HTC Desire 10 Lifestyle
recenze

HTC Desire 10 Lifestyle

Zpátky do minulosti
7

HTC už roky vzdoruje svému zániku a zkouší se neustále změnit, alespoň co se dražších telefonů týče. Trochu se však při všech těch změnách pozapomnělo na levnější kousky, a tak se nám až po půl roce od jeho představení dostalo do rukou HTC Desire 10 Lifestyle. Ukáže se tento telefon jako zajímavá volba, na kterou se vyplatilo čekat?

Nedávno jsme si v recenzi ukázali nové HTC U Play, které se snažilo zaujmout designem, ale přepísklo to cenou. Někdo by mohl říci, že šlo o zařízení střední třídy za cenu blížící se některým vlajkovým lodím. Nyní se tedy podíváme na zařízení, jež HTC skutečně prezentuje jako telefon střední třídy. Má dlouhé jméno HTC Desire 10 Lifestyle a se svou cenou 6 tisíc korun míří mezi hodně ostrou konkurenci.

Tento telefon byl představen již v září loňského roku, ale až nedávno se dostalo do našich končin, takže se nutno smířit s chabější výbavou. Ta čítá 5,5palcový HD displej, Snapdragon 400, 2 GB RAM, 13 Mpx fotoaparát, Android 6.0 Marshmallow a výrobce slibuje také kvalitní audio. Jak si však tento pozlacený kousek se zajímavým designem poradí s přímou konkurencí?

HTC Desire 10 Lifestyle

Technické parametry HTC Desire 10 Lifestyle

Kompletní specifikace
Konstrukce156,9 × 76,9 × 7,7 mm, 155 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper LCD, 5,5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 400 MSM8926, CPU: 4×1,6 GHz, GPU: Adreno 305
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor2 700 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:36 hodin
Dostupnostduben 2017, 5 989 Kč

HTC Desire 10 Lifestyle – videopohled

Obsah balení: základ postačí

V prodejním balení nic výjimečného nenajdeme. V klasické HTC krabičce se zakulacenými rohy má své místo samozřejmě samotný telefon, pod ním je sbírka příruček a úplně vespod máme schovaný nabíjecí adaptér, microUSB kabel a poměrně kvalitní pecková sluchátka.

HTC Desire 10 Lifestyle

Design a konstrukce: se špetkou zlata

Na fotografiích vypadal nový Desire 10 Lifestyle poměrně pěkně a ani naživo nezklamal. Matnou černou doplňují zlaté linky, které rámují celý telefon. Výsledný design je tedy skutečně zajímavý, byť samozřejmě záleží na názoru. Někomu se zkrátka líbit nemusí, ale zaujmout může třeba bílá varianta, která se u nás rovněž prodává. Světle modrá verze nám minimálně prozatím zůstává zapovězena. I když se vám však telefon na fotkách líbí, tak nadšení po zvednutí zařízení vlastní rukou trochu opadne.

Byť se to nemusí z propagačních obrázků zdát jasné, konstrukci kompletně tvoří plast, což ještě neznamená nutně nic špatného. Bohužel však tělo tohoto Desiru nepůsobí zrovna bytelně a sem tam se dokonce ozvalo i nějaké to zavrzání. Pokud se na telefon také pořád díváte celý den, začnou občas zlaté doplňky působit spíše kýčovitě než luxusně. Na druhou stranu oceňuji úpravu plastu, díky které působí měkce, byť ne úplně pryžově. Telefon se díky tomu dobře drží, odolává dobře šmouhám a i přes větší rozměry z neklouže z ruky. Na snadné ovládání jednou rukou však zapomeňte.

Během testování se ukázaly také jisté neduhy, které bychom měli raději uvést. Kupříkladu krytka microSD a SIM slotu působí, jako kdyby se měla každou chvilkou utrhnout, čemuž bych se po delším a náročnějším používání vůbec nedivil. Naproti od slotů máme hardwarová tlačítka, která rovněž zrovna dobře nevypadají.

Tělo tohoto Desiru nepůsobí zrovna bytelně a občas se ozve i zavrzání.

Drážkované vypínací tlačítko má příjemný stisk a leží na správném místě. Kdežto kolébka hlasitosti se vůbec nepovedla. Je příliš plochá, chybí jí pořádná odezva na stisk a při mačkání se tak nějak zvláštně viklá a vrže, až máte pocit, že každou chvilkou vypadne. Nelze přehlédnout ani výrazně vyčnívající fotoaparát ze zad zařízení, což nedává vzhledem k tloušťce telefonu 7,7 milimetrů a absenci optické stabilizace úplně smysl. Dále může zamrzet rovněž absence čtečky otisky prstů, která se u ostatních výrobců dostala už dokonce i na levnější zařízení. A pokud vás zajímá, co je ta stříbrná věc vespod, tak se jedná o očko pro poutko, které v dnešních telefonech už jen tak nenajdete.

Líbilo se nám:

  • zajímavý design
  • příjemný materiál
  • dobře se drží

Nelíbilo se nám:

  • chybí čtečka otisků prstů
  • vrzání konstrukce
  • nekvalitní kolébka hlasitosti
  • vyčnívající fotoaparát

Displej: použitelný

S displejem HTC nijak neexperimentovalo a zůstalo u roky ověřené kombinace. HD rozlišení na 5,5 palcích však není úplná pastva pro oči. I menší displeje či levnější zařízení nabízejí v dnešní době běžně již Full HD. Pozorovací úhly jsou v pořádku a automatická regulace jasu funguje, jak má. Maximální jas by to však chtělo vyšší, jelikož za jasnějšího dne je těžké na displeji pořádně něco vidět – minimální jas však dostačuje pro pohodlné čtení v noci. Rovněž barvy jsou občas vcelku přesaturované (byť jejich teplota se dá upravit) a obzvláště červená je až rušivá a klidně i pohltí grafické prvky. V mé oblíbené hudební aplikaci jsem tak ani nemohl pořádně vidět tlačítka pro opakování skladeb a náhodné přehrávání.

HTC Desire 10 Lifestyle

Nad displejem potom najdeme užitečnou LED diodku, jejíž chování lze do jisté míry nastavit. Naopak pod ním jsou tři senzorová tlačítka pro ovládání systému. Ta jsou sice hezky podsvícená a při stisknutí vibrují, ale jsou také velmi malá a hůře se do nich trefuje. Ani po dvou týdnech používání jsem si na ně nedokázal zvyknout. Škoda že nebylo použito rovněž třeba 2.5D sklo na krytí displeje, které by zařízení rozhodně slušelo.

Líbilo se nám:

  • možnost upravit teplotu barev
  • nastavitelná LED dioda
  • podsvícení senzorových tlačítek

Nelíbilo se nám:

  • jen HD rozlišení na 5,5 palcích
  • nedostatečný maximální jas
  • přesaturované barvy

Zvuk: hlavní lákadlo

Bezesporu největším kladem, který může Desire 10 Lifestyle nabídnout, je jeho audio výstup. Ten tu obstarává velký spodní reproduktor ve spojení s horním nad displejem a nechybí mu nálepka BoomSound. Vidíme tedy stejnou kombinaci, jakou zvolilo HTC u svého loňského vlajkového modelu HTC 10. Výsledný zvuk není sice z nejhlasitějších, ale je na svou kategorii nadstandardně kvalitní. Nechybí mu špetka basů, vytváří lehký stereo efekt, je hezky dynamický, máme tu vlastní ekvalizér a i na maximální hlasitost hraje poměrně čistě. Rozhodně je pro konzumaci multimediálního obsahu toto řešení o dost lepší než jen jeden malý a navíc dolů mířící reproduktor.

HTC Desire 10 Lifestyle

Reprodukce sice nedosahuje kvalit Idolu 4 od Alcatelu a jeho skvělých stereo reproduktorů, které míří dopředu i dozadu, ale na druhé místo se ve své cenové kategorii dostat může. Potěšilo rovněž 24bitové Hi-Res audio do sluchátek, přičemž 3,5mm jack výstup je celkově opět vcelku nadprůměrný. Jen škoda, že dostanete v balení jen pecková sluchátka – osobně bych raději viděl špunty. Kvalita těchto pecek ale není ani tak vůbec špatná a navíc mají plochý kabel, který se nezamotá tak snadno.

Líbilo se nám:

  • výborná kvalita audia
  • kvalitní výstup do sluchátek
  • dva reproduktory

Nelíbilo se nám:

  • vyšší hlasitost by neublížila

Baterie: žádný zázrak

Výdrž baterie není v případě tohoto HTC nijak výjimečná. Zařízení zvládne den běžného či lehce náročnějšího používání bez problémů a ještě mu nějakých 20 % na konci večera zbude. Na dva dny se však dostanete jen s opravdu opatrným používáním, kdy musíte telefon spíše jen nechat ležet na stolku. Této hodnoty vám ovšem mohou pomoci dosáhnout úsporné režimy, které tu jsou hned dva: klasický režim, jenž najdete v každém telefonu, a extrémní režim úspory, který značně omezí funkčnost zařízení a přepne jej do zjednodušeného prostředí.

V redakčním testu výdrže, kdy jsme nechali telefon streamovat HD video přes Wi-Fi, však Desire dosáhl na pěkných 8:23 hodin. To je nadprůměrná hodnota i pro zařízení s větší baterií. Pro nabíjení poslouží microUSB konektor (USB-C bychom tu viděli raději), skrz který se nabije zdejších 2 700 mAh za necelé 2 a půl hodiny, což není nijak zvlášť rychlé.

Líbilo se nám:

  • nadprůměrná výdrž v redakčním testu
  • více úsporných režimů

Nelíbilo se nám:

  • microUSB konektor

Hardware: zaseknutý v čase

V útrobách zařízení nám kmitá již postarší Snapdragon 400 s 2 GB RAM (jen cca 800 MB volných po prvním spuštění), který až překvapivě dobře hýbe systémem. Prostředí běhá hezky rychle a většinou bez viditelných záseků. Náročnější hry však skutečně nezvládá a občas jde zpomalení pocítit i po otevření více oken v Chromu a rychlém psaní. Multitasking však jede na jedničku, i když občas nějaké aplikaci trochu trvá, než se spustí. Interní úložiště má potom typických 16 GB (10,5 GB využitelných), ale můžete jej rozšířit pomocí microSD karty. I přes vcelku dobrý chod prostředí je ovšem v roce 2017 tento procesor ostudou, obzvláště s přihlédnutím k ceně telefonu, která činí 6 tisíc.

Líbilo se nám:

  • slot pro microSD karty
  • dobrá plynulost prostředí

Nelíbilo se nám:

  • zastaralý procesor
  • jen 2 GB RAM

Systém a prostředí: starší, ale dobré

Z 16GB interního úložiště si ukousne svůj podíl samozřejmě také systém, jehož roli zde zastává stále ještě Android 6.0 Marshmallow. Telefon byl přeci jen představen v loňském září, takže nelze očekávat Nougat hned z výroby. Bohužel však zatím není k dispozici ani OTA aktualizace, takže kdo ví, kdy se vůbec Desire 10 Lifestyle Androidu 7.0 dočká. Androidu dělá společnost rovněž klasická nadstavba Sense, která je stejná jako třeba ve vlajkovém HTC 10.

Většinu aplikací tedy opět obstarává Google, nalevo máme informační kanál BlinkFeed a lze si stáhnout mnoho témat. Použít můžete rovněž volné Freestyle rozvržení obrazovky bez klasického mřížovitého ukotvení ikon, což může pár kreativců uvítat. Osobně však tento typ obrazovky nevyužívám, jelikož snadno docílíte zmateného nepořádku namísto pěkné plochy.

Extra pochvalu zaslouží různá nastavení, kterých je tu mnoho. Lze si upravit chování již zmíněné LED diody, pohrát si se zvukem či osvětlením senzorových tlačítek a k dispozici máte několik různých gest, která lze pozapínat, jako to pro odemknutí, přepnutí do režim spánku, zapnutí fotoaparátu nebo spuštění BlinkFeed přímo ze zamčené obrazovky. Celkově se jedná o vcelku čistou a příjemnou nadstavbu, ke které se osobně vždy velmi rád vracím.

Líbilo se nám:

  • relativně čisté prostředí
  • mnoho funkcí a nastavení
  • bohaté možnosti přizpůsobení vzhledu

Nelíbilo se nám:

  • aktualizace na Nougat stále vázne

Fotoaparát: použitelný základ

Značně vystupující fotoaparát Desiru 10 Lifestyle nabídne hned 13 Mpx, ale svou kvalitou naneštěstí moc neoslnil. Za jasného dne produkuje obstojné snímky, ale byť jen trochu horší světlo či tvrdé sluneční paprsky je značně degradují. Výsledné snímky jsou rovněž občas značně podexponované, jelikož si telefon nedovede poradit se silným světlem a skoro vždy se v nich setkáme s celkem značným množstvím šumu. Dokonce i u fotografií za krásného slunečního svitu si můžete v modrém nebi všimnout šumu. Velké problémy má telefon i s makro snímky, kdy skoro nelze pořídit pořádně ostrý snímek. Zamrzí též jen jednobarevný blesk, který jsme u takto drahého zařízení již dlouho neviděli.

Stejné je to s Full HD videem při 30 FPS, kterému chybí detaily a dost se chvěje. Ani 5Mpx přední kamerka se chybkám nevyhnula – dokáže sice udělat obstojné snímky, ale musíte s ní vyfotit více fotek najednou, jelikož velké množství z nich bude rozmazané (selfie můžete vidět na úplném konci galerie fotek). Rovněž aplikace fotoaparátu je až moc spartánská a nenabídne mnoho režimů či filtrů. Chybí tady manuální režim, ovládání je kostrbaté a pokud využijete zkrášlovací selfie režim, skončíte spíše jako porcelánová panenka než jako člověk.

Líbilo se nám:

  • obstojné fotografie za ideálního světla

Nelíbilo se nám:

  • chování fotoaparátu ve většině situací
  • spartánská aplikace

Konektivita: nic nového

V oblasti konektivity zde najdeme vše potřebné pro moderní smartphone: Wi-Fi 802.11a/b/g/n, A-GPS, kompletní LTE, Bluetooth 4.1 a ani na NFC se nezapomnělo. Telefon si rovněž stabilně držel signál, byť samotná kvalita hovorů nebyla z nejlepších. GPS fungovala naprosto bez problému a zmást se mi jí za dobu testování nikterak nepodařilo. Občas jí jen chvilku trvá, než najde přesnou pozici, kde se zrovna nacházíte. Pro prohlížení webu poslouží spolehlivý Chrome od Googlu, který už v dnešní době každý moc dobře zná. Někomu by tedy mohl chybět maximálně tak infraport, který dříve HTC do svých telefon dávalo. Výrazná ztráta to ale určitě není.

HTC Desire 10 Lifestyle

Líbilo se nám:

  • kompletní LTE
  • NFC

Nelíbilo se nám:

  • horší kvalita hovorů

Zhodnocení: být hudebníkem nestačí

A jaký tedy zní náš verdikt nad novým HTC Desire 10 Lifestyle? HTC se snaží své drahé telefony neustále vylepšovat a nebojí se přitom každý rok kompletně změnit jejich tvář. Podobná změna by však prospěla i u levnějších kousků, jelikož v této oblasti HTC už zaostává. Design je sice vcelku hezký, byť to je věc názoru, telefon dobře padne do ruky a neklouže, prostředí systému je pěkné a relativně čisté a zvuk na svou kategorii hraje skutečně výborně. Ve všem ostatním se však tento Desire stává jen průměrným a často spíše zaostává.

Konstrukce nepůsobí obzvlášť bytelně, fotoaparát je jen dostačující, výdrž s displejem jsou na tom průměrně a hardware je v dnešní době bohužel až ostudný. Za 6 tisíc korun seženete mnohem lákavější kousky, které si zaslouží vaši pozornost. Až na nadstandardní zvuk, celkem povedené prostředí a subjektivně zajímavý design nenabídne HTC oproti konkurenci nic zajímavého. Prakticky všichni konkurenti mají lepší konstrukci, jsou mnohem výkonnější, nabídnou Full HD, čtečku otisků prstů a vyjdou na stejné peníze, nebo dokonce i ušetříte. Pokud vás tedy zmíněné tři přednosti tohoto zařízení nechávají chladnými a hledáte opravdu pořádný telefon za „šestku“, podívejte se raději po něčem jiném.

Konkurence

Huawei P9 Lite

Za 6 tisíc si můžete pořídit – krom zvuku po všech směrech lepší – Huawei P9 Lite (2016) se čtečkou otisků prstů, lepší výdrží, značně vyšším výkonem, Full HD displejem s menší úhlopříčkou a Androidem 7.0. Někomu může vadit jen masivní nadstavba EMUI. Zmíníme také, že pokud si připlatíte něco málo přes tisíc korun, seženete ještě o něco lepší Huawei P9 Lite (2017).

Alcatel Idol 4

Za stejnou cenu koupíte také Alcatel Idol 4. Ten si až na výdrž opět vede ve všem lépe. Nabídne menší Full HD displej, kvalitní konstrukci, skvělé stereo reproduktory, naprosto čisté prostředí a dokonce k němu dostanete i VR brýle.

Xiaomi Redmi Note 4

Pokud prostě vyžadujete 5,5palcový displej, v obchodech na vás za 5 tisíc čeká rovněž kovový Xiaomi Redmi Note 4, který je opět v mnohém lepší než recenzované HTC a problém u něj už není ani kompletní LTE. Překážkou ke koupi tak může být opětně jen výrazná nadstavba, která nemusí sednout každému.

htc-desire-10-lifestyle
Klady
  • zajímavý design
  • dobře se drží
  • výborná audio kvalita
  • kvalitní výstup do sluchátek
  • slot pro microSD karty
  • pěkné prostředí
  • dobrá odladěnost systému
Zápory
  • plastová konstrukce vrže
  • zastaralý a slabý hardware
  • pouze HD rozlišení na 5,5palcovém displeji
  • nepřesvědčivý fotoaparát
  • chybí čtečka otisků prstů
  • nekvalitní kolébka hlasitosti
Diskuze ke článku
Dave
Vzhled moc pěkný procesor extrémně zastaralý a za cenu skoro 6000 neprodejné.
Kulhavec
Co na to říct. Tohle už je fakt jenom pro sklaní fanoušky...
Dave
Ani to ne todle je pro lidi co jdou jen po vzhledu.
Kunťa Punťa
Kunťa Punťa
Jak jsem uviděl Snapdragon 400, tak jsem nevěřil vlastním očím. Recenzi jsem pak (jako obvykle u HTC) prolétl jen, abych se pobavil nad tím, jaké šmejdy dokážou lidem nabízet za takové peníze. Jen tak dál HTC!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze