Huawei představilo šestipalcového obra Ascend Mate

13

Na konferenci výrobce Huawei se odhalily dva nové smartphony. Jeden více tradiční a řádně výkonný Ascend D2 a druhý, obří placka s šestipalcovým displejem jménem Ascend Mate. Ten by měl navíc dostat do vínku ten nejmodernější hardware včetně čtyřjádra a Androidu 4.1 se speciálními funkcemi, které plně těží z velkého displeje.

Hned od začátku je jasné, že se Huawei chce měřit s novým králem Androidu, telefonem Samsung Galaxy S III. Podřizuje tomu veškerý marketing, funkce i vzhled. Pěkně zaoblená a tenká konstrukce se výrobku Samsungu velmi podobá, je však o něco hranatější a samozřejmě větší. Rozměry 163,5 x 85,7 x 9,9 mm se opravdu blíží spíše menšímu tabletu, než telefonu a přístroj se jen těžko drží v jedné ruce. Hmotnost činí vysokých 198 gramů, což se ale při takových rozměrech dalo očekávat.

Tabletový mobil

Všemu vévodí obrovský 6,1 palcový IPS displej s rozlišením bohužel jen 1280 x 720 pixelů, což je výrazně méně, než nabízí kolega Ascend D2 (FullHD a 443 ppi). Nevíme, nakolik použitelný Ascend Mate opravdu bude, jelikož již nespadá ani do kategorie pohodlných smartphonů, ani do kategorie malých sedmipalcových tabletů. Zajímavým prvkem je funkce Magic Touch, která dovoluje ovládat přístroj i v rukavicích. To ostatně není nic nového, nové Lumie od Nokie umí to samé. Na displeji nalezneme Android 4.1 Jelly Bean s unikátní uživatelskou nástavbou Emotion UI, kterou Huawei prezentoval už na podzim. Samozřejmostí budou také unikátní funkce, jako například Floating Windows. Díky velikosti displeje totiž půjde některé prvky přesouvat ze strany na stranu a zjednodušovat si tak ovládání.

Výkonu však bude mít Mate na rozdávání. V útrobách se mu totiž skrývá čtyřjádrový procesor Hi-Silicon K3V2 domácí výroby, který disponuje taktem 1,5 GHz, což doplňují 2 GB operační paměti a 16 GB interního úložiště s možností jej rozšířit paměťovými kartami. Pěkně vypadá i 8 Mpx fotoaparát se schopností natáčet FullHD video (navíc s kvalitním zvukem díky dvojici mikrofonů). Potěší funkce HDR a také přední HD kamerka s rozlišením 1 Mpx pro videohovory.

Baterie: je to silák

Menší třešničkou na dortu je štědrá baterie s kapacitou 4050 mAh a šetřícími funkcemi QPC a ADRX. Ty by měly zaručit až dva dny aktivního provozu na jediné nabití, případně šest dní pohotovostního režimu. I přes svou velikost se však překvapivě baterie dobíjí až o 30% rychleji, než v případě Galaxy S III.

Ke konci lze zmínit některé maličkosti, jako je například duální Wi-Fi anténa pro lepší signál, technologie Dolby Surround Sound či technologie rozšířené reality pro navigaci v prostředí.

Huawei Ascend Mate podle všeho nabídne maximální multimediální zážitek, i když ne v tak kompaktním balením, jak by někdo možná chtěl. Poprvé by si na přístroj měli sáhnout v Číně, a to už v prvním čtvrtletí letošního roku. Mezinárodní prodej ani cenová hladina zatím odhaleny nebyly.

Technické parametry Huawei Ascend Mate

Kompletní specifikace
Konstrukce163,5 × 85,7 × 9,9 mm, 198 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6,1" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 488), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetHuawei K3V2, CPU: 4×1,5 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor4 050 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 2:44 hodin
Dostupnostčerven 2013, 13 000 Kč

Zdroje: huaweidevice.com, gsmarena.com, slashgear.com

Diskuze ke článku
ViktorCistic
Mam pocit ze sa vraciame do minulosti, toto nazvat mobilom?! Ved to je gigant ! :D Neviem si ani predstavit ako by som to nosil v praci .
Martin
krasný přistroj.nikdo tě nenutí to nazývat mobilem.tvoje Nokia 3310 je v pohodě.
anonym
Prosím opravte si to, jednou píšete že má přístroj rozlišení displeje 1280x800 a jinde zase 1280x720. Je to dost velký rozdíl (ať už v použitém poměru stran nebo jemnosti displeje PPI)
lol
Hezky napsané, akorát máte v textu že má 4 jádra a 1.8 Ghz a v popisku (v tabulce) že má 1.5 Ghz. Jinak perfektní

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze