Google připravuje Copresence, nástroj pro komunikaci mezi platformami

1

Přenosy soborů mezi jednotlivými zařízeními nejsou zrovna vždy jednoduché. USB klíčenka a jiná paměťová média jsou poměrně primitivní a nepohodlný způsob, nahrávání do cloudu vyžaduje připojení do internetu a navíc i nahrávání souborů „někam pryč“. Bluetooth nebo NFC se pro přenosy se zase nehodí na přenášení velkých objemů dat. Google ale připravuje platformu, která slibuje podobné problémy odstranit.

Řešení se podle Google jmenuje Copresence. Překvapivě se nejedná o nějakou novou bezdrátovou technologii, ale spíše přístup k problému. Základem všeho bude určení polohy obou zařízení, která mezi sebou mají sdílet data. Takže stále budeme používat internet, místní síť nebo Bluetooth, ale přístroje za nás samy vyřeší, co a jak použít. Možná vám takový přístup přijde povědomý, podobá se totiž tomu, co Apple označuje jako AirDrop.

Google Copresence

Velkou výhodou takovéhoto řešení bude jeho všudypřítomnost. Google myslí v poněkud větším měřítku než jen v Androidu. Už nyní se na zakomponování konceptu připravují i další části počítačového světa. Kupříkladu ve zdrojovém kódu Google Chrome, skrze něj by se funkcionalita mohla dostat i na iOS.

Zařízení by spolu měla mluvit tak snadno jako lidé. Idea je to hezká, uvidíme, jak se vydaří realizace.

Celé to působí docela lákavě. Sice je už nyní možné rozdělat si práci na počítači v práci, udělat nějaké korektury skrze mobilní zařízení po cestě na mobilním zařízení a všechno pak dokončit na domácím notebooku. Tedy pouze s tím omezením, že pracujete pouze s textem. Zkuste totéž provést v případě, že stříháte video a rázem máte o zábavu postaráno. Jestli se ale koncept Copresence dostane do praktického použití, mohl by to být způsob, jak díky mobilním zařízením získat skutečnou svobodu.

Zdroje: androidpolice.com

Diskuze ke článku
Michal
Proč není nikde ani slovo o tom, že Google během prvního dne rozesílání OTA update na Android 5.0 Lollipop nedoručil tento update ani jednomu uživateli Nexus zařízení na celém světě!?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze