Huawei Ascend D1 Quad XL: znovu a lépe z Berlína (video)

Novinka nebo starý známý model? I my jsme na stánku Huawei chvíli tápali, protože telefon vypadá stejně jako model z Barcelony. Nakonec se ukázalo, že jde o novinku, která však s dřívějším modelem sdílí většinu výbavy. V dnešním článku si v obou modelech uděláme pořádek a nebude chybět ani videopohled.

Klasický velký telefon bez významnější nápaditosti

Je konec února a v Barceloně propuká největší mobilní výstava na světě. Na ní Huawei představuje model Ascend D Quad XL, který láká na špičkovou výbavu a hlavně silnou baterii. Okamžitě vzbuzuje patřičnou pozornost. Měsíce ubíhají a toužebně vyhlížený model nikde. Je konec srpna a v Berlíně propuká veletrh IFA 2012. Na něm Huawei představuje model Ascend D1 Quad XL, který jakoby z oka vypadl modelu z února. Jenže název je vážně jiný, přibyla jednička, a výbava doznala také několika změn. V každém případě můžeme s jistotou říci, že únorový model D Quad XL se nikdy do prodeje nedostane a bude rovnou nahrazen modelem D1 Quad XL, na který se dnes blíže podíváme.

Huawei Ascend D Quad XL Huawei Ascend D1 Quad XL
rozměry 129 x 64 x 10,9 mm 129 x 64 x 11,5 mm
takt procesoru 1,5 GHz quad-core 1,4 GHz quad-core
baterie 2 500 mAh 2 600 mAh
dostupnost nebude se prodávat říjen 2012
cena - 13 000 Kč

Silnější baterie, slabší procesor

Design telefonu je takřka stejný a konstrukční zpracování plastových materiálů je na velmi dobré úrovni. Například zadní kryt je měkčený a ozvláštněný červenými prvky. Celkově jde o velký telefon a to ve všech směrech. Tloušťka činí 11,5 milimetrů, což je o 6 desetin milimetrů více, než u únorového modelu. Proč k tomu došlo? Přesný důvod nevíme, nicméně kompenzací budiž baterie s kapacitou 2 600 mAh. Únorový model nabídl „pouze“ 2 500 mAh. Jde opravdu o nadprůměrnou kapacitu, se kterou by měl telefon vydržet i při silnějším používání takřka dva dny.

Větší tloušťka je kompenzována velmi silnou baterií

Za velikost telefonu jistě může i obrovský 4,5 palcový IPS+ displej s HD rozlišením, tedy 1280 × 720 pixelů. Kvalita displeje je brilantní, potěší především skvělé pozorovací úhly.

V těle telefonu tepe čtyřjádrový procesor K3V2 od Huawei s taktem 1,4 GHz. Tím jsme narazili na další odlišnost. V únorovém modelu byl tentýž procesor taktován na 1,5 GHz. Zdá se tedy, že Huawei měl problémy s takto vysokým taktováním a proto frekvenci o něco snížil. Dobrá zpráva je, že procesoru stále sekunduje 1 GB RAM a prostředí Androidu 4.0 Ice Cream Sandwich běhá skvěle. Nadstavba je ještě standardní, vídaná u ostatních modelů a nikoliv Emotion UI. Navzdory přítomnosti čtyřkového Androidu se pod displejem nachází stará trojice senzorových tlačítek, tedy včetně tlačítka menu a nikoliv vyvolávajícího naposledy spuštěné aplikace.

Huawei Ascend D1 Quad XL – první pohled z IFA 2012

Interní paměť je téměř 8 GB a lze ji rozšířit paměťovými kartami. Budete mít tak dost místa na fotografie z 8 megapixelového fotoaparátu, který dokáže pořizovat FullHD videa. Nechybí ani přední kamerka s rozlišením 1,3 megapixelu.

Zadní strana je měkčená a příjemná do ruky

Na závěr jsme si nechali klasicky informaci o ceně a dostupnosti. Na evropských trzích by se Huawei Ascned D1 Quad XL měl objevit v říjnu za cenu okolo 13 tisíc korun, což je s ohledem na výbavu poměrně přiměřená hodnota. Zbývá jen doufat, že Huawei stihne telefon v avizovaném termínu opravdu na pulty obchodů dopravit.

Technické parametry Huawei Ascend D1 Quad XL

Kompletní specifikace
Konstrukce129 × 64 × 11,5 mm, 150 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetCPU: 1×1,2 GHz
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.0
Akumulátor2 600 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostříjen 2012, ?
Diskuze ke článku
Fisch
Dobrý den. Chci se zeptat na váš názor ohledně displeje telefonu(sytost, jemnost, jas...) a jestli jsou vlastně na telefonu nějaké chyby? Prtže z mého pohledu je tenhle telefon ve všech směrech naprosto dokonalý :) Vyplatí se počkat si na tenhle nebo si koupit Xperii V?? Díky
PCKarlos
Já jen doufám, že to nedopadne podobně jako s modelem "Ascend D quad". A pokud se nový "Ascend D1 quad XL" opravdu na náš trh v říjnu dostane, jsem zvědavý na recenze. První dojem z IFA 2012 je aspoň z mé strany velice kladný. Jen tak pro zajímavost, nevíte jestli má notifikační LED diodu, a pokud ano, kde ji má ?!
Tumolos
Dobrý den, mohu se prosím zeptat jak je to doopravdy s taktem procesory. V textové části píšete, že procesor má takt 1,4 GHz, ale v tabulce "Technické parametry Huawei Ascend D1 Quad XL" píšete, že má takt 1,2 GHz.
Děkuji předem za odpověď

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze