Hacker dokáže ovládnout Mac pomocí upraveného Lightning kabelu

11
Hacker dokáže ovládnout Mac pomocí upraveného Lightning kabelu
  • Kabel vypadá jako obyčejný, ale má upravené vnitřnosti
  • Útočník s jeho pomocí může převzít kontrolu nad počítačem
  • Hacker se chystá své výrobky prodávat

Apple silně doporučuje, abyste s jeho produkty používali výhradně značkové příslušenství. Obvykle to zdůvodňuje funkčností, v případě mnoha dílů také obavami o bezpečnost, například při nabíjení. Nyní dostává do ruky další pádný argument, a to počítačovou bezpečnost a ochranu před hackery.


Bezpečnostní analytik známý pod přezdívkou MG totiž na svém blogu zveřejnil, že se mu podařilo ovládnout Mac pouze po připojení jím upraveného kabelu. Ten není na první pohled nijak odlišný od originálu a i kdybyste jej rozebrali, pak byste nejspíše nepoznali, že něco přebývá.

Výbava však umožňuje útočníkovi převzít kontrolu nad počítačem, vzdáleně spouštět skripty, a získat tak libovolná data. Pokyny jsou nejdříve posílány přímo do kabelu bezdrátově, ale jakmile má hacker přístup k systému, stačí mu využít internet. A perlička jako ze špiónského filmu – elektronika implantována do kabelu se také umí na pokyn zničit, aby znesnadnila pátrání po případném útoku.

Výroba takového zařízení sice vyžaduje zručnost a znalosti, MG ale tvrdí, že všechno dokázal dát dohromady na kuchyňském stole. Své výrobky se také chystá prodávat za 200 dolarů (necelých 5 tisíc korun). Poměrně znepokojivý je i důvod, proč si MG vybral právě tento druh kabelu. Je podle jeho slov nejsložitější a nejlépe zabezpečený. Takže když dokáže upravit jeho, pak to zvládne prakticky s každým jiným kusem počítačového příslušenství.

Diskuze ke článku
Blue Cunt
Čekám, kdy se tu objeví Offečka s tím, že si pro nový kabel jezdí zásadně do nejbližšího Apple Storu v Drážďanech, takže se jí žádné podobný vylhané nesmysly netýkají.
Bat
Stejně jako bájná bezpečnost u iOS. Banda amatérů pokaždé našla skulinku a dokázala ovládnout celý systém. Zbytečné si naivně myslet, že nějaký os je na tom lépe, nebo hůře.
Eedx
Cekam na ty kecy jablickaru o tom, jak jsou iOS a macOS nejbezpecnejsi systémy na svete… tady vidíte ze nejsou.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze