HyperOS je nový operační systém. Prvně se ukáže v Xiaomi 14

2
HyperOS je nový operační systém. Prvně se ukáže v Xiaomi 14
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Prvotní vývoj systému započal před téměř 10 lety
  • Půjde o systém pro veškerá zařízení i pro IoT
  • Příchod HyperOS znamená konec MIUI

Xiaomi dnes ústy svého generálního ředitele Lei Juna oznámilo zcela nový operační systém HyperOS. Dle něj jde o velmi významný milník v oblasti softwaru od počátku historie nadstavby MIUI v roce 2010. Na samotném operačním systému se začalo pracovat již v roce 2014, tedy bezmála před 10 lety. Tehdy se zájem stáčel i na Internet věcí (IoT) a právě HyperOS bude zastřešovat veškeré produkty Xiaomi, nejen mobilní telefony či tablety.


HyperOS je založen na Android Open Source Project (AOSP) a svůj veřejný debut prožije v očekávané řadě Xiaomi 14. Půjde tak o dva první telefony, které nový operační systém nabídnou. Lei Jun rovněž dodal, že počínaje dneškem začíná postupné loučení s nadstavbou MIUI, která již bude historií tak, jak budou přicházet nové telefony a vybrané starší projdou aktualizací na HyperOS.

V tuto chvíli není zcela jasné, jaké jsou počáteční plány Xiaomi s HyperOS. Například jde o to, zda nebude v počátku dostupný jen v kouscích prodávaných na čínském trhu. Ohledně dotazu na globální dostupnost na sociální síti X byl Lei Jun lehce tajemný a pouze dodal, ať zůstaneme naladěni a vyčkáme.

Diskuze ke článku
Damara226
Damara226
Takže jediným rozdílem je vytržená integrace googlu
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
No uvidíme kolik změn a co vše bude jiné a snad to bude stát za to, ale spíš to bude pro čínský trh.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze