Google dostal částečně svůj Chrome do Microsoft Obchodu, bohužel jen na chvilku

10
Google dostal částečně svůj Chrome do Microsoft Obchodu, bohužel jen na chvilku
Fotografie: Google
  • V obchodě Microsoftu se objevil Google Chrome, avšak jen jeho instalace
  • Google tímto chtěl obejít podmínky Microsoftu
  • Pokus měl dle očekávání jepičí život a i instalátor z obchodu zmizel

V obchodě s aplikacemi od Microsoftu jen tak nějaký alternativní prohlížeč nenaleznete. Důvodem je, že mezi podmínkami je využívání HTML a JavaScript enginu, který je potřeba pro plnou funkčnost na lehce odlišném systému Windows 10 S. Tyto podmínky však známá konkurence v podobě Firefoxu, Opery či Chromu neplní. V Googlu ale přeci jen vymysleli, jak se do Microsoft Store protlačit. Vytvořili aplikaci Google Chrome, která však obsahovala pouze odkaz ke stažení. Po nainstalování této aplikace se otevřel prohlížeč Edge, ve kterém již byla přímá možnost stažení klasického Chromu. Daný krok měl zřejmě ještě více zjednodušit stažení internetového prohlížeče od Googlu.

Chrome
Podoba aplikace od Googlu, která se na pár hodin objevila v Microsoft Store

Google tedy mohl slavit úspěch, avšak podmínky Microsoftu vlastně nadále porušoval. Pakliže by si instalační aplikaci stáhl uživatel Windows 10 S, po spuštění by se dočkal pouze chybové hlášky, neboť Windows 10 S podporují výhradně univerzální aplikace Windows. Samotný Microsoft tudíž aplikaci ze svého obchodu vymazal a vše odůvodnil porušením podmínek. Současně vyzval Google, ať připraví svůj prohlížeč v souladu s podmínkami a nebude žádný problém jej v obchodě nabízet ke stažení. Předpokládá se však, že Google se přepracováním svého prohlížeče či tvorbou další verze obtěžovat nebude. Jedním z důvodů může být i fakt, že speciální Windows 10 S používá minimum uživatelů. Doposud se však Google k celé události oficiálně nevyjádřil.

Stáhnout Chrome

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Zdroj: theverge.com

Diskuze ke článku
Mjo
Sa naťahujú jak malé deti.
Kubo S
Kubo S
čo je to "jepičí" život? :D
pet
je videt jak se to ale otocilo. microsoft po kolenou podleza google a na android uz udelal skoro vsechny sve aplikace jelikoz jinak by si nestrkl. ale googlu to za to aby do obchodu store neco dal nestoji. je to ale skoda. kdyby tam byl chrome, picasa
a zoner tak by z windows s pro mne osobne uz bylo pouzitelne zarizeni
hugo
poradte mi,mam lumiu 830,s edge,ale ten je pre mna nepouzitelny,napr.si dam stranku centrum.sk - a zobrazi mi ju nahustenu na jednu stranu obrazovky,neda sa to ani citat,ani prihlasit sa tam. podobne sme.sk da sa citat len s mobilom na stojato, je nieco zle v nastaveniach alebo to robi edge vseobecne vsade na lumiach ?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze