Hackeři vyhrožují Applu: pokud nezaplatíte, smažeme uživatelská data

28

Americký Apple se aktuálně potýká s vydíráním. Skupina tureckých hackerů se údajně dostala k nemalému počtu účtů v cloudové službě iCloud. Aktuálně od Applu požaduje výkupné, po jehož získání přístupové údaje k účtům nezneužijí.

iCloud Photo

Podle serveru neowin.com požadují hackeři po Applu částku 75 tisíc dolarů, avšak spokojili by se i s poukázkami do obchodu iTunes v celkové hodnotě 100 tisíc dolarů. Výměnou za to smažou přístupové údaje, které nyní mají k velkému počtu účtů. Dle dostupných informací se hrozba týká minimálně 300 miliónů účtů s doménami @icloud a @me. Jeden ze zástupců hackerů ze skupiny zvané Turkish Crime Family však uvedl, že se jedná až o 559 miliónů účtů. V případě, že by Apple odmítl zaplatit, má dojít ke kompletnímu smazání účtů včetně všech dat, která na nich uživatelé mají zálohované.

TIP! Apple chystá rozšířenou realitu: nejdřív iPhony, poté brýle

Zástupci bezpečnostního oddělení Applu jsou s vyděrači již údajně v kontaktu a skupina Applu již poskytla důkaz, že přístup k účtům opravdu má. Stalo se tak skrze video na YouTube a jednalo se o demonstraci přístupu na jednom uživatelském účtu. Zástupci Applu však ve svém prohlášení dále uvedli, že jejich společnost rozhodně nepřistupuje na vydírání a zločince neodměňuje. Hackeři se však nezdávají a nadále drží ultimátum, které je stanoveno na 7. dubna. Pokud nebudou vyslyšeny jejich požadavky, má údajně začít mazání účtů. Skupina Turkish Crime Family se stále rozrůstá a dle jejich slov by měli být schopni smazat více než 38 miliónů účtů za hodinu.

Nepřehlédněte: Apple akademie: co je to iCloud a jak ho používat

Uživatelům lze nyní doporučit zvýšit zabezpečení svých účtů. Jednak jde o použití silnějších hesel a současně využít dvoufázovou autentizaci.

Zdroje: neowin.net

Diskuze ke článku
Pesedm
:D
Apple hrozbu bagatelizuje.
Server ZDNet nicméně upozornil na to, že jakékoliv bagatelizování hrozby není na místě. Podle vzorku dat hackerů, který měli redaktoři k dispozici, jsou uživatelé skutečně v ohrožení.
Xwert Is
Xwert Is
Myslím si že aj keby sa to stalo tak Apple má zálohy a teda nebude problém ich obnoviť samozrejme pod podmienkou zmenenia hesla.
Myslím že nie sú včerajší a pár tisíc je pre nich zanedbateľná čiastka. Ale načo platiť keď to vôbec nie je potrebné ? ...
Snáď si nemyslíte že Apple nemá iCloud zálohovaný to by si nemohli dovoliť. Takže byť na ich mieste tiež sa nejakým vydieračom akurát vysmejem...
Petr
Stará kachna a redakce o tom hned píše článek - dávno se už ukázalo, že měli úplný prd.
Newek
Opravdu si někdo myslí, že Apple nemá iCloud zálohovaný? :) I kdyby se tam dostali a smazali lidem data, nikdo nic nepozná, protože se to automaticky obnoví ze záloh.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze