Huawei MateBook X Pro oficiálně. Ano, je tenčí než MacBook Pro

aktualizováno o video z místa
1
Huawei MateBook X Pro oficiálně. Ano, je tenčí než MacBook Pro
  • V rámci veletrhu MWC 2019 představil Huawei nástupce loňského MateBooku X Pro s ukrytou webkamerou a snadným procesem sdílení
  • Má tenké rámečky okolo displeje, ten zabírá celých 91 % přední strany
  • Disponuje i výkonnými procesory (až Intel Core i7 8. generace)

Dnešní konference Huawei nebyla jen o skládacím Huawei Mate X, došlo i na notebooky. Kupříkladu na MateBook Pro X, který přináší mnoho zajímavých funkcí.

Malé a výkonné: Huawei MateBook X Pro, 13 a 14

MateBook X Pro je osazen 13,9palcovým Ultra FullView displejem s 3K rozlišením (3 000 × 2 000 pixelů). Potěší, že Huawei vsadil na tenké rámečky, displej zabírá 91 % přední části, což je trend dnešního roku nejenom u mobilních telefonů. Displej je samozřejmě dotykový a zvládne rozpoznat až deset prstů najednou.

MateBook X Pro

Bezpečnost je zajištěna pomocí čtečky otisků prstů, která je zakomponována do vypínacího tlačítka vpravo nahoře nad klávesnicí. Stačí jeden dotek a čtečka vás po bleskurychlém rozpoznání automaticky přihlásí. Schovala se i kamera – opět do výklopného tlačítka na klávesnici po vzoru svého předchůdce.

V hlavní roli sdílení

Huawei chce uživatelům zpříjemnit a zrychlit práci, a tak přináší funkci Share OneHop. Ta funguje díky technologii NFC a vzájemnému provázání telefonu a notebooku. Představte si situaci, kdy chcete rychle přenést snímky z telefonu do notebooku. Ano, na výběr máte několik různých možností, ale co kdyby to šlo okamžitě bez jakéhokoliv nastavování?

Huawei MateBook X Pro (2019)

Když budete chtít přenést třeba fotografii, stačí ji otevřít v galerii a mobilní telefon přiložit na pravou spodní stranu MateBooku X Pro. Snímek se okamžitě objeví na monitoru počítače. Stejně tak můžete i kopírovat texty. Tuto funkci Huawei nazývá Clipboard Sharing a nám velice připomíná Handoff od Applu. Ale o tom až jindy. Nové funkce se dostanou i do inovovaného MateBooku 13 a 14, které Huawei rovněž představil.

V ukázce sdílení nás zaujalo i přenášení videa. Na notebooku stačilo spustit video a telefonem zatřást a následně opět přiložit na pravou spodní stranu notebooku. V ten okamžik se video objevilo na displeji mobilního telefonu, a to prakticky bez zpoždění. Z dalších funkcí, které zpříjemní používání, se nabízí Fingers Gesture Screenshot, díky níž vytvoříte screenshot pouhým roztažením prstů.

MateBook X Pro

MateBook X Pro je osazen jak USB-C (1× Thunderbolt 3, 2× klasické USB-C 3.1 Gen. 1), tak také 1× USB-A 3. generace. MateBooku 14 dokonce nechybí ani HDMI, lze tedy jednoznačně říci, že oproti MacBookům s USB-C jde o slušnou konektorovou výbavu. Uvnitř počítače tepe Intel Core i7 osmé generace (Core i7-8565U) a grafická karta NVidia MX250. Uvnitř lze mít SSD o velikosti až 1 TB, kterému sekunduje 16GB RAM.

Huawei MateBook Pro X

Základní varianta by mohla našince vyjít na zhruba 42 tisíc korun, za 1TB disk si připlatíte necelých 10 tisíc korun. O dostupnosti prozatím nelze polemizovat, v následujících týdnech se na tuzemský trh dostane teprve loňská generace MateBooků.