dolary na aplikaci, v Evropě to je zhruba 1 dolar na aplikaci.

Trend freemium aplikací potvrzuje například i přehled 250 nejlépe rostoucích aplikací na App Store. Z nich je 170 aplikací zdarma s in-app nákupy, 53 placených aplikací s in-app nákupy a jen 27 placených aplikací bez in-app nákupů.

Zdroje: appleinsider.com, iphoneincanada.ca

Diskuze ke článku
Pillowrecker
Ať jde milý Apple se svými in-app nákupy do zadele. Dnes totiž není v některých kategoriích App Storu ani možné koupit (zdůrazňuji KOUPIT) aplikaci, která by vám za jednorázový poplatek poskytla komfort plnohodnotného používání bez snahy odírat člověka o další zlaťáky. Navíc u některých her (placených!) se prostě z některých situací, které hra náhodně generuje bez zakoupení speciálního předmětu za peníze prostě dál nehnete, což mi přijde vyloženě sprosté. Mám iPad ale z toho co se poslední dobou na App Store děje, je mi zle. Současný nejlepší model má Windows Phone. Povinné demo u každé aplikace a přijatelné ceny za full verze. A hlavně, když jednou koupíte, už vás nikdo neotravuje.
Mikoláš T
Zdravím, Pillowreckere (ještěže to nemusím vyslovit), mně in-app nákupy nevadí, nakonec imho jsou ve statistikách i třeba časopisy, kde je aplikace logicky zdarma a jednotlivá čísla si pak kupujete. Ale zajímalo by mě, ve kterých hrách jste narazil na momenty, kdy nemůžete bez placení dál. Já mám zkušenost, že to jde ztuha, ale v drtivé většině případů se dál dostanete. Díky, kdyžtak klidně do pošty na tucek score cz

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze