HTC Desire X: dvoujádrová střední třída v prodeji už za měsíc

11

Tchajwanský výrobce HTC rovněž letošní ročník berlínského veletrhu IFA 2012 nevynechal. Nepředstavil sice tolik novinek, jako Sony nebo Samsung, přece jen ale stojí za pozornost. Seznamte se s novým smartphonem HTC Desire X. Přístrojem, který má ambice výrobce opět vrátit k vysoké ziskovosti.

Tradiční výrobce chytrých telefonů HTC se v poslední době potýká s poklesem hodnoty akcií a celkových prodejů. Těžko říci, zda za to může převládající ekonomická krize v Evropě, na kterou se většina světových firem ráda při podobných problémech odvolává. Podle nás je ale za tím spíše přesycenost dnešního trhu s mobily a samozřejmě několik špatných kroků výrobce. Ten totiž sice letos nevyrobil jediný opravdu nepovedený telefon a všechny tři modely z nové série One sklidily u recenzentů značné ovace a zdálo se, že mají nakročeno k úspěchu. Výrobce však bohužel tento úspěch zazdil pozdním uvedením na trh a také ne moc příznivými cenami. Pozdější uvedení low-endového Desire C, který navíc opět nepřinesl příliš konkurenceschopnou cenovku pak k vyřešení této situace nijak nepomohlo.

Přesto, že jsou smartphony HTC v roce 2012 povedené, jejich prodejům se moc nedaří

Čtěte: Akcie HTC jsou na sedmiletém minimu, ztratily 80 % hodnoty

Ve druhé polovině roku by se tedy Tchajwanci přes tyto nepříjemné problémy, se kterými se musejí vypořádávat, jistě rádi přenesli. První vlaštovkou, která by jim v tom měla pomoci, je právě dnes, čerstvě v rámci konání veletrhu spotřební elektroniky IFA 2012 v Berlíně představený model jménem Desire X.

"One" každým coulem

Přesto, že jej HTC zařadilo do starší řady Desire, má nový smartphone z hlediska designu rozhodně blíže k letos nově uvedené řadě smartphonů One Series. Ta si svou premiéru odbyla pro změnu na mobilním veletrhu Mobile World Congress v Barceloně na konci února. Nechybí typicky zaoblené tvary bez jakýchkoliv ostrých hran. Displej je dokonce stylově obepnutý kovovou linkou, která vzbuzuje dojem větší honosnosti. Co se týče dnes vedle hmotnosti asi nejdůležitějšího rozměrového údaje, tedy tloušťky, zapadá novinka do průměru. V pase ji totiž naměříte asi 9 a půl milimetru.

HTC Desire X si bere něco z designu všech letošních novinek

Zbytek telefonu, tedy převážně zadní strana, je tvořena plastem pokrytým soft touch vrstvou, která zamezuje ulpívání otisků a dalších nečistot. Na omak je tento plast prý velmi podobný polykarbonátové konstrukci, kterou se chlubí výše postavený stájový kolega One S.

Slabší Snapdragon S4 stále se dvěma jádry

Nyní už ale k tomu, co Desire X dělá tím, kdo by se měl s konkurencí porvat o zákazníky, tedy k výbavě. Začneme hardwarem. Základem je SoC MSM8225 od Qualcommu, jehož hlavní součástí je dvoujádrový procesor s taktem 1 GHz, kterému sekunduje grafický čip Adreno 203. Jedná se o nižší verzi známého Snapdragonu S4 (s názvem S4 Play) s architekturou Cortex-A5, vyráběného s přesností 45 nm, který už v jednojádrové variantě používá například LG Optimus L7. Oproti známému a modernímu Snapdragonu S4 se tak jedná o znatelně horší a starší procesor, který bude mít i vyšší spotřebu.

Tak vysoký výkon ruku v ruce s nízkými nároky na baterii, jako má jeho slavnější kolega například v HTC One S, tedy čekat nemůžeme. Když už jsme u výkonu, musíme zmínit i paměť RAM. Ta má hodnotu 786 MB.

HTC Desire X - oficiální fotografie

Pro co nejlepší uživatelský zážitek je rovněž důležitý i displej. HTC už tradičně vsadilo na osvědčenou technologii Super LCD, kterou umístilo na úhlopříčku rovné 4 palce, při rozlišení WVGA (480×800 pixelů). Podle prvních ohlasů se jedná o jeden z vůbec nejlepších displejů těchto parametrů v historii s dobrými pozorovacími úhly i věrným podáním barev. Paměť nového Desiru zahrnuje 4 GB vnitřního úložiště a také 25 GB v cloudu od Dropboxu bezplatně po dobu dvou let. Nechybí naštěstí ani slot pro microSD paměťovou kartu.

Fotoaparát nabytý funkcemi

HTC bylo v minulost často kritizováno za špatné fotografické schopnosti svých jinak velmi povedených telefonů. To se ale tento rok hodně mění. Důkazem toho bude snad i právě nový model Desire X. Výrobce do něj namontoval 5Mpx snímač s 28mm širokoúhlým objektivem a světelností f/2.0 a LED dioda pro osvětlení tmavších scén. Mezi další funkce fotoaparátu patří v neposlední řadě i BSI senzor, funkce rychlého spuštění a také oblíbený režim focení HDR.

Bohužel poněkud slabší je telefon v oblasti nahrávání videa. Bude umět maximální rozlišení pouze 480p (WVGA 480×800 pixelů) se snímkovací frekvencí 30 fps. Zvládá ovšem kontinuální zaostřování během nahrávání, takže by konečný výsledek nemusel být až tak špatný.

Zmrzlinový sandwich

Z hlediska softwaru telefon nabídne tradiční uživatelskou nadstavbu HTC Sense 4.1, která běží v rámci operačního systému Android verze 4.0.4, známé též jako Ice Cream Sandwich. Kromě různých speciálních aplikací přímo od HTC se můžete opět těšit i na softwarové vylepšení zvuku od Beats Audio.

Z ostatní výbavy nám už zbývá snad jenom konektivita. Desire X pracuje v sítích 2G, 3G, a zvládne samozřejmě i bezdrátové Wi-Fi. Pro navigování poslouží vestavěné Google Mapy, které k určování polohy budou moci použít i GPS modul. Pro sdílení souborů či propojení telefonu s bezdrátovým příslušenstvím je též připraveno i Bluetooth vrze 4.0. O dodávání energie se bude starat akumulátor s teoreticky docela akceptovatelnou kapacitou 1650 mAh.

Tip: všechny novinky z veletrhu IFA najdete přehledně na tomto odkazu

HTC Desire X se bude prodávat na trzích v Evropě, Asii a Tichomoří již v průběhu příštího měsíce, a to v bílém, černém barevném provedení. V České republice bude telefon dostupný v polovině září za doporučenou maloobchodní cenu 7999 Kč. Na veletrhu IFA v Berlíně samozřejmě novinku podrobně vyzkoušíme a těšit se můžete na první dojmy a videopohled.

HTC Desire X živě přímo z Berlína!
Podívejte se! HTC Desire X: první dojmy a videopohled z Berlína

Technické parametry HTC Desire X

Kompletní specifikace
Konstrukce118,5 × 62,3 × 9,3 mm, 114 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper LCD, 4" (800 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 480 × 800 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Play MSM8225, CPU: 2×1 GHz, GPU: Adreno 203
PaměťRAM: 768 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor1 650 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostříjen 2012, 7 400 Kč

Zdroje: engadget.com, theverge.com

Diskuze ke článku
Morous
Za cca 7000,-- kč to celkem ujde, nic extra ovšem... :)
ok
Má přední kamerku?
Proto7
Uprimne z toho pouziteho osekaneho cpu mam zmiesane dojmy. Takyto model tu mal byt uz pred rokom. Dnes nezaujme asi nicim tento model popri modeloch ostatnych vyrobcov a pri doporucenej predajnej cene 7990 Czk mi nepride vobec zaujimavy.
karel
"Fotoaparát nab_Y_tý funkeca" spíš bych psal "nabitý" neb spíš tady jde o to napěchovat do telefonu fůru funkcí, viz. http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2010/nabyt-x-nabit

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze