Hry pro děti HD: soubor zábavných her pro ty nejmenší (Android)

3

Potřebujete na chvíli zabavit děti a máte zrovna po ruce telefon nebo tablet s Androidem? Pak uvítáte balík pěti her od českého autora, který si můžete stáhnout zcela zdarma. Hry jsou vhodné pro děti od tří let, jsou zábavné, a děti si s nimi procvičí paměť i postřeh.

Hry pro děti HD pochází od českého vývojáře Pavla Blažka, jedná se o velmi povedený soubor her pro děti všech věkových kategorií. Aplikaci najdete na Obchodu Play ke stažení zcela zdarma, jediným drobným "omezením" jsou reklamní bannery, které se zobrazují jen v menu, takže nehrozí, že by na ně při hře děti omylem klikly. Je škoda, že čeští vývojáři doposud nemohou prodávat na Obchodu Play své aplikace, toto je jedna z aplikací, která by rozhodně stála za investici v případě, že máte děti.

V aplikaci Hry pro děti HD najdete následující hry:

Pexeso

Pexeso je hrou, kde postupně na hrací ploše odkrýváte jednotlivé kartičky a snažíte se najít dvě se stejným symbolem. Jakmile se vám to podaří, získáte za odkrytí body a kartičky z hrací plochy zmizí. Čím méně pokusů na odkrytí obrázku potřebujete, tím více bodů získáte.

Podle věku dětí si můžete vybrat počet párů kartiček, na výběr jich je 4, 8 nebo 12. V dalším kroku si vybíráte obrázky, které budou na spodní straně kartiček zobrazeny. K dispozici jsou zvířata, ovoce a vozidla. Uhádnout pozici čtyř párů obrázků na kartičkách zvládne i tříleté dítě, naopak s dvanácti páry má mnohdy problém i dospělý.

Sestřel balónek

Sestřel balónek je jediná "akční" hra v této kolekci. Jak už název napovídá, máte za úkol sestřelovat balónky, které postupně letí odspoda nahoru. Nemůžete samozřejmě střílet po všech, v pravém spodním rohu jste vždy informováni o tom, který bude cílem. Cíl jsou buď balónky konkrétní barvy, balónky s určitým číslem, písmenem, nebo s kombinací barvy a symbolu. Variantu sestřelování podle barvy zvládnou bez problémů i tříleté děti, u ostatních variant se předpokládá, že dítě už umí číst.

A jak probíhá ono sestřelování? Nebojte se, na žádnou zbraň ve hře nenarazíte, tou zbraní je totiž jen váš prst. Stačí se konkrétního balónku dotknout, a on s patřičným vizuálním a zvukovým efektem zmizí. Pokud sestřelíte balónek, který sestřelit máte, připočítají se vám kladné body. Pokud se netrefíte a sestřelíte jiný, body se vám odečtou. Jestliže vám cílový balónek uletí pryč, ztrácíte jeden ze tří životů. Jakmile ztratíte všechny, hra končí.

Puzzle

Puzzle v papírové podobě máte možná už doma a sami víte, že děti dokáží jednotlivé jeho kousky velmi rychle poztrácet. S puzzle na telefonu nebo tabletu se vám toto nestane, jedno je i v dnes recenzovaném souboru her. Před startem si zvolíte, z kolika dílků se má puzzle skládat (12 nebo 36), a jaký obrázkový motiv bude použit (kráva, prase, kůň, želva, housenka, včela).

Na rozdíl od papírového puzzle se ve hře setkáme s dílky čtvercových nebo obdélníkových tvarů, pro děti je to takto přehlednější. Dle jejich věku si můžete zvolit skládání z 12 nebo 36 dílků. Obrázek co mají složit je vidět na pozadí v černobílé variantě, můžete ho ale i vypnout a hra je potom o něco těžší. Na složení puzzle není žádný časový limit, jen se v horní části displeje počítají vteřiny, které se po úspěšném složení puzzle zapíší do tabulky s nejlepším skóre.

Najdi to!

V této hře musíte co nejrychleji, před vypršením několikasekundového časového limitu, najít na obrazovce předmět, který se vám ukáže v pravém spodním rohu. Hledat můžete buď podle obrázku, obrázku a slova, nebo jen podle slova, hra je tedy vhodná i pro menší děti, které snadno poznají obrázek, ale ještě neumí číst.

Po startu hry vidíte na hrací ploše 4 (v matici 2x2) nebo 9 (v matici 3x3) obrázků - záleží, kolik si předem zvolíte. V pravé části displeje probíhá odpočítávání, musíte během něj kliknout na obrázek, který je zobrazen vpravo dole. Pokud se vám to nepodaří, přicházíte o jeden život, jakmile přijdete o životy tři, tak hra končí.

Uhodni kombinaci

Kladně lze hodnotit to, jak autor Pavel Blažek reaguje na připomínky uživatelů. Hry pro děti HD už byly několikrát aktualizovány, vždy přibylo několik vylepšení, v poslední verzi dokonce i nová hra "Uhodni kombinaci", která je určena pro starší děti. Na displeji se vám na chvíli zobrazí sekvence obrázků, poté se skryje a vy musíte tu samou sekvenci v přesném pořadí opět poskládat. Před startem hry si vyberete, s kolika obrázky chcete hrát (4 až 10), a jaký motiv se má použít (zvířata, ovoce, vozidla).

V prostředí hry se rychle zorientují i děti, co neumí číst, popisky jsou doplněny o obrázkové ikony. Hry pro děti HD jsem testoval na tabletu Asus Eee Pad Transformer TF101 s Androidem Ice Cream Sandwich. Na jiných telefonech s Androidem ji spustíte taky, ale nejlepší zážitek ze hry budou mít děti jen na velkém displeji tabletu. Občas se mi stalo, že se hra zasekla, a musel jsem ji restartovat.

A na závěr jedno "moudro", které jsem nedávno zahlédnul na internetu a z vlastní zkušenosti mohu říct, že platí opravdu stoprocentně: "Máte-li tablet a děti, to první postupně přestanete mít."

Pokud máte děti, půjčujete jim tablet? Co je na tabletu jejich oblíbená činnost?

Hodnocení: 9/10

Diskuze ke článku
Robert
Dobry den, mam novy tablet, poprve android a nejdou mi do nej hry hd nainstalovat. Pise to, ze nemam zadne zarizeni a ze jsem neziskal pristup pres muj google ucet. Nevite prosim nekdo co s tim?
Spidla
Pokud byste chtěli zabavit děti na počítači tak oddechové a zábavné hry jsou na http://www.spidla.cz/. Skvělá hratelnost a okouzlující grafika .
HONZA
Hry jsou pěkné, ale to procházení menu j frustrující. Sám se tam ztrácím, a když dám do ruky tablet dceři se spuštěnou hrou tak mě do 5 vteřin volá, nemluvě o tom když omylem klikne na reklamu.
2 létá dcerka si oblíbila České hry z hryprobatole.cz

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze