Google vydal první Developer Preview Androidu P i s novinkami

2
Google vydal první Developer Preview Androidu P i s novinkami
  • Android P bude plně připraven na více fotoaparátů či výřezy v displeji
  • Nasadí také vylepšenou podporu Wi-Fi pro navigaci v interiérech
  • Další vývojářská verze dorazí až v průběhu května

Počínaje březnem začal život budoucí verze operačního systému Android. Ta je prozatím označována jako Android P, konkrétně Developer Preview 1. Google první vývojářskou verzi vypustil dle očekávání pro Pixely a instalace je určena především vývojářům a nikoliv běžným uživatelům. Důvod je prostý – první vývojářská verze je označena jako alfa a spousta věcí nemusí být plně funkční a systém ještě obsahuje velké množství chyb. Přesto odhaluje funkce, se kterými se velmi pravděpodobně setkáme ve finální verzi.

Android P
Vylepšené notifikace v Androidu P

Pro běžného uživatele budou důležité například novinky kolem informační lišty, kde dostanou notifikace více prostoru pro zobrazení svého obsahu a současně i místa pro odpověď. Užitečná by měla být i podpora Wi-Fi RTT (někdy označované jako Wi-Fi 802.11mc), které má sloužit pro velmi přesné určování polohy uvnitř budov. Telefon bude pracovat se signálem různých Wi-Fi bez nutnosti se k nim připojit. Vaše poloha by měla být následně určena s přesností 1 až 2 metrů.

Android P
Navigace uvnitř budov s využitím Wi-Fi

Google rovněž počítá, že se ve velkém rozmůžou telefony mající výřez v displeji. Proto už v Developer Preview 1 je připraven nástroj, pomocí kterého lze výřez simulovat a například pro něj připravit aplikace. Android P již bude též plně počítat s prací s více fotoaparáty a případnou kombinací obrazu. Dbát se bude též na bezpečnost. Nativně například Android P aplikacím běžícím na pozadí zakáže využívat mikrofon, fotoaparáty a senzory.

Android P
Android P bude počítat s případným výřezem v displeji

Vývoj budoucí generace Androidu potrvá ještě měsíce, což naznačuje časová osa. Dalšího Developer Preview se dočkáme až během května. Finální představení proběhne během třetího čtvrtletí, což je tradiční termín, kdy se zřejmě dočkáme i představení třetí generace Pixelů.

Android P

Zdroj: android-developers.googleblog.com