Google: Ice Cream spojí Gingerbread a Honeycomb

12

Za poslední rok si nešlo nevšimnout, kolik nových verzí operačního systému Android se objevilo. Za následek to mělo lehký chaos a nesourodost. Řešení, o kterém promluvil bývalý CEO Googlu Eric Schmidt, se však již blíží.

Tip: sledujte naše živé zpravodajství z MWC 2011

Ještě před rokem jsme nadšeně vítali Android 2.1 Eclair. Od té doby jsme s velkou slávou přešli na verzi 2.2 Froyo a začali vyhlížet 2.3 Gingerbread. Aby toho nebylo málo, už v průběhu druhé poloviny roku 2010 se spekulovalo o speciální verzi pro tablety Honeycomb. Pomyslnou třešničkou na dortu chaosu bylo nepřímé prozrazení verze 2.4, která navíc ponese stejné jméno jako verze 2.3 – tedy Gingerbread. Tento překotný vývoj sice na jednu stranu poukazuje na aktivitu výrobce, zároveň však systém nebudí přišinou důvěru u potenciálních zákazníků. Problémy vyvstávají také výrobcům mobilních telefonů, kteří několikrát do roku musejí aktualizovat své modely a mnohdy to ani nestihnou.

Android Froyo, Gingerbread, Honeycomb a možná bucoucí Ice Cream

Dle slov bývalého CEO Googlu Erika Schmidta by se však mělo blýskat na lepší časy. Aktuálně bude Google operovat se dvěma verzemi najednou – Gingerbread a Honeycomb. Vypadá to tedy, že verze 2.3 a 2.4 se od sebe opravdu nebudou nijak lišit a vedení raději používá jmenné označení svých verzí. Do budoucna se ovšem chystá sloučení těchto dvou verzí v jednu. Ta ponese název Ice Cream nebo Ice Cream Sandwich. Důležité je ale ono spojení v jednu verzi, která by si navíc měla vzít to nejlepší z obou dosavadních verzí. Je tedy pravděpodobné, že brzy bude jedno, zda jde o telefon či tablet. Obě zařízení budou moci využívat Ice Cream.

Bývalý CEO Googlu Eric Schmidt

Zatím také není jasné, jaké číselné označení budoucí verze obdrží. Celkem logicky se hovoří o verzi 3.1, ale tuto informaci Schmidt nepotvrdil. Znám není ani přesný příchod sloučené verze. Eric Schmidt ovšem zmínil horizont 6 měsíců. Doufejme tedy, že se během tohoto roku bouřlivé vody verzí Androidu uklidní a nové telefony nebudou během několika měsíců zastaralé.

Zdroje: unwiredview.com

Diskuze ke článku
JohnyAsbest
správná první věta s tím, že Android to není lehký chaos a nesourodost - ale opravdu zatím a stále jeden velký nepřehledný guláš.
Milosh
V čem je podle Vás ten guláš? Z pohledu běžného uživatele je android jeden z nejlepších OS pro smartphony. Podívejte se na Nokii a Symbian po x letech je ve verzi 3 a pořád to stojí za prd ( naštěstí už možná další nebude ). Win phone 7 je taky zatím děs a bída.
jakal87
No a v čem je teda ten symbian uživatelsky tak špatný když telefony s ním mají největší prodeje. Asi bude uživatelsky přívětivý a stabilní a tradiční....když už jste tady zmínil ty uživatele. Souhlasím, že WP7 v současné verzi je otřesný,ale do budoucna bych v něm viděl velký potenciál
Milosh
Stabilní a přívětivý? Myslím že Symbian není ani jedno. Nehledě na morální zastaralost. Aktuální 3ka je šitá horkou jehlou. Win phone 7 bude určitě skvělý systém, jinak by do něj Nokia nešla na úkor jejího Symbianu;) Sám si dejte ruku na srdce a při výběru nového smartfonu by jste šel zase do nějaké Nokie? Pokud ano nechápu vaši volbu ( až tedy na špičkovou optiku nových N8 )...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze