Google přesune navigační prvky. Inspiroval se mobilními Windows

8

Úhlopříčky displejů dnešních smartphonů pomalu ale jistě rostou do závratných výšin, často je nutné zapřemýšlet, jestli v rukou nedržíme malý tablet s podporou telefonních funkcí. I v závislosti na tom se Google rozhodl postupně přesunout navigační prvky směrem ke spodnímu okraji displeje. První ukázku lze pozorovat v aplikaci Chrome.

Zatímco před pár lety patřily 5palcové smartphony mezi tabletofony a uživatelé takto velkých smartphonů sklízeli „potutelné“ úsměvy kolemjdoucích, dnes jsou takové smartphony považovány za vcelku kompaktní zařízení. Bez problému dnes narazíme na smartphony s úhlopříčkou okolo 6 palců a s tím je nutné pracovat. Google si uvědomil, že takto velké displeje jde jen těžko ovládat jednou rukou, a tak šel příjemnějšímu používání alespoň trochu naproti. V brzké době totiž přemístí ovládací prvky tak, aby byly lépe dosažitelné, tedy směrem ke spodnímu okraji displeje.

V Chrome Dev lze aktivovat Chrome Home

Jeden z prvních takových přesunů je možný pozorovat v aplikaci Google Chrome pro Android, zde se lišta pro zadávání adresy přesune ke spodnímu okraji. Google této změně přezdívá „Chrome Home“. Nutno podotknout, že tento princip využívají již dlouhá léta mobilní Windows(jak Windows Phone, tak i Windows 10 Mobile). Adresní řádek můžete prozatím přesunout ve vývojářské verzi aplikace Chrome, do adresního řádku stačí zadat chrome://flags/#enable-chrome-home, aktivovat možnost Chrome Home a následně aplikaci restartovat.

Rozložení aktuálně není ideální, místo, kde se původně nacházel adresní řádek, je totiž bez využití, často je navíc řádek schovaný za virtuální klávesnicí. Časem se však tento neduh vyřeší a brzy možná pronikne i do ostré verze aplikace.

Stáhnout Chrome Dev

Google Play (zdarma)

Zdroje: 9to5google.com

Diskuze ke článku
Xwert Is
Xwert Is
Že ich to konečne napadlo
Jarovic
Ono by nebolo od veci ani notifikacnu listu presunut dole, tak ako to maju jablckari ak sa nemylim.Isto by to bolo pohodlnejsie a ergonomickejsie...Ale to by za zase spustilo lavinu ze kto koho kopiruje..
mato
Tak to má aj BlackBerry úplne od začiatku. A je to vcelku logické. Trochu divné, že Google to toľko trvalo, keďže veľké displeje sú tu už roky. Ale myslím, že som to v minulosti videl aj v iných browseroch.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze