Google již nabízí filmy i v Česku a na Slovensku, včetně titulků

17

Čeští uživatelé Androidu se konečně dočkali. Google dnes oficiálně zpřístupnil sekci filmy v Google Play nejen pro Českou republiku, ale i Slovensko a dalších 19 zemí. Uživatelé si tak mohou zakoupit a v některých případech i půjčit filmy ve vysokém i standardním rozlišením. Většina z nich přitom nepostrádá české titulky.

Spolu s Českou republikou a Slovenskem se dnes Filmů Play dočkaly Albánie, Argentina, Arménie, Ázerbajdžán, Bělorusko, Chorvatsko, Estonsko, Kazachstán, Kyrgyzstán, Laos, Litva, Lotyšsko, Moldavsko, Polsko, Řecko, Tádžikistán, Thajsko, Turkmenistán a Uzbekistán. Celkem tak již Google nabízí tuto službu ve více než 90 zemích. Pro srovnání Apple nabízí filmy přes iTunes ve 102 zemích.

Ke zpřístupnění nové sekce v Google Play v telefonu stačí, když odsouhlasíte aktualizované smluvní podmínky služby Google Play, poté se vám v nabídce objeví nová červená záložka Filmy. Paradoxně, když jsme si nainstalovali aplikaci Filmy Google Play, dočkali jsme se stále ještě hlášky: „Služba Filmy Play zatím není ve vaší zemi k dispozici.“

To však nebrání v tom, abyste mohli procházet obchod, půjčovat si a nakupovat filmy, ať již přes web, tak i v telefonu nebo v tabletu. V aplikaci je sekce Filmy rozdělena do několika záložek. Na domovské stránce jsou filmy rozděleny do bloků a zobrazeny s velkými úvodními obrázky a cenou. Navíc se pak přes tlačítko Studia dostanete na samostatnou stránku, kde jsou filmy rozčleněny podle studií. Navíc si však můžete vybrat i konkrétní žánry, žebříček nejprodávanějších filmů a novinky.

Co zde však chybí, je další filtrování například podle ceny, jazyka zvuku a jazyka titulků. Aplikace vás však v detailu filmu alespoň v záhlaví výrazně upozorní, pokud film není minimálně s českými titulky. Pokud sjedete v detailu filmu až nakonec, jsou zde přehledně vypsány všechny jazyky zvuku i titulků. Při namátkovém průzkumů filmů, ať již novinek, tak starších kousků, jsme však nenalezli jiné filmy než v angličtině, byť jsou některé uváděné s českými názvy a s českými anotacemi. České filmy pak zde úplně chybí.

Ceny se vyrovnají konkurenci

V detailech filmů kromě anotace v některých případech naleznete i trailer a hodnocení filmu od ostatních uživatelů. Ceny filmů pak začínají při koupi na 59 Kč u starších nebo méně známých titulů až po přibližně 500 Kč u nejnovějších trháků, což je poměrně hodně. Ceny se tak mnohdy vyrovnají nebo dokonce překonávají ceny za DVD. Půjčení filmů na 48 hodin, kdy na první spuštění máte 30 dní, je vesměs k dispozici pouze u novinek a i v tomto případě může jeho cena překročit i stokorunu. Cena se přitom odvíjí i od rozlišení filmu. K dispozici je SD i HD rozlišení, přičemž pokud do obchodu přistupujete z telefonu, tak vás aplikace sama i upozorní, pokud HD rozlišení vaše zařízení nepodporuje.

Přesto se však tyto ceny nevymykají konkurenci. Pokud bychom srovnali ceny u jednoho z nejúspěšnějších letošních filmů Lego příběh, tak jeho zapůjčení ve Filmy Play vyjde ve vysokém rozlišení na 140 Kč a ve standardním rozlišení 110 Kč. Pokud byste si ho chtěli koupit, tak ve vysokém rozlišení za něj zaplatíte 470 Kč, ve standardním rozlišení pak 380 Kč. Přes službu topfun vyjde neomezená licence na 390 Kč v rozlišení 720 × 576 pixelů a jeho zapůjčení stojí 53 Kč. Zde je však nutno zdůraznit, že se jedná o zápůjčku na 24 hodin, takže při zapůjčení na 48 hodin byste se dostali na stejnou cenu jako u Googlu.

Výrazně levnější je naproti tomu nová online videopůjčovna od Alzy, která nabízí půjčení na 48 hodin za ceny 39 až 59 Kč. Alza se však nemůže šíří nabídky Filmům Play rovnat. Navíc většina jejich filmů je českých, které naopak ve Filmy Play chybí. Jiný model pak nabízí služba ivio, kde se neplatí za půjčení jednotlivých položek, ale pouze za přístup po určité období k celému katalogu filmů. Ceny se zde pohybují od 39 Kč za den až po 1 999 Kč za rok.

Stáhnout Google Play Movies & TV

Google Play (zdarma)

Zdroje: play.google.com

Diskuze ke článku
Martin
Myslím si, že u nás tyto služby nemají šanci. V USA je situace jiná. Tam je každý zvyklý platit za každou písničku na iTunes apod. ale jsme v ČR. Tady se filmy a hudba stahují buď zdarma nebo jsem si předplatil za 200,- kredit u HellSpy a mám tam k dispozici 50 GB dat ke stažení. A třeba zrovna film Lego pro děti je s titulky tak nějak k ničemu. Kdyby nabízel Google svoje zařízení jako telefony a tablety tady u nás přes svůj shop, s tím by měl jistě úspěch, ale tyto placené služby jsou pro většinu lidí k ničemu.
jirka
o ničem
Zdeněk
Filmová studia se dlouho vymouvala na to, že vysoká cena je způsobena náklady na výrobu a distribuci fyzických médií. Nyní, kdy je možné jednou nahraný film prakticky nekonečně šířit digitálně při mnohonásobně menších nákladech, jsou ceny přesto stejně vysoké jako u "starého" obchodního modelu. Co je tedy špatně? Takhle ten boj s pirátstvím nevyhrajou nikdy. Jejich nenasytnost je svěží silný vítr do plachet pirátských lodí.
Dominik
Je povzbuzující vědět, že jsme byli ve stejné vlně jako Turkmenistán, Uzbekistán a další boratovské země..... Nic horšího už snad není.....

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze