Nafotili jsme pro vás skládací Huawei Mate X. Je to krásný kus techniky

8
Nafotili jsme pro vás skládací Huawei Mate X. Je to krásný kus techniky
  • Ohebný smartphone od Huawei nese označení Mate X a je přímou konkurencí pro Samsung Galaxy Fold
  • Na rozdíl od něj bude o pár tisíc dražší a na trh dorazí v polovině roku
  • Kdy a jestli se s novinkou setkáme na tuzemském trhu, prozatím není jasné

Skládací, nekompromisně vybavený a opravdu nápaditý. Tak by se dal ve stručnosti shrnout Mate X od Huawei. A je přímou konkurencí pro Galaxy Fold, i když forma je odlišná. Zatímco Samsung spoléhá na dva separátní panely, přičemž jen ten vnitřní se dá rozložit, displej Matu X je v zavřeném stavu vně zařízení. Na druhou stranu, oproti Samsungu nemusel Huawei „hyzdit“ telefon výřezem.

Skládací Huawei je tu! Mate X má jen 11 mm

Mate X ještě není finálně hotov, o čemž svědčí také fakt, že jsme si jej nemohli detailně vyzkoušet. Viděli jsme ho alespoň za sklem, a tak jsme jej pro vás nafotili.

Při rozložení získáte plochu o velikosti 8 palců a rozlišení 2 480 × 2 200 pixelů. Pokud jej ohnete, začne Mate X připomínat klasický smartphone. V daný moment však dostanete dva nezávislé zobrazovače. Čelní má 6,6 palce (2 480 × 1 148 pixelů), zadní pak 6,38 palce (2 480 × 892 pixelů). Při složení přilnou obě části k sobě bez jakékoliv mezery, což chválíme.

Cokoli za sklem se fotí obtížně, nám se však Mate X neschová...

V tuto chvíli známe také informace o pamětích. Počítat můžete s 8GB RAM a 512GB úložištěm. Velký displej si řekne o svůj díl energie, takže přijde vhod baterie s kapacitou 4 500 mAh a podpora velmi rychlého nabíjení o výkonu 55 W. Během pouhých 30 minut dočerpáte 85 % kapacity akumulátoru.

Cena je stanovena na 2 299 eur, což je v přepočtu 59 tisíc korun. Huawei si tak věří a jeho ohebný telefon bude o několik tisíc dražší než konkurenční produkt od Samsungu. Vybrané trhy se dočkají již v polovině roku a nezbývá než doufat, že se s novinkou brzy uvidíme i u nás v redakci.

Technické parametry Huawei Mate X

Kompletní specifikace
Konstrukce161,3 × 78,3 × 11 mm, 295 g, konstrukce: rozevírací
DisplejAMOLED, 8" (2 480 × 2 200 px)
Fotoaparát40 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetHuawei Kirin 980, CPU: 2×2,6 GHz + 2×1,92 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: ARM Mali-T970
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 512 GB, paměťové karty: nanoSD
Datové funkce5G: ano, LTE: 1 400 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor4 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
DostupnostQ3 2019, 59 000 Kč

Diskuze ke článku
Miki
Skladací telefón som mal už pred desiatimi rokmi. Volal sa Nokia E90.. ????
ja
Nema to na Samsung galaxy fold...
Alois Jirasek
Alois Jirasek
Tak prozradim vam tajemstvi;) Nikdy se prodavat nebude. Jde jen o to "nezustat pozadu" a nabidnout "neco"/cokoliv ..... za sklem je zkratka proto, aby to nedopadlo jak cinsky flexpai, ktery byl plastovy displej poskrabany po pul hodine, kdyz ho meli novinari na stanku;) A tohle bude zcela pochopitelne to same, takze jej ani nikomu do ruky dat nemuzou a je zcela samozrejme, ze se tim padem ani nikdy prodavat nebude. Proste jde jenom o reklamu, aby se o necem psalo ..... proste takove "drevene RAM", jak pametnici zavzpominaji a zatlaci slzu;) Ze soucasnych konceptu jde jedine samsung tou spravnou cestou ...... pokud teda je rozkladaci smartphone spravna cesta, ja si tim teda uplne jisty nejsem;)
Dodo
Zcela jistě to v budoucnu budou běžné telefony. Ale na to si ještě musíme pár let počkat... Pamatuju si dobu, kdy jsem měl 3mpx foťák v mobilu Siemens a tehdy též běžně tvrdili, že to je maximum a dnes - 48mpx v telefonu v pohodě. Vývoj jde kupředu a to co je dnes nemyslitelné, tak zítra realitou....

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze