Huawei Ascend Mate: velikán naživo (první dojmy z MWC 2013)

Na stánku čínského Huawei jsme si dnes v dopoledních hodinách osahali nový Ascend Mate. Tento obr má v rukávu především velký displej a také nové uživatelské prostředí Emotion UI. Jak na nás zapůsobil po prvních minutách, které jsme s ním strávili? Co se nám nejvíc líbilo či naopak co bychom novince chtěli vytknout?

Oficiální představení Ascendu Mate se datuje k 7. lednu. Tehdy Huawei na veletrhu Consumer Electronic Show v Las Vegas uvádělo nové produkty řady Ascend. Číňané se s tím nijak zvlášť nepárali. Mate je v podstatě (s několika změnami) zvětšený Ascend D2, který byl na CESu taktéž uveden.

Těžko říci, kam vlastně Mate zařadit. Není to totiž běžný tableto-telefon. Ty dnes totiž mají v drtivě většině displeje s úhlopříčkou pohybující se okolo 5,5 palců. Huawei má displej šesti palcový, a navíc ještě spoustu dalšího místa okolo. Proto nás hned, jak jsme jej poprvé vzali do rukou, napadlo nás, že je to zkrátka na telefon příliš velké, ale na tablet pořád ještě moc malé zařízení. Označení pádlo u tohoto přístroje nabývá zcela nový rozměr, protože s Ascendem Mate byste si s trochou snahy opravdu zapádlovat mohli. Škoda, že není voděodolný, jako Ascend D2.

Design nepůsobí nijak exkluzivně, jedná se zkrátka o další z „plasťáků“. To ale není nic překvapivého, vzhledem k obrovským Ovládání tohoto obra jednou rukou je prakticky nemyslitelná věc. Typická pracovní poloha bude, že praváci budou levou rukou držet „telefon“ a pravou ho ovládat. Huawei vychází vstříc s rozložením klávesnice, kterou lze přesunout více ke straně, aby bylo možné ji obsáhnout jedním prstem. Pokud by totiž byla na celou šířku na výšku orientovaného displeje, opravdu nemáte šanci dosáhnout palcem při psaní k levému boku. Ano, až tak obrovský Mate je. A to už nemluvím o telefonování. Ostatně podívejte se na video, jak to vypadá, když si Ascend Mate přiložím k uchu.

Vlastnosti displeje byly celkem ucházející. Příčinou je použití technologie IPS a HD rozlišení 720p. Díky velké úhlopříčce je velmi komfortní třeba sledování filmů či prohlížení internetu.

TIP! hledáte další informace o Ascendu Mate? Vyzkoušejte záznam v našem katalogu a také podrobné preview.

Nejzajímavější na nové generaci Huaweiů je rozhodně nové uživatelské prostředí Emotion UI. Oproti standardnímu Androidu se liší především absencí menu - seznamu aplikací. Všechny aplikace se zkrátka po nainstalování objeví ve formě ikonek přímo na ploše stejně, jako u iOS. Určitě si říkáte, že tak obří displej přímo vyzývá pro nějaké inovativní softwarové funkce, podobně, jako to udělal třeba Samsung s multi-window. Něco podobného zde je. Huawei připravil několik miniaplikací jako je kalkulačka a další. Jihokorejský výrobce je ale v tomto směru pokročil dál.

Na stánku Huaweie jsme také pořídili několik screenshotů z nového Emotion UI. Jak se vám líbí?

Zajímavější je spíše způsob vyvolání nabídky těchto miniaplikací. Při jakémkoliv pohybu v UI (kromě situace, kdy pracujete s aplikací třetí strany) vás provází šedé kolečko. Na ně stačí kliknout, a hned se vám ukáže celá nabídka, ze které můžete miniaplikace spoušťět. Stejný efekt by přineslo speciální tlačítko v proužku systémových ovladačů, avšak z hlediska estetičnosti je řešení od Huawei určitě lepší.

Zlepšení se dočkala také zamykací obrazovka. Krom samotného gesta odemčení displeje můžete také potáhnutím do různých dalších směrů spouštět třeba fotoaparát, aplikaci pro telefonování a podobně. Chybět samozřejmě nemůže ani možnost ovládání hudebního přehrávače a další. Celkově v novém UI přibilo různých efektních grafických přechodů a změnil (k lepšímu) se design ikonek. Ostatně přechodové efekty si může zvolit a vybrat si asi z desítky více či méně efektních. Zde si Huawei opravdu vyhrálo.

Nakonec jsme také vyzkoušeli fotografické schopnosti. Mate má na zadní straně snímač, který dokáže pořizovat fotografie v maximálním rozlišení 8 Mpx. Výsledná kvalita není rozhodně špatná, ale zároveň nelze říci, že by historicky největší Ascend fotil nějak úžasně. Je to zkrátka zlatý střed. Obrázek si můžete udělat podle několika ukázek (nafoceno v nativně nastaveném rozlišení 6 Mpx s plným poměrem stran).

Ukázkové fotografie

Před tím, než se podíváte na komentovaný videopohled, dodám ještě info o dostupnosti a ceně na českém trhu. Huawei Ascend Mate se v České republice začne prodávat v průběhu června za cenu 13 tisíc korun. Osobně nám to potvrdili zástupci českého Huawei, se kterými jsme se na stánku na MWC také krátce měli možnost setkat.

Huawei Ascend Mate – první pohled z MWC

Technické parametry Huawei Ascend Mate

Kompletní specifikace
Konstrukce163,5 × 85,7 × 9,9 mm, 198 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6,1" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 488), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetHuawei K3V2, CPU: 4×1,5 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor4 050 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 2:44 hodin
Dostupnostčerven 2013, 13 000 Kč
Diskuze ke článku
Martin
Pro mého Note zatím nástupce nehledám ,ale až ten okamžik nastane chtěl bych opět stroj s poměrem stran
16:10.
Bohužel ani Note II ani tento Mate toto nenabízí což je obrovská škoda.Snad se Samsung chytne za noc a to co započal s první generací Notu vrátí ve třetí verzi.
Krata
Je to hlavně kapesni pocitac,se kterým se da pripadne i zatelefonovat. Na bezne telefonovani vsak urcen neni. Na to staci obyc telefon za 600 Kc.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze