Google Glass umožní překlad mluveného slova na text

4

Vypadá to jako technologie ze sci-fi filmu, ve skutečnosti se jedná o technologii v testovací provozu, která se už brzy dostane ven. A o co se jedná? Google Glass ve spojení s chytrým telefonem dokážou přeložit mluvené slovo na text promítaný do brýlí. Pro neslyšící to může znamenat velmi vítanou pomoc.

Výzkum projektu probíhá na technické univerzitě v Georgii. Pro fungování je potřeba nejenom brýlí, ale i telefonu, na obou pak musí být nainstalována aplikace Captions on Glass.

Telefon pak slouží jako mikrofon, do kterého řečník namluví krátkou větu, která se téměř vzápětí objeví jako text v brýlích. Jak to celé funguje v praxi a že to celé vypadá velmi použitelně, se můžete přesvědčit na následujícím videu.

Kromě angličtiny se pracuje i na dalších jazycích: španělštině, francouzštině, ruštině, korejštině a japonštině. Jak prozrazuje profesor Jim Foley, není to samospasitelné řešení pro neslyšící, ale spíše pomůcka, která jim dá možnost lépe se soustředit na odezírání ze rtů a gesta, zatímco stroj zachycuje význam slov. Telefon se jako mikrofon používá proto, že ten v Google Glass je vyladěn na hlas nositele a špatně zaznamenává své okolí.

Zdroje: phonearena.com, cog.gatech.edu

Diskuze ke článku
Romea.cz
Brile budou cuul na moji Eržičce. Objednavam par kusu pro bratry a sestry.
Romea.cz
je blond do chuja.
Apríl
Co je na tom revolučního?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze