Hodinky Samsung Gear S2 v redakci: první dojmy a videopohled

11

Samsung se rozhodl následovat aktuální trendy v designu a jeho nové chytré hodinky jsou konečně kulaté. To ale není vše, přidává totiž několik povedených novinek navíc. Velmi návyková je například otočná luneta, bezdrátové nabíjení a rovněž potěší také provázanost s konkurenčními značkami na operačním systému Android.

Samsung Gear S2 a S2 Classic na oficiálních snímcích výrobce

Samsung Gear S2 – videopohled

Design: kulatě a in

Když chytré hodinky začínaly, tvary byly různé, každopádně vzhledově byly na hony vzdálené od svých klasických kolegyň, které slouží pouze jako pasivní zobrazovač času. Design byl spíše hranatý, případně se zakulacenými hranami, vždy byl ovšem dodržován odstup od klasického kulatého designu. Proč ale? Některé standardy zkrátka nikdy nezestárnou, stejně jako některé barevné kombinace.

Samsung Gear S2

Výrobci se až postupně začali pouštět do kulatých tvarů, které korespondovaly s tradičním designem běžných hodinek. Samsung se přidal o trochu později a jeho první zcela kulaté hodinky s kompletně kruhovým displejem představil až nedávno a rovnou ve dvou verzích – Gear S2 Classic a Gear S2 – tedy dnes testované, které se svým zpracováním více blíží ke sportovním edicím různých výrobců.

K tomuto je předurčuje pásek, který je plastový. I přesto je vyměnitelný a Samsung nabídne hned několik svých alternativ, které se liší především barvami. Upínání pásku je zajištěno pomocí kovových zobců, které se zasunou do připravených drážek. Jakmile ucítíte lehké cvaknutí, pásek je ukotven. Na ono jemné cvaknutí neupozorňujeme jen tak, v případě špatného ukotvení zobce hrozí, že se pásek uvolní a hodinky vám sklouznou ze zápěstí, což se nám bohužel také jednou podařilo.

Samsung Gear S2

Samsung hned v balení dodává pásek náhradní, ve stejném odstínu, ale menší. Je to logické, vzhledově jsou hodinky vcelku neutrální, a tak míří i na něžné pohlaví. Menší pásek je jako dělaný pro ženské zápěstí tak, aby pásek zbytečně nevyčníval.

Zpět ale k designu samotných hodinek. Tělo je vyvedeno z kovu a modul působí velmi pevně a jako kvalitně zpracovaný. Kruhová konstrukce je velmi elegantní, ještě než se ovšem dostaneme k displeji a jednomu bonusu navíc, zaměříme se na další prvky. Na pravém boku nalezneme dvě tlačítka, přičemž vrchní slouží pro návrat o úroveň zpět (které lze nahradit gestem posunu z vrchní části obrazovky směrem doprostřed), druhé, spodní tlačítko pak slouží pro přímý vstup do nabídky aplikací.

Samsung Gear S2

Na zadní straně ještě nalezneme senzor tepové frekvence, který pro prosvícení kůže používá zelené světlo. Zadní strana v sobě ukrývá také magnetický štítek, ten napomáhá přiblížení a uchycení k dobíjecí základně – ano, chytré hodinky od Samsungu se nabíjejí bezdrátově, princip je totožný jako u hodinek Motorola Moto 360.

Displej a luneta: na to si zvykne rychle

Záměrně jsme přeskočili přední část hodinek, na tu se podíváme až nyní. Přední část zdobí 1,2palcový displej s rozlišením 360 × 360 pixelů, jemnost tedy činí příjemných 301 pixelů na palec. Proč píšeme příjemných? Právě 300 ppi je hranicí, kdy běžné lidské oko přestává vnímat rozdíly mezi jednotlivými pixely, displej se tedy jeví jako špičkově ostrý, především pokud se na něj díváte z běžné vzdálenosti zhruba 30 až 40 centimetrů. Displej se chlubí technologií Super AMOLED a nikdo tedy nemusí pochybovat, že černá je opravdu černá a barevné podání je velmi syté. U hodinek hodnotíme velmi pozitivně také jas, který je na maximální úroveň opravdu nadstandardní a to tak, že problémy neudělá ani to nejostřejší polední slunce. Za tohle si Samsung zaslouží velkou pochvalu.

Samsung Gear S2

Displej ovšem není to jediné zajímavé, co na přední straně nalezneme. Okolo displeje totiž nalezneme ještě otočnou lunetu, která slouží jako ovládací prvek. Ano, jedná se o hardwarové řešení, luneta se opravdu točí, nejde tedy o princip dotykového senzoru. Každý jeden posun lunety doprovází jemné cvaknutí, které považujeme za vcelku příjemné.

Na fungování lunety jsme si zvykly okamžitě, jde o velmi příjemný bonus a během pár dní jsme dokonce chtěli podobným způsobem ovládat i konkurenční hodinky – i na tom jde hezky vidět, jak rychle si na tento prvek zvyknete.

Samsung Gear S2

Lunetou lze točit na obě strany a slouží především pro posouvání v menu, případně také jako zvětšovací/zmenšovací tlačítko v Mapách, případně v dalších podobných aplikací, kde je zapotřebí scrollování – například v Galerii.

Ihned po vybavení z krabičky překvapí, jak malé hodinky jsou. Na tiskových materiálech působí obřím dojmem, dokonce i na některých reálných snímcích, ovšem skutečnost je jiná. Oproti takovým Motorlám Moto 360 se opravdu jedná o znatelný rozdíl. Potěší navíc také příjemná hmotnost pod 50 gramů.

Prostředí: příjemný Tizen

Hodinky od Samsungu stále neslyší na Android Wear, který je v mnoha ohledech dosti svázaný. Prim tedy hraje operační systém Tizen, který toho obecně umožní více, na druhou stranu jde svojí cestou a aplikace tedy musí být tvořené přímo pro tuto platformu – což bohužel do budoucna nedopovídá trendu sjednocení.

Uživatelské prostředí

Prostředí je velmi přehledné, ovládání je uzpůsobeno pro takto malý displej a již zmíněnou lunetou se s lehkostí pohybujete jak v menu, tak také v nabídce rychlých zástupců. To vyvoláte jednoduše, stačí lunetou otočit po směru hodinových ručiček a hned se dostanete k nejbližším událostem z vašeho kanceláře, případě ke kontaktům, k měření srdečního tepu nebo k fitness funkcím, které v telefonu spravuje aplikace S Health – a ta je s hodinkami kompatibilní. Potěší také zástupce hudebního přehrávače.

Uživatelské prostředí

Hlouběji do menu se dostanete po stisku spodního tlačítka, kde naleznete aplikace jako Zprávy, E-Mail, Počasí, Záznamník hlasu, Upozornění, Stopky, Minutku a Mapy. V aplikační výbavě nechybí ani specializovaná fitness aplikace Running. Další aplikace je možné doinstalovat z Gear Manageru, povětšinou se jedná o různé hříčky na princip Flappy Bird a především nové vzhledy ciferníků.

Ukázky ciferníků

Když už jsme u ciferníků, hodinky jich nabídnou opravdu velké množství, tuto část Samsung rozhodně nepodcenil. Téměř všechny ciferníky lze navíc stylizovat k obrazu svému, snadno tedy změníte barvu podložení nebo přidáte datum. Pokud se vám nelíbí ani jeden z předinstalovaných, přichází na řadu stažení a nebo nákup jiného, a to právě skrze Gear Manager a obchod určený pro Tizen v chytrých hodinkách.

Správa notifikací

Notifikace: spravujeme Gear Managerem

Notifikace jsou samozřejmě alfou a omegou celého řešení chytrých hodinek. Z aplikace Gear Manager můžete snadno spravovat všechny notifikace. Vybrat si můžete, jaké aplikace nainstalované ve vašem smartphonu chcete s chytrými hodinkami propojit, samozřejmostí jsou aplikace jako Gmail, Zprávy a další.

Samsung Gear S2

Velkou výhodou je i fungování správy notifikací. Pokud vám třeba dorazí e-mail do aplikace Gmail, přímo z hodinek můžete e-mail smazat, archivovat, odpovědět na něj, zablokovat aplikaci zobrazování notifikací nebo jednoduše notifikaci odstranit pouze z hodinek. Notifikace naleznete, pokud lunetou otočíte ze základní obrazovky proti směru hodinových ručiček, tedy na opačnou stranu, než jakou se dostanete k rychlým zástupcům.

Gear Manager

Na malém displeji není reakce na různá oznámení nejjednodušší, ale jde to. Příkladem je aplikace Zprávy, kdy můžete na přijatou SMS reagovat jak přednastavenou frází (jejich počet můžete rozšířit opět v aplikaci Gear Manager), tak také smajlíkem, hlasovou zprávou nebo dokonce můžete zprávu vytvořit. Jak? Trochu komplikovaně skrze integrovanou alfanumerickou klávesnici. Při troše snachy lze vytvořit i krátkou SMS zprávu, kterou jednoduše odešlete skrze propojený smarphone. Klávesnice je opravdu velmi malá, vzhledem k velikosti displeje nepřicházela v úvahu QWERTY alternativa.

Dobrá zpráva na závěr této části je taková, že Gear Manager je nově dostupný jak pro zařízení Samsung, tak také pro ostatní značky, které splňují dvě podmínky: Android musí být ve verzi 4.4 a vyšší a zařízení musí mít minimálně 1,5 GB RAM. Aplikaci snadno stáhnete skrze Google Play, samozřejmě zdarma.

Samsung Gear S2

Aplikace Gear Manager toho samozřejmě zvládne mnohem více než správu notifikací a přednastavených frází. Skrze aplikaci můžete snadno spravovat vzhled ciferníku, vyhledat hodinky, případně přenášet média do integrované 4GB paměti. Když už jsme u paměti, zmíníme také výkonnostní složku. O výkon se stará procesor vlastní výroby Exynos s taktem 1 GHz, sekunduje mu 512 MB operační paměti RAM. Mezi další funkce hodinek patří nízkoenergetické Bluetooth 4.1, Wi-Fi a NFC.

Baterie hodinek nabídne kapacitu 250 mAh a obecně můžeme doporučit nabíjení každý večer. Hodinky sice vydrží i jeden a půl dne náročnějšího používání, případně dva dny základního používání, pokud se ale nechcete omezovat, je lepší hodinky nabíjet denně. Vzhledem k malé baterii je rychlost nabíjení poměrně slušná, během hodiny je hotovo.

Cena a závěr: nejsou zadarmo, ale jsou své

Cena hodinek startuje na 8 999 Kč za námi testovanou sportovní verzi, verze Classic pak stojí o tisícikorunu více. Liší se pásky, které lze použít i vlastní (20mm úchyt) a také lunetou, která má jemné vroubkování. Celkově se více hodí do společnosti, svým vzhledem korespondují s luxusnějšími verzemi konkurenčních výrobců – například Huawei Watch nebo Motorola Moto 360 (2015).

Samsung Gear S2

Cena není nejnižší, ale vzhledem k výbavě ji lze označit jako odpovídající. Nebo si myslíte opak?

Hodinky i nadále podrobujeme důkladnému testu, v diskuzi se tedy můžete ptát na to, co vás zajímá.

Technické parametry Samsung Gear S2 Standard

Kompletní specifikace
Konstrukce42,3 × 49,8 × 11,4 mm, 47 g, odolnost: IP68
Pásekumělý, vyměnitelný: ne, zapínání: přezka
DisplejSuper AMOLED, 1,2" (360 × 360 px), tvar: kruhový
SystémTizen, kompatibilní s: Android
Datové funkceBluetooth: 4.1, Wi-Fi: 802.11b/g/n, mobilní sítě: ne, NFC: ano
ChipsetCPU: 2×1 GHz
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: ne
Akumulátor250 mAh, nabíjení: proprietární kolébka
Dostupnostlistopad 2015, 8 999 Kč
Diskuze ke článku
Kulhavec
Dneska jsem si s nima hrál a konečně to vypadá jako normální hodinky. Ta klasická verze ale vypadá a působí mnohem líp než ta "sportovní" verze co je tady vyobrazená... A to kolečko kolem ciferníku je zajímavej nápad, aspoň člověk nemusí furt matlat po sklíčku...
Riddler
Jaké sportovní aktivity jsou v S Health? Jsou tam všechny jak na mobilu?
joovi
Hodinky asi nemají automatický jas co? Momentálně používám gear fit a tohle mi asi nejvíc vadí. I když pomocí gesta se dá jas upravit poměrně snadno. Jde to aspoň podobně snadno na gear s2?
Tom
Dobrý den, rád bych se zeptal jak je to u hodinek s aplikacemi. Jde zde konektivita např. FB Messenger, Viber, ....
Také by mě zajímalo, které prostředí Vám vyhovuje více ( vim že je to subjektivní ). Jestli se otočna luneta při ovládání vyuzije a nebo jestli je to jen marketingový tah. Pořípadě popsat výhody a nevýhody obou systémů. Děkuji

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze