HTC One (M8): zkušenosti po týdenním používání

42

Očekávanou novou vlakovou loď tchajwanského HTC s názvem One (M8) jsme dostali po tiskové konferenci přímo v Londýně na test. Zatímco pro vás připravujeme podrobnou recenzi, přinášíme vám podrobný videopohled a týdenní zkušenosti z kovové novinky, která chce soupeřit mimo jiné s Xperií Z2 od Sony a Samsungem Galaxy S5.

HTC One M8 designově vychází ze svého předchůdce HTC One, který byl loňskou vlajkovou lodí. Opět nabídne krásné kovové tělo, na kterém je vidět, že designér měl opravdu smysl pro detail. HTC se vzhled novinky jednoduše povedl a je zároveň velmi silnou zbraní na konkurenci, i když mně osobně se o něco více líbí předchozí generace. Oproti ní je novinka kulatější na rozích i zádech, díky tomu se ale dobře drží. Nové One padne do ruky skutečně skvěle a je radost ho používat, a to i přes větší rozměry.

HTC One (M8) – videopohled

Zosobněný luxus

Asi nemusím dodávat, že dojem z konstrukce i zpracování je jednoduše perfektní. HTC opět použilo zero gap design s plastovými předěly, které oddělují jednotlivé části kovu sloužící zároveň jako antény, které ale hmatem nemáte šanci poznat, vše je dokonale lícující a zahlazené. Kovu je navíc oproti předchozí generaci výrazně více, až 90 %. Kovové jsou totiž i boky, navíc s diamantem broušenými hranami, což telefonu dále dodává šmrnc, kterého má na rozdávání.

HTC One (M8)

HTC u novinky totiž oproti matnému kovu, který jsme viděli u loňské generace, nově sází na záda s leštěnou úpravou, se kterou kov skutečně na první pohled upoutá a telefon díky tomu vypadá hodně luxusně. Nevýhodou je však snadnější ulpívání otisků prstů a náchylnost ke škrábancům. Můžete si ale všimnout, že na boku je kov zdrsněný a matný pro snadnější držení a větší praktičnost. Za celkový dojem z konstrukce, designu a zpracování dostává HTC jedničku s hvězdičkou. Takto má vypadat vlajková loď a HTC opět ukázalo, že design je jeho silnou stránkou. Kromě iPhonů a možná Xperie Z2 nemáme na trhu vlajkovou loď, která by na první, druhý a jakýkoliv pohled působila tak špičkově. Oproti konkurentům z Koreje je HTC, co se konstrukce a designu týče, skutečně někde jinde.

A nevýhody konstrukce? Také tu bohužel jsou. Výtku si novinka zaslouží za rozměry, které oproti předchůdci skutečně citelně narostly, a úplně zbytečně. Kolem displeje jsou široké rámečky, pod displejem má navíc nové One zcela zbytečný černý pruh, který hostí jen logo. Skoro to vypadá, jako by HTC chtělo do tohoto místa umístit tlačítka a na poslední chvíli si to rozmyslelo. Právě o tento pruh je telefon zbytečně vyšší. Novinka je se svým 5palcovým displejem větší, než konkurenti s 5,1 (Samsung Galaxy S5) nebo i 5,2 palcovými displeji (LG G2), a to je vážně škoda.

Technické parametry HTC One (M8)

Kompletní specifikace
Konstrukce146,4 × 70,6 × 9,4 mm, 160 g, konstrukce: klasická, odolnost: IPx3
DisplejSuper LCD 3, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát4,1 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 60 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 801 MSM8974AB, CPU: 4×2,3 GHz, GPU: Adreno 330
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor2 600 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:42 hodin
Dostupnostduben 2014,

Kvůli obrovskému místu pod displejem musíte telefon držet v ruce výše, spíše tak nějak zboku, abyste mohli celý displej pohodlně obsáhnout. Postupně si na to ale zvyknete a já osobně už jsem to jako překážku po týdnu používání nevnímal. Co mi ale vadí neustále, je neprakticky umístěné tlačítko na horní hraně. Kvůli výšce telefonu ho při standardním úchopu nemáte šanci stisknout a neustále musíte přehmatávat nebo jej jednoduše mačkat druhou rukou. Ano, odemykání je možné dvojitým poklepáním a chytrými gesty, zamykání už ale ne. Se svými 160 gramy je také nejtěžší z konkurentů, to mu ale vzhledem ke kompletně kovové konstrukci nemám za zlé a v ruce nepůsobí novinka nijak těžkým dojmem, a to ani při dlouhodobějším používání.

Špičkový displej a úchvatný zvuk

Po menším zaváhání ale přicházejí už jen samá pozitiva. Pochválit musím displej, který má opět FullHD rozlišení, které je s jemností 441 ppi zcela dostatečné a jakékoliv zvyšování je zbytečné. Displej je krásně jemný, má výborné pozorovací úhly, živé, ale stále reálné barvy. Pokud nemáte aktivovaný úsporný režim, je i čitelnost na slunci velmi dobrá. HTC ale zapomnělo na zvýšenou citlivost, v zimě si tak budete muset sundat rukavice, abyste mohli displej ovládat.

Opět výborný je zvuk a HTC One (M8) posouvá laťku zase o něco výše. Nejen že má mezi mobily bezkonkurenční basy, které jsou v přímém porovnání s modelem HTC One podobné, nebo o něco málo horší, oproti modelu HTC One se zvýšila zejména hlasitost. Telefon nyní skrze své stereo reproduktory hraje nejen velmi kvalitně, ale nově i hlasitě.

HTC One (M8) - pouzdro Dot View

Co ten fotoaparát?

Hlavní fotoaparát zůstal prakticky stejný jako u předchůdce. Máme tu technologii, kterou HTC nazývá ultrapixely. To v praxi znamená velký senzor o velikosti jedné třetiny palce, na kterém je ale málo pixelů, jenž jsou tím pádem hodně velké a dokážou tak zachytit více světla. HTC navíc přidalo druhý obrazový koprocesor pro ještě rychlejší a lepší zpracovávání obrazových dat, nově zde máme i dvojitou LED diodu, která má po vzoru iPhonu různě barevné bílé diody pro přirozenější osvit tváří osob, které fotíte. A musím říci, že to v praxi je znát. Na druhou stanu novinka přišla o optickou stabilizaci, což je opravdu škoda.

Výsledné rozlišení 4 Mpx je o hodně nižší než u konkurence. Rozlišení ale není to hlavní. Díky světelnému a širokoúhlému objektivu by výsledky vzhledem k tomu všemu měly být výborné, ale stejně jako u předchůdce, to stále není ono. Zatímco v noci se výhoda velkého čipu s nízkým rozlišením projevuje a HTC One produkuje nezašumněné a poměrně detailní snímky, přes den to není žádná sláva a HTC spadne do šedého průměru. Že si kvůli nízkému rozlišení není možné snímky přiblížit, by ani tak nevadilo, i když já osobně bych to často ocenil, spíše vadí nižší úroveň detailů, jakási celková plochost snímků a často i nesprávně zvolená expozice. Celkový dojem nezachraňuje ani velmi povedené přepracované prostředí fotoaparátu s rychlými volbami, přepínáním mezi režimy, zajímavým 360stupnovým panoramatem nebo sekvenčním snímáním, když podržíte spoušť. Za tu si zaslouží HTC pochvalu. One zaostřuje i fotí extrémně rychle. Líbí se mi tak zakomponování gesta, díky kterému lze při vypnutém displeji velmi rychle spustit fotoaparát.

HTC se snaží nepříliš přesvědčivé výsledky z hlavního fotoaparátu zachránit inovací v podobě druhého fotoaparátu, u kterého paradoxně neudává rozlišení, které by mělo činit 2 Mpx. On to ale vlastně není ve výsledku fotoaparát, ke snímkům z něj se nijak nedostanete, on totiž ani žádné snímky nepořizuje. Slouží jako měřič hloubky ostrosti. Telefon si vlastně uvnitř ke každému snímku uloží jakousi 3D mapu, ze které pozná, co je vepředu, a co vzadu. Po vyfocení si můžete hrát dodatečně se zaostřením. Automaticky si například vyberete osoby, které fotíte a telefon rozostří pozadí za nimi. Na rozdíl od konkurenčního Samsungu, který toto vše dělá softwarově, to funguje u HTC mnohem spolehlivěji a lépe, vybrat si můžete jakýkoliv objekt na snímku a na ten zaostřit. Ostření navíc neprobíhá bodově, ale telefon opravdu nechá zaostřené vše ve stejné vzdálenosti, což působí mnohem přirozeněji. Přidávat můžete i různé kreativní efekty nebo dokonce zobrazit snímek v 3D. A efekt je skutečně vidět, vypadá to zajímavě.

HTC One (M8) (testovací video) – exteriér, 1080p

Já bych ale místo dvou viděl mnohem raději jeden špičkový hlavní fotoaparát, který zde jednoduše není a jde o zbytečné zaváhání u jinak výborného telefonu. Vzhledem k přítomnosti nejrychlejšího čipsetu trochu zklame, že HTC nedokáže natáčet 4K video, to ale většin lidem asi vadit nebude a stačit bude i současné FullHD. Při porovnání s konkurencí, která už 4K umí, to ale nevypadá dobře.

Výdrž potěší

Baterie s 2 600 mAh má vydržet údajně až o 40 % déle než předchůdce, i když dle mých zkušeností je to dost odvážné tvrzení. Výdrž je ale na poměry top smartphonů dobrá a telefon nezklamal, možná mírně překvapil. Při náročném používání nabídne bez problému jeden den a nenechá vás ve štychu, ani když mu budete dávat zabrat. Pokud se budete mírnit, můžete dosáhnout i necelých dvou dnů, to už je ale opravdu na hraně a stejně jsem vždy nabíjel raději přes noc. Zajímavostí je nový režim extrémního šetření energie, který vypne většinu funkcí, přenos dat na pozadí a všechny notifikace. Dovolí vám vstoupit pouze do několika předpřipravených aplikací a takto může telefon vydržet v provozu i několik dnů. Já osobně jsem v tomto režimu vydržel asi 6 hodin s úbytkem jen 3 procent baterie, to se může leckdy hodit.

Čistý a svižný

Veškeré softwarové novinky a vychytávky nového Sense 6 běžícím na nejnovějším Androidu 4.4.2 KitKat vám podrobně popíšeme a ukážeme v recenzi, zde jen to nejdůležitější. Vše je v duchu dnešní doby čistší a jednodušší. Zmizely různé stínované přechody, zbytečné lišty nebo efekty. Pokud si vedle sebe položíme starší a nové One, je to zřetelně vidět. Zmizel například roletový efekt při dosažení konce seznamu a na podobné maličkosti narazíte všude. A je to dobře, vše je přehlednější a elegantnější.

Potěšující jsou nová gesta. Dvojitým poklepáním rozsvítíte displej, speciálními gesty, které uvidíte dobře na videu výše, lze telefon rovnou i odemknout a zobrazit základní obrazovku nebo BlinkFeed. Škoda ale, že dvojitým poklepáním nelze telefon zamknout, a to ani poklepáním na lištu, jako u LG G2.

Prostředí Sense 6 nového HTC One (M8)

Centrem dění je opět BlinkFeed, který HTC opět vylepšilo. Kromě toho, že má elegantnější design, má i nové funkce. Stále sice neumí fungovat jako RSS čtečka, do které si přidáte konkrétní zdroje, které vás zajímají, HTC to ale částečně nahrazuje tématy. Nově jsou do BlinkFeedu zakomponovány také doporučení restaurací a míst z okolí z Foursquare a integrovaný FitBit.

Odladění je perfektní, telefon je dokonale svižný. Za týden používání jsem se nesetkal se zásekem nebo snad neplynulou animací, na nic jsem nemusel čekat. Rychlostí si One v ničem nezadá s čistým Nexusem 5. Takto má vypadat odladění vlajkové lodi a HTC si zaslouží velkou pochvalu. A při srovnání rychlosti prostředí například s konkurenčním Samsungem Galaxy S5 je na tom novinka opravdu lépe.

Po týdnu používání tak musím říci jediné, HTC One se skutečně povedlo. Jde o elegantní, až luxusně vypadající hodnotný telefon se špičkovými parametry, zvukem a výborně odladěným prostředím. Zamrzí zaváhání v oblasti fotoaparátu, nepotěší ani větší rozměry a špatně umístěné vypínací tlačítko.

HTC One (M8) v redakci dále testujeme a už brzy se můžete těšit na plnohodnotnou recenzi s podrobnějšími informacemi a mimo jiné například také s plnohodnotnými testy výdrže. Ptejte se nás v diskuzi na to, co vás zajímá.

Technické parametry HTC One (M8)

Kompletní specifikace
Konstrukce146,4 × 70,6 × 9,4 mm, 160 g, konstrukce: klasická, odolnost: IPx3
DisplejSuper LCD 3, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát4,1 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 60 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 801 MSM8974AB, CPU: 4×2,3 GHz, GPU: Adreno 330
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor2 600 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:42 hodin
Dostupnostduben 2014,
Diskuze ke článku
Smarter
High end jak se patri, jenom tedy ty rozmery. Spolecne s S5 a Z2 nejlepsi founy soucasnosti. Uvidime co nabidne G3. Ostatni vyrobci jsou daleko vzadu.
MM
4 Mpx kamera v dnesni dobe je tragedie, zapinaci tlacitko nahore u takhle velkeho telefonu je taky tragedie a zbytecne velky prostor pod displejem je kravina. Jinak co se tyce vzhledu a pouziteho hardwaru, tak to je bezkonkurencne nejhezci a zrejme i nejvykonejsi vlajkova masina, ktera je na trhu.
Ruda
Takže ve své podstatě zbytečný přístroj a baterka opět k ničemu a foták taktéž kdy už přestanou cpát do founu ty blbosti softwarově jednička až na ty nedodělky jsem zvědav na cenu ,ta bude rozhodující jestli to přeženou pohřbí Htc.
Lopez
HTC One M8 nebo SONY Xperia Z2 ??? A teď babo raď !!! ...:))

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze