Google nemůže vyžadovat Chrome a vlastní vyhledávač, tvrdí EU

5
Google nemůže vyžadovat Chrome a vlastní vyhledávač, tvrdí EU
  • Evropské unii se nelíbí požadavky Googlu na nasazení jeho internetového prohlížeče a vyhledávače
  • Výrobci mají mít dle EU volnou ruku
  • Google argumentuje svým obchodem Play a tím, že je vše zdarma

Google provozuje nejpoužívanější mobilní operační systém Android. Ten je pro výrobce k dispozici jako zcela otevřený a zdarma. Pokud však jakýkoliv výrobce hardwaru chce mít přístup do obchodu Google Play, odkud uživatelé mohou stahovat tisíce her, aplikací, či knížek a filmů, musí již plnit některé podmínky americké společnosti. Například do svých zařízení zahrnout i kompletní sadu aplikací Googlu. Jde například o prohlížeč Chrome nebo Vyhledávač Google, který jasně rozpoznáte dle widgetu na úvodních obrazovkách.

Chrome
Google Chrome

Tento krok se však nelíbí Evropskéé unii, dle které jde o krok porušující hospodářskou soutěž. Dle Margerethe Vestagerové, komisařky pro hospodářskou soutěž, si tímto Google zajišťuje dominantní postavení na trhu, a je tak oproti jakékoliv konkurenci ve výhodě.

Google s nařčením samozřejmě nesouhlasí a brání se logicky znějícími argumenty. Dle zástupců Googlu nejsou jeho aplikace žádnému výrobci hardwaru vnucovány. Pakliže však má o nějakou službu zájem, měl by si vzít celý balíček služeb a nikoliv jen některé, které mu vyhovují. Google dodává, že aplikace jsou zdrojem jeho příjmů. Samotný systém je k dispozici, jak jsme zmínili výše, zdarma. Je tedy nasnadě, že spor bude mít delšího trvání a Google se bude odvolávat.

Stáhnout Chrome

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Diskuze ke článku
Daniel
Už aby unie padla nebo ČR z ní vystoupila. Dělá si co chce. Když Google Android vyvinul a vlastní ho ať si diktuje podmínky. Přijde mi to normální.
Tuta
R2D2 jseš klobás až budeš ty aplikace platit tak se ti protočí panenky. Takže pár předinstalovaných aplikací přežiji.Kdo nechce Chrome ? Tak si zadarmo stáhne jiný prohlížeč . Jaká soutěž? Vždyť si každý můžem vybrat jestli tyto aplikace bude používat nebo ne .
R2D2
Daniel: Raději mlč. EU zde hájí zájmy spotřebitelů takže i tvoje. Nerikam že Google je ten hodnej nebo špatnej ale svoji myšlenku nebo obchodní zájem si má možnost obhájit.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze