I Google se chystá ve velkém „čistit“ nepoužívané účty

I Google se chystá ve velkém „čistit“ nepoužívané účty
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Mají být rušeny dva roky nepoužívané účty
  • Podmínky začnou platit v prosinci
  • Jako první mají přijít na řadu účty, které nebyly nikdy použity

Ani Google nemá při svých možnostech neomezené místo na svých serverech. Proto přemýšlí, jak snížit stále rostoucí nároky na ukládání uživatelských dat. To znamenalo například konec neomezeného ukládání fotografií. V roce 2020 pak vešly v platnost podmínky, které Googlu umožňují odstranit data z nepoužívaných účtů. Nová aktualizace dává Googlu možnost zrušit celý uživatelský účet.

Podle 9to5google.com se jedná o takové účty, kam se dva roky nikdo nepřihlásil. Krom toho, že bude účet neaktivní a nepůjde se k němu přihlásit, zmizí veškerá uživatelem nahraná data. Výjimkou by měly být klipy na YouTube.

Google začne tuto podmínku vynucovat nejdříve v prosinci 2023. Ujišťuje, že bude postupovat opatrně. Majitele těchto účtů se bude nejdříve snažit informovat všemi dostupnými kanály a dá jim dlouhé lhůty na reakci. Jako první přijdou na řadu účty, které někdo vytvořil a pak už nikdy nepoužil, například omylem. Interní analýza ukazuje, že u opuštěných účtů je pravděpodobnost nastavení dvoufázového ověřování nejméně 10× nižší než u aktivních účtů. To znamená, že tyto účty jsou často zranitelné a jakmile je účet kompromitován, může být použit k čemukoli od krádeže identity až po vektor pro nežádoucí nebo dokonce škodlivý obsah, jako je spam.

Pozitivní fakt ovšem je, že takto uvolněná uživatelská jména, respektive e-mailové adresy, nedá Google znovu k dispozici, aby nemohlo dojít k jejich bezpečnostnímu zneužití.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze