Herní konzole s Androidem? To je OUYA s Nvidií Tegra 3

6

Jste vášniví hráči mobilních her? Co byste říkalo tomu, kdybyste si hry z platformy Android mohli pohodlně zahrát na velké televizní obrazovce u vás v obýváku? Pak právě pro vás bude určena nová herní konzole OUYA, díky které si tento sen můžete splnit.

Mobilní hry jsou v současné době poměrně velký business. Uživatelé se je naučili díky rozumně nasazeným cenám kupovat a pokud je hra úspěšná, dokáže z vývojářů udělat milionáře. Co ale dělat v případě, že hru nechcete hrát jen na malém displeji telefonu? Co byste říkali možnosti ji hrát na velké televizní obrazovce?

Stejnou otázku si kladli jistě i vývojáři nové herní konzole s názevm OUYA. Zabalili hardware běžící na Androidu do slušivé krabičky, přidali bezdrátový ovladač, podobný jako má například Playstation 3 a prototyp konzole byl na světě.

Konzole OUYA běží na platformě Tegra 3, obsahuje čtyřjádrový procesor, 1 GB RAM, 8 GB interní paměti, HDMI port pro připojení TV (1080p), WiFi 802.11 b/g/n/, Bluetooth LE 4.0 a jeden USB 2.0 port. Běží na Androidu 4.0 Ice Cream Sandwich.

Pokud vývojáři her budou chtít potenciál konzole ve svých hrách využít, stačí, když implementují knihovny od výrobce, což je díky Androidu a Javě velmi snadné. Funkčnost už přislíbili například čeští Madfinger Games, tvůrci úspěšných her Shadowgun nebo Dead Trigger.

Zbývalo už jen jediné - sehnat dostatek peněz na zahájení výroby. Vývojáři využili známý server Kickstarter. Ten se specializuje na financování zajímavých nápadů. Prakticky kdokoli tam může popsat na čem by chtěl pracovat, případně představit svůj rozpracovaný produkt. Určí se cílová částka, kterou autor požaduje pro kompletní realizaci svého nápadu a uživatelé mu ji přislíbí. Jakmile celkový finanční příslib dosáhne cílové částky, až pak se uživatelům strhne z kreditní karty. Příspěvek na projekt může být například jen v jednotkách dolarů, s tím že máte dobrý pocit, že jste přispěli na užitečnou věc, případně je příspěvek vyšší a produkt si už dopředu koupíte.

Za 24 hodin dostal projekt konzole Ouya přislíbeno od uživatelů neuvěřitelných 3,2 milionu dolarů a je to jeden z nejúspěšnějších projektů na serveru Kickstarter. Na tuto částku se "složilo" přes 25 tisíc uživatelů a další stále přibývají, ruku v ruce s tím se zvyšuje i vybraná suma peněz. Uvidíme, jestli tato androidí herní konzole překoná rekordní sumu 10 milionů dolarů, kterou se podařilo vybrat na projekt chytrých hodinek Pebble. A na konec to nejzajímavější, konzole bude stát pouhých 99 dolarů.

Co říkáte na tuto herní konzoli, která běží na Androidu? Možnost připojení telefonu nebo tabletu k televizi není samozřejmě žádnou novinkou, k některým zařízením se dá dokonce připojit i běžný herní ovladač, například z Playstationu. OUYA vše ale zjednodušuje tak, že stačí pouze vzít krabičku, zapojit ji k TV a hned můžete pohodlně hrát. Má podle vás konzole OUYA šanci? Bude důstojným soupeřem pro Playstation 3 či XBOX 360? Koupíte si ji?

Zdroje: kickstarter.com, pocketgamer.co

Diskuze ke článku
Morous
Dobrý nápad. Do budoucna se může stát silnou konkurencí. Jen tak dál ...
Jarda
Stačí připojit tel. přes HDMI a k tomu ovladač z PS3 vždyť nový tel. mají výkonu dost tak proč toho nevyužít když to jde.
Apríl
Tak na tohle se těším, u mobilu se za velkým výkonem neženu, mam N9 a ta jím zrovna moc neoplývá. Cena tohodle mě dost příjemně překvapila, jak se to začne u nás, nebo někde v evropě prodávat, kupuju.
jara
od kdy se to bude prodavat porad si chci koupit ps3 nebo x box ale je to na me moc drahe tak ale na toto budu mit supr reseni do pokoje a až to vyjde tak se prvni kdo to ma :DDD

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze